Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Care sunt cele 6 proiecte de mediu finanțate de Primăria Brașov în 2023? 

Prin intermediul unui comunicat recent, Primăria Brașov a anunțat că va sprijini cu fonduri de la bugetul local 6 proiecte din domeniul protejării mediului, prin ghidul dedicat finanțării organizațiilor care desfășoară activități nonprofit de informare, educare și conștientizare în domeniile sustenabilitate urbană, ecologie, protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Conform sursei citate, toate proiectele aprobate includ cel puțin o activitate dedicată publicului larg în perioada desfășurării celei de a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi (FOV), respectiv 4 – 10 septembrie 2023. În plus, Municipalitatea Brașov a anunțat că valoarea totală a celor 6 proiecte care au obținut finanțare este de 560.331 de lei.

Proiectele câștigătoare sunt:

 • Poteca Tematică: “Cărările Naturale ale Cetățuii”, al Asociației Carpaterra

Scopul acestui proiect este conectarea brașovenilor și a vizitatorilor la natură și la renumita cetățuie printr-un traseu tematic interactiv. Totodată, proiectul propune către școli un traseu tematic cu 3 puncte de interes pe tema biodiversității din inima orașului, traseu ce poate fi inclus în programul “Săptămâna Verde”. 

Proiectul implică, de asemenea, amenajarea unor puncte interactive despre natură, pe înțelesul publicului larg, pe cărările deja existente din zona Cetățuiei. Primăria Brașov informează că acțiunile vor fi realizate prin intervenții noninvazive, fiind instalate panouri, puncte interactive și săgeți din lemn, dar și spații de relaxare și belvedere, toate pe structuri fără beton. 

Traseul va fi amenajat în prima parte a proiectului, urmând a fi inaugurat în cadrul FOV printr-un eveniment în aer liber ce va cuprinde un recital al artiștilor filarmonicii, reuniți într-un cvartet, o dezbatere publică cu experți în protecția mediului și un tur ghidat al traseului. Pentru acest proiect, valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 100.000 de lei.

 • “Iubește verdele!”, al Asociației Kastel

Acest proiect are ca obiectiv promovarea și încurajarea celor “3R” – reduce, reutilizează, reciclează deșeurile. Acesta se va realiza prin organizarea unor competiții ecologice între unitățile de învățământ, dar și între restaurantele și cafenele din Brașov.

În plus, proiectul vizează alcătuirea unor ateliere de creație din materiale reciclabile, dar și organizarea unei “vânători de comori ecologice”, denumită “EcoHunt”. Comunicatul mai înștiințează că vor exista premii pentru câștigătorii acestor competiții. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 99.300 de lei.

 • “Educație și activism pentru natura urbană a Brașovului”, al Propark  – Fundația pentru arii protejate

Scopul celui de-al treilea proiect este să implice brașovenii în acțiuni de protecție a mediului, în special în ceea ce privește managementul spațiilor verzi urbane. În acest sens, sunt propuse o serie de activități, după cum urmează:

 • Organizarea, în perioada FOV 2023, a unor activități de educație ecologică ce vor urmări stimularea publicului țintă în 3 pași: Cunoaște, iubește, acționează!;
 • Îmbunătățirea condițiilor de mediu pentru biodiversitatea urbană prin plantarea de arbuști – activitate realizată de cetățenii participanți la FOV;
 • Finisarea amenajărilor horticole realizate ca urmare a plantărilor din perioada FOV.

 În cazul acestui proiect, valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 99.470 de lei.

 • “Consolid8 Talks”, al Asociației Centrul pentru Dezvoltare Durabilă

Ținta proiectului “Consolid8 Talks” este de a educa cetățenii din Brașov (și nu numai) cu privire la efectele schimbărilor climatice, de a-i informa despre modele de bune practici, resurse și surse de finanțare pentru tranziția verde, cât și despre importanța adoptării de comportamente sustenabile pentru crearea de comunități și orașe verzi. În cadrul acestui proiect, asociația menționată anterior va organiza și un workshop dedicat finanțărilor verzi din fonduri publice naționale, fonduri structurale și accesare de finanțări direct de la Comisa Europeană. 

Pe de-o parte, workshop-ul este dedicat publicului larg, care vrea să afle despre metode alternative de încălzire și generare de energie pentru locuințe, prin programe precum “Casa Verde” sau programe de cercetare pentru persoane fizice. Pe de altă parte, workshop-ul se adresează și entităților juridice de drept public sau privat, incluzând aici antreprenori, reprezentanți ai mediului de afaceri, unități administrativ-teritoriale, instituții publice și ONG-uri. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 99.261 de lei.

 •  “Mobilitate lentă – drumeție Best of Europe la Brașov”, al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV

Obiectivul acestui proiect este dezvoltarea potențialului de drumeție de pe teritoriul municipiului Brașov, prin amenajarea unui traseu conform standardelor Asociației Europene de Drumeție. Acestea iau în calcul mai multe criterii, precum: calea de mers, locurile de odihnă, marcajele etc., astfel încât acest traseu să fie certificat la cel mai înalt nivel – Best of Europe. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 62.300 de lei.

 • “Adevăr sau reciclare”, al Fundației The Institute

Fundația The Institute va organiza o campanie de conștientizare adresată elevilor din Brașov, cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, pe tema managementului deșeurilor. Scopul campaniei este de a crește gradul de informare și educare a elevilor pe tema menționată și de a schimba comportamentul acestora în privința colectării separate. 

Premisa de la care pleacă organizatorii este că tinerii răspund mai bine unor teme serioase, dacă acestea sunt adresate într-o manieră ludică. În cadrul programului “Armata Selectării Atente a Plasticului”, fundația a dezvoltat un joc pe tema managementului deșeurilor, ce va fi utilizat ca resursă în proiectul de față. 

În cadrul proiectului se vor desfășura mai multe activități: 

 • Organizarea în perioada FOV 2023 a 4 ateliere demonstrative, la care vor avea acces 120 de tineri (16-18 ani) din oraș, cu scopul ca sub pretextul jocului «Adevăr sau Reciclare», participanții să dobândească noțiuni importante legate de tema proiectului; 
 • Transmiterea către toate școlile din Brașov a unui kit educațional pentru cadrele didactice, «Adevăr sau Reciclare»; 
 • O campanie de comunicare în social media, de educare a publicul larg pe tema managementului deșeurilor și de promovare a rezultatelor proiectului, inclusiv prin intermediul unor materiale video de tip testimonial.

Pentru cel de-al șaselea proiect, valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 100.000 de lei

Brașovul, un oraș tot mai prietenos cu mediul

“Anul acesta avem șase proiecte de mediu câștigătoare, care vin să completeze programele municipalității în acest domeniu. Mă bucur, pentru că brașovenii vor beneficia de o diversitate mare de acțiuni și activități care au rolul să facă din orașul nostru un oraș mai prietenos cu mediul, dar și cu cetățenii săi”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban, potrivit comunicatului. 

“Avem nevoie de aceste inițiative, pentru că atingerea obiectivelor de mediu pe care și le-a propus Brașovul va aduce beneficii fiecăruia dintre noi. […] Toate își aduc contribuția spre a transforma Brașovul în capitala verde a României și, de ce nu, a Europei”, a mai susținut edilul “Orașului de sub Tâmpa”. 

via Primăria Municipiului Brașov

Credit foto: Facebook Primăria Municipiului Brașov

Total
0
Shares
Pe aceeași temă