Mai multe organizații civice din București propun o viziune pentru regenerarea urbană a zonei ce înconjoară Teatrul Masca. Cele trei organizații – Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Hai cu Bicla’, Cartiere pentru Oameni – au elaborat un document cu propuneri pentru Primăria Sectorului 1 și au publicat o petiție, ce poate fi semnată pentru a susține viziunea lor.
Cetățenii atrag atenția că această zonă se află într-o stare de profund abandon și degradare după ani de promisiuni nerespectate și evenimente precum incendiul recent de la teatru.
Ce propun organizațiile civice, pe scurt:
Reabilitarea Teatrului Masca
Reabilitarea completă a Teatrului Masca, atât structurală, pentru a-i asigura durabilitatea, cât și estetică, pentru a-i reda farmecul de odinioară. Clădirea ar putea deveni un spațiu multifuncțional, dedicat artei în toate formele sale: de la reprezentații teatrale captivante și proiecții de cinema de artă, până la o paletă largă de activități cultural educative care să inspire și să aducă oamenii împreună, inclusiv persoanele cu dizabilități, cu sau fără aparținători.
Revitalizarea Complexului Minerva
Complexul Minerva, cu o suprafață de aproximativ 3000 mp în centrul cartierului Bucureștii Noi, vis-a-vis de Teatrul Masca, așteaptă să renască după ani de abandon. Situat strategic în fața pieței Cristofor Columb, are un mare potențial de a deveni un centru educațional, cultural și de divertisment pentru toate categoriile de populație din zonă, consideră organizațiile civice.
”Vrem să fie un loc de învățare, conectare și implicare pentru întreaga comunitate, fără a-i uita pe vecinii cu dizabilități.”, spun reprezentanții cetățenilor din zonă.
Reconfigurarea spațiilor publice
Organizațiile civice remarcă faptul că Piața Cristofor Columb este fragmentată de garduri inestetice, are un pavaj deteriorat din cauza mașinilor parcate pe trotuare și prezintă spații verzi neîngrijite iar Teatrul Masca este ascuns de un loc de joacă nepotrivit și de vegetație neîngrijită.
Pentru a regenera Piața Cristofor Columb din fața teatrului, organizațiile propun unificarea terenurilor prin eliminarea gardurilor și a străzilor adiacente, transformând-o într-un spațiu unitar cu vegetație diversă recomandată de peisagiști, mobilier urban modern, accesorizat și accesibil chiar și persoanelor cu dizabilități și având și elemente și / sau instalații de artă urbană.
În spatele teatrului se întinde un teren de aproximativ 1500 mp, transformat într-o junglă, înconjurat de două rânduri de garduri ruginite. Pe acest teren se află și ruinele unei clădiri, din care a rămas doar o placă de beton. Pentru acest spațiu se propune mutarea locului de joacă din fața teatrului.
Parcul din fața clădirii teatrului este înconjurat de spații comerciale care ar putea fi înviorate prin sporirea interesului locuitorilor față de acest perimetru. Mașinile parcate alterează acest spațiu care ar trebui să fie strict pietonal și accesibil inclusiv persoanelor cu dizabilități.
Primarul George Tută promite o dezbatere publică
Primarul Sectorului 1 vrea și el transformarea acestui spațiu, însă a afirmat că va începe cu repunerea în funcțiune a parcării subterane de la Complexul Minerva.
Edilul Sectorului 1, George Tuță, a postat un videoclip pe pagina sa de Facebook în care a prezentat această parcare subterană de la Complexul Minerva, de 80 de locuri, în prezent abandonată. ”Urmează să amenajăm această parcare pentru întregul cartier din zona Bucureștii Noi. (…) Ne vom ocupa de partea de parcare până o să avem o soluție și pentru clădire (n.r. Complexul Minerva).”
”Vrem să studiem întreaga zonă ca să facem un centru comunitar, să conectăm cele două spații publice (n.r. cel de la complexul Minerva și cel de la Teatrul Masca). Începem în curând o dezbatere, o consultare a cetățenilor, prin care vom puteam să generăm un centru comunitar.”, a mai afirmat edilul George Tuță.