Imagini cu ultimele 2 incendii din Parcul IOR. Via Facebook / Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure
Două noi incendii de vegetație au avut loc în ultimele zile în zona retrocedată din Parcul IOR, completând o listă șocantă de 44 de focare documentate în ultimii ani. Zona verde de 12 hectare, defrișată aproape complet, a devenit un simbol al nepăsării instituționale și al eșecului protejării spațiilor verzi din București.
Anii în care ritmul distrugerilor a fost cel mai accelerat au fost 2023 – 2024, când au avut loc numai puțin de 32 de incendii – mai mult de un incendiu pe lună.
Zonă retrocedată, 44 de incendii, nicio anchetă finalizată, niciun vinovat
Așadar, vorbim despre un total de 44 de incendii cu autor ”necunoscut” de când spațiul verde a fost retrocedat. Un bilanț revoltător pentru mijlocul unui oraș european și o adevărată crimă ecologică. ”Organele statului sunt fie complice, fie incompetente. In ambele situații, șefii lor trebuie sa plece!”, spun și reprezentanții unei mișcări cetățenești dedicate luptei pentru apărarea Parcului IOR.
De altfel, ieri dimineață, chiar cu câteva ore înainte de ultimul incendiu de vegetație, reprezentanții mișcării cetățenești ”Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” spuneau că au solicitat Poliției Locale a Municipiului București să asigure monitorizarea zonei pentru a preîntâmpina un alt incendiu.
”Pentru a preîntâmpina următoarele incendii am solicitat Poliției Locale a Municipiului București monitorizarea zonei și asigurarea pazei terenului retrocedat. Ne temem pentru siguranța noastră, a celor ce încă traversează un parc furat si defrișat, a celor ce îl înconjoară, a celor ce ies de la metrou, și vrem protecția vegetației de pe teren. Chiar fără copaci, terenul e viu și pajiștea e frumoasă.
Să nu uităm ca unul din incendiile de anul trecut s-a extins până la trotuarul public și stația de metrou a trebuit închisă temporar din cauza fumului înecăcios.”, scriau ieri cei de la ”Aici a fost pădure” pe pagina de Facebook.
Ce înseamnă pentru locuitori dispariția parcului și cum arăta înainte de distrugere
Pentru a vedea mai bine dimensiunea dezastrului ecologic din zona retrocedată a Parcului IOR, un cititor ne-a trimis pe adresa de email a redacției mai multe fotografii cu zona verde, înainte de a fi complet distrusă. Iar imaginile vorbesc de la sine.
De altfel, și cei de la ”Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” prezintă astăzi un testimonial al unui cetățean de origine turcă, care locuiește de peste 20 de ani în București și care vorbește despre distrugerea zonei retrocedate din Parcul IOR și ce înseamnă acest fapt pentru el.
”Oamenii ne povestesc ce a însemnat pentru ei pierderea parcului. O traumă colectivă, dar și o sursă de speranță: fiecare gest contează.”, au scris cei de la ”Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” în textul postării de pe Facebook.
”Pe mine mă cheamă Karz Zafer, sunt cetățean turc, de 20-25 de ani stau în România. Am familia aici, soția e româncă, stau în zona Râmnicu Sărat (n.r. Piața Râmnicu Sărat din București), mereu vin în Parcul IOR. Urmăresc de 4-5 ani cum au omorât copacii. Acum, văd că parcul se distruge, mâine-poimâine nu știm ce se mai întâmplă. Ăsta e parcul nostru, e pentru toată lumea, de ce nu ținem grija lui? De ce stăm, de ce tăcem din gură?
Am mai trimis video-uri cu parcul IOR în Turcia și îmi spune lumea: ‘Ce parc frumos aveți!’. E păcat că se ia asta din mâinile noastre.”