Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Regenerarea urbană în Drumul Taberei. Care sunt proiectele care schimbă fața cartierului, dominat de haos în ultimul deceniu

Drumul Taberei este un cartier aflat în plin proces de regenerare urbană. După ce a stat mai mult de un deceniu cu un șantier-cicatrice, cel al magistralei de metrou M5, șerpuind exact prin coloana vertebrală a zonei, acum comunitatea începe să se regăsească. Craterele, gardurile de șantier, noroiul, haosul lasă loc unui spațiu care renaște, un cartier aerisit, cu spații verzi, trotuare ample, locuri de întâlnire. Și deservit, evident, de un mijloc de transport în comun de mare capacitate.

Amenajările din Buclă au transformat zona

Vara anului 2023 – locuitorii din Drumul Taberei își redescoperă cartierul. Pe lângă parc, se naște un nou loc de promenadă – Bucla. Trotuarele largi au fost refăcute, eliberate de mașini, au fost plantați mai mulți arbori, arbuști, plante perene, au fost scoase gardurile, iar grădinile mari din fața blocurilor au fost transformate în spații de odihnă. Intervenții nu foarte complicate, dar eficiente, pentru că Bucla Drumul Taberei a devenit repede un loc viu, unde pietonii se deplasează în siguranță, înconjurați de vegetație, copiii se joacă nestingheriți, părinții își găsesc un moment de liniște, tinerii socializează, amatorii de sport aleargă, iar bătrânii își plimbă animalele de companie.

Un exemplu de bună practică, un magnet pentru comunitate sau o metodă de a revitaliza zone ”adormite”, acest tip de amenajare merită adoptat, adaptat sau îmbunătățit în mai multe zone ale orașului. 

Proiectul se extinde pe Bulevardul Drumul Taberei

Conceptul de ”oraș ca un parc” îl numește Primăria Sectorului 6, iar anul acesta amenajările vor fi extinse pe Bulevardul Drumul Taberei, între Piața Drumul Taberei și intersecția de la Răzoare. 

Ce înseamnă această extindere în cifre? Potrivit unui anunț public pe pagina de Facebook a primăriei, amenajările se traduc în:

  • 580 de arbori, precum magnolii, pini, arțari, fagi,
  • 1.600 de arbuști,
  • 20.000 de trandafiri,
  • 15.000 de fire de lavandă,
  • 30.000 mp de gazon,
  • 38.700 de plante perene, dintre care: salvie, cimbrișor, verbena,
  • 1.400 de bucăți de graminee ornamentale, cu diferite texturi și colorații ale frunzelor,
  • 28.000 de plante acoperitoare de sol, specifice zonelor de umbră.

Tot în cartierul Drumul Taberei, în zona Favorit, se întâmplă alte două proiecte interesante: construcția Centrului Cultural Favorit și amenajarea Piațetei Favorit. 

Centrul Cultural și Piațeta Favorit vor deveni un punct central de întâlnire pentru comunitate

Centrul Cultural Favorit va fi acomodat într-o clădire de 22,5 metri înălțime, o suprafață desfășurată de 5.000 mp, cu o amprentă la sol de 950 mp. Sala principală de festivități va avea o capacitate de 706 locuri, iar centrul va mai include un spațiu expozițional, bibliotecă publică și alte săli multifuncționale.

Până acum au fost realizate 40% dintre lucrări, astfel obiectivul va fi finalizat în vara anului 2025. Șantierul a fost reluat în 2023, la un procent de 30% din lucrări realizate. Inițial, proiectul centrului cultural a demarat în 2019, însă odată cu pandemia lucrările au fost oprite din pricina creșterii costurilor.

Așa cum explica la momentul reluării lucrărilor chiar Grupul Inițiativa Favorit, din lipsa unei legislații clare care să permită actualizarea contractului de achiziții publice la prețurile reale ale pieței, Primăria Sectorului 6 a fost nevoită să organizeze o nouă procedură de licitație, neavând o baza legală pentru modificarea contractului existent.

În fața Centrului Cultural Favorit se lucrează în prezent la amenajarea Piațetei Favorit. Înainte un loc haotic, semi-abandonat, acesta va fi complet reconfigurat. Astfel, va crește atât spațiul dedicat pietonilor, cât și zonele cu spații verzi. Piațeta va permite organizarea de evenimente stradale de mici dimensiuni, dar și vizionarea de spectacole culturale și sportive, rulate pe viitorul ecran amplasat pe clădirea cinematografului.

Conform Primăriei Sectorului 6, piațeta va fi finalizată în luna mai a acestui an. Iar Grupul Inițiativa Favorit consideră că va deveni un pol de atracție al cartierului.

”Piațeta din fața viitorului centru cultural va juca un rol vital în consolidarea coeziunii sociale și în promovarea unui spirit comunitar puternic. Împreună cu centrul cultural, ea va deveni un punct central de întâlnire pentru comunitate, oferind oportunități pentru ca oamenii să socializeze, să se cunoască și să se bucure de timpul petrecut împreună.”, preciza organizația non-guvernamentală într-o postare pe pagina de Facebook din 2023.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă