Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Proiect european inedit pentru Sectorul 6 din București: regenerarea ecologică a unui bloc comunist și amenajarea unui centru comunitar de inovare

Sectorul 6 din București se distinge la nivel european prin proiectul său “FAVORIT+”, care a fost selectat pentru finanțare în cadrul programului European Urban Initiative. Acesta este singurul proiect din România acceptat dintr-un total de 110 propuneri depuse din întreaga Uniune Europeană.

Doar 20 de proiecte din 13 state europene au fost selectate pentru a beneficia de finanțare, iar Sectorul 6 se află printre câștigători. Aceste 20 de proiecte vor facilita transformarea mediilor urbane și vor deschide calea către orașe mai verzi și mai digitale.

Ce presupune proiectul?

  1. Regenerarea unui bloc de patru etaje din zona Favorit – clădirea va fi izolată utilizând materiale naturale – biomasă locală, precum (de exemplu, cânepă, miscanthus, fân), și va beneficia de panouri fotovoltaice și un bazin de retenție a apelor pluviale. Spațiul verde din jurul blocului va fi, de asemenea, amenajat pentru a încuraja un stil de viață sustenabil.
  2. Amenajarea unui centru comunitar de inovare – proiectul va include reconversia fostului Restaurant Favorit într-un hub de educație și inovare, care va contribui la dezvoltarea sectorului în domeniul cercetării și educației. Va acționa ca un spațiu colaborativ pentru co-crearea de soluții durabile, promovând inovația socială și sprijinind comunitatea locală. Acesta va servi ca loc de experimentare, sprijinind tinerii antreprenori în dezvoltarea ideilor inovative în domeniul energiei, științelor sociale și materialelor.

Valoarea totală a proiectului este de 6,2 milioane de euro, din care 4,9 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă.

Credit foto: Facebook / Urbasofia

Etapele proiectului:

  • Faza de inițiere va începe în aprilie și va dura 6 luni. În această perioadă, vor fi pregătite terenurile și stabilite parteneriate cu orașe europene.
  • Implementarea va începe pe 1 octombrie 2025, cu studii de fezabilitate, proiectare și licitații pentru lucrări.
  • Finalizarea este estimată pentru 2027.

În acest demers, administrația locală a colaborat cu zece organizații naționale și internaționale din domeniul educației, cercetării și societății civile. Alți trei parteneri (orașe din UE) urmează să se alăture Primăriei Sectorului 6 în etapa de implementare.

Parteneriate: Primăria Sectorului 6 din Municipiul București, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea Tehnică de Construcții București, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Mașini și Instalații pentru Agricultură, Industria Alimentară, Urbasofia, Indeco Soft, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Zonei Metropolitane București, Asociația Solar Decathlon București, DearNeighbour, UrbanizeHub, Centrul de Inovație și Design Urban Sector 6.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă