Global ESG Monitor – GEM, lider mondial în analizarea modului în care marile companii își comunică raportările ESG (Environment, Social & Governance), a realizat primul raport despre transparența celor mai mari 20 de companii românești listate la Bursa de Valori București.
Potrivit studiului, companiile din BET 20 din ţara noastră se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană cu privire la urmărirea şi atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă şi a conceptului ESG.
România, pe ultimul loc la nivel mondial
Faptul că transparența în raportarea sustenabilității nu este o prioritate în țara noastră este demonstrat de indicele colectiv al României, care se clasează pe ultimul loc în clasamentul GEM la nivel global, obținând o medie de doar 41 de puncte dintr-un posibil 100.
“Este pentru prima dată când companiile care alcătuiesc indicele BET 20 sunt analizate din punct de vedere al transparenţei nonfinanciare. ESG a devebit un punct fierbinte pe harta economică globală şi companiile româneşti nu pot să rămână în afara acestui concept”, a precizat Alexandra Diniţă, general manager al Free Communication, partener regional pentru România al Global ESG Monitor.
„Dacă marile companii, și nu numai, nu vor reuși să furnizeze informații ESG complete și convingătoare, ipocrizia greenwashing-ului va continua să se extindă”, a atras atenția Alexandra Diniţă.
Digi Communications, Medlife şi Fondul Proprietatea, codașele clasamentului
Potrivit raportului (disponibil aici), cea mai transparentă din cele 20 de companii mari este OMV Petrom, care are un indice de 75 din 100, urmată în top 5 de Alro Slatina – indice 73, BRD Group Societe Generale – indice 67, Banca Transilvania – indice 66, Romgaz – indice 60.
De menţionat că, în afară de cele cinci, singura companie care are un indice de transparenţă privind raportările peste media globală este One United Properties – indice 57. La polul opus, ultimele trei locuri sunt ocupate de Digi Communications N.V. – indice 20, Medlife – indice 16 şi Fondul Proprietatea – indice 13.