Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că Prefectul Municipiului Bucureşti, Toni Greblă, intenţionează să atace astăzi în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice din Bucureşti.
”Asta înseamnă, pe scurt, liber la blocuri între case în întreaga zonă istorică a Capitalei. Am semnalat acest fapt de o gravitate extraordinară, cu speranța că, în urma acestui avertisment public, instituţiile statului român să acţioneze şi să împiedice un act de iresponsabilitate”, a subliniat Nicușor Dan.
Conform legii, dacă prefectul atacă orice act administrativ, el este suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară. ”Asta înseamnă că timp de un an sau doi din momentul în care această acţiune este iniţiată nu vom mai avea reglementare de urbanism pe zona istorică a Municipiului Bucureşti, care va avea două consecințe foarte grave”, avertizează edilul Capitalei.
Orice proprietar de clădire din zona istorică a Bucureştiului va putea să ceară Primăriei Capitalei demolarea acelei case
În opinia sa, dispare regimul de protecţie al zonelor istorice. ”De exemplu, investitorul care a construit blocuri în grădina Vilei Filipescu din Bulevardul Aviatorilor va putea să solicite PMB intrarea în legalitate a acelor blocuri. Iar orice proprietar de clădire din zona istorică a Bucureştiului va putea să ceară Primăriei Capitalei demolarea acelei case. Iar dacă primarul refuză, îl va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de reglementări”, a punctat Nicușor Dan.
De asemenea, suspendarea reglementărilor urbanistice ar face ca toate proiectele de autorizare care sunt în curs, inclusiv pentru instituţii publice, investiţii prin PNRR, şcoli, spitale, etc., să fie în situația în care să reia procedura de autorizare de la nivelul certificatului de urbanism.
Primăria a respins sute de cereri de autorizaţii, blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi, pe baza PUZ Zone Construite Protejate
Nicușor Dana a reamintit publicului larg că România a semnat în 1997 Convenţia de la Granada a Patrimoniului Cultural European, prin care se obliga să dea reglementări de protecţie a zonelor istorice ale oraşelor, care să limiteze posibilitatea de demolare şi de construire, astfel încât ce se construieşte într-o zonă istorică să respecte spiritul acelui loc.
Ca urmare, Primăria Municipiului Bucureşti a semnat un contract cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, instituție care a studiat problema timp de patru ani, din 1997 până în 2000, iar în anul 2000 CGMB a votat acest regulament, denumit în termeni tehnici PUZ Zone Construite Protejate.
Primarul General pune intenția prefectului de a ataca în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Captalei pe seama faptului că administraţia locală a început să aplice acest regulament. ”Actuala administraţie a respins câteva sute de cereri de autorizaţii, blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi, pentru că nu respectau regulamentul zonei construite protejate. Mai mult, a făcut sesizări la DNA pentru încălcări flagrante ale acestui regulament”, a evidențiat Nicușor Dan.
Nicușor Dan: Am deranjat speculatorii imobiliari
El spune că deciziile Primăriei Generale au deranjat speculatorii imobiliari care, alături de oameni din administrație care i-au susținut de–a lungul timpului, au început să pună presiune și să atace exact sursa, acel document pe care toţi l-au încălcat, regulamentul zonei istorice a Bucureştiului.
”Au găsit în aceste demersuri doi aliaţi, Prefectura Municipiului București şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, instituții care, în loc să apere interesul public, apără interese private speculative”, a conchis edilul Bucureștiului.
Reacția Prefectului Capitalei: ”Nu am ce să atac în instanță că n-am văzut nimic”
Prefectul Municipiului București, Toni Greblă, afirmă, într-o reacție pentru News.ro, că iesirea lui Nicuşor Dan îi arată că „este ceva în neregulă cu acele PUZ-uri”. „Eu nu am ce să atac mâine în instanţă pentru că nu ştiu dacă există, nu le-am văzut ca să contest legalitatea adoptării lor”, a menționat oficialul guvernamental. Toni Greblă a precizat că ”în spaţiul public a apărut un zvon cu privire la faptul că cele 86 de PUZ-uri pe zone protejate nu ar exista şi că nu ar fi fost adoptate de CGMB în decembrie 2000”.
”Nu mi-a venit să cred că aşa ceva se poate întâmpla, dar imediat după, a apărut un răspuns către un ONG al unui director din Primărie, de la Direcţia Arhive, în care scria că aceste PUZ-uri nu au existat niciodată în arhiva Primăriei şi nu se află nici acum, scris de Primăria Capitalei. În această situaţie, pentru a elimina orice suspiciune, am solicitat prin două adrese primarului Capitalei să îmi trimită copie certificată după aceste PUZ-uri, dar nu mi-a răspuns la niciuna, iar astăzi a ieşit în conferinţă acuzând că vreau să atac în instanţă aceste PUZ-uri. Nu era mai simplu să îmi dea un telefon şi să îmi spună că există, să mă invite la primărie să le văd?”, a explicat prefectul, pentru news.ro.
Și alți reprezentanți ai administrației din București atrag atenția asupra pericolului reprezentat de suspendarea zonelor protejate
Mai mulți reprezentanți ai administrațiilor locale din Capitală au reacționat după anunțul Primarului General Nicușor Dan. Astfelm Viceprimarul Horia Tomescu (USR) subliniază, într-o postare pe Facebook, că dacă vor fi suspendate zonele protejate ale Bucureştiului, “nu vom mai vedea case de patrimoniu din cauza blocurilor”.
“Hoţii vor fi întotdeuna dispuşi să ne fure pământul, spaţiul public, aerul pe care îl respirăm. Dacă vor fi suspendate zonele protejate ale Bucureştiului, câteva marionete vor avea asiguraţi bani pentru câteva generaţii. Dacă vor fi suspendate zonele protejate ale Bucureştiului, noi ceilalţi nu vom mai vedea iarba din parcuri din cauza cârciumilor, nu vom mai vedea case de patrimoniu din cauza blocurilor”, a scris Horia Tomescu, pe reţeaua de socializare.
Și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a intervenit în această dispută, anunțând pe Facebook că va depune plângere penală pentru distrugerea patrimoniului “în clipa în care Toni Greblă sau orice alt reprezentant al PSD şi PNL, vor avea tupeul să conteste reglementările de urbanism” ale zonei istorice a Bucureştiului.
La rândul său, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a menționat pe rețeaua de socializare că ”atacarea de către prefect a PUZ Zone Construite Protejate ar fi o ticăloșie fără margini”, și a cerut oficialului guvernamental ”să nu inițieze o astfel de acțiune!”.
”Dacă miza este eliminarea protecției pentru zonele cele mai frumoase din București, atunci această miză nu poate fi decât una cu consecințe patrimoniale. Pozitive pentru șmecheri, negative pentru restul bucureștenilor”, a subliniat Radu Mihaiu.