Credit foto: Alex Busuioceanu / parculnaturalvăcărești.ro
Pajiștea Petricani, un spațiu plin de biodiversitate și un colț de natură sălbatică al Sectorului 2, ar putea deveni arie naturală protejată de interes local, dacă proiectul de hotărâre depus de către consilierul local Radu Nedelcuţ de la USR la PS2 va fi adoptat.
”Am depus ieri la Primăria Sectorului 2 un proiect de Hotărâre de Consiliu Local, care, dacă va fi adoptat, va desemna Pajiștea Petricani ca arie naturală protejată de interes local. Ar fi prima asemenea arie protejată din istoria Bucureștiului.”, a anunțat consilierul local Radu Nedelcuț.
Acesta descrie spațiul drept unul dintre cele mai bogate ecosisteme din București și precizează că proiectul a pornit de la inițiativa Asociației Parcul Natural Văcărești, care îngrijesc și valorifică zona de aproximativ 2 ani.
”Pajiștea Petricani este un colțișor de natură sălbatică pe malul salbei de lacuri Tei-Colentina și este unul din cele mai bogate ecosisteme din București, un loc ferit de dezvoltarea urbană necontrolată… un loc unde aproximativ 100 de specii de păsări, mamifere, reptile, pești și amfibieni își fac casă în 8 tipuri diferite de habitat vegetale, toate la o aruncătură de băț de zona de business din oțel și sticlă din Pipera.
Proiectul a pornit de la inițiativa și munca minunată a echipei de la Asociația Parcul Natural Văcărești, care deja de aproximativ 2 ani îngrijesc, protejează și valorifică zona din fonduri proprii și în colaborare cu ADP Sector 2.
Acest proiect ar asigura că valoarea ecologică a zonei va fi păstrată / protejată, va permite Primăriei Sectorului 2 să acceseze Fonduri Europene nerambursabile pentru acel spațiu si va deschide perspectiva unui management inclusiv, care să ia in calcul diversitatea speciilor si accesul oamenilor.”, a mai explicat Radu Nedelcuț pe pagina sa de Facebook.
Asociația Parcul Natural Văcărești a salutat decizia prin intermediul unei postări pe rețelele sociale:
”Salutăm decizia și ne bucurăm că argumentele și munca noastră din ultimii doi ani își găsesc susținere în mediul politic și administrativ. Protejarea Pajiștii Petricani ca Arie Naturală de Interes Local va asigura un management incluziv al naturii și al vizitării, va permite dezvoltarea de proiecte locale dedicate biodiversității sale extraordinare, iar locuitorii din cartierele Fabrica de Glucoză, Tei-Boboc, Doamna Ghica, Colentina vor avea un parc nou, o oază verde accesibilă ca zonă dedicată naturii, educației și petrecerii sănătoase a timpului liber.
Înființarea Pajiștii Petricani ca Arie Naturală de Interes Local este în conformitate cu rezultatele concursului de soluții pentru salba de lacuri a râului Colentina, rezultate care respectă zona prin prisma argumentelor sale legate de bogăția naturală, biodiversitate și peisaj sălbatic.”, se arată pe pagina oficială de Facebook a asociației care se ocupă în principal de Parcul Natural Văcărești.
În luna aprilie a acestui an, Asociația anunța finalizarea unui traseu tematic, cu panouri de informare și punct de belvedere în Pajiștea Petricani.
”Peste șase hectare de spațiu verde și luciu de apă, pline de biodiversitate, sunt acum accesibile publicului, după finalizarea traseului tematic de aproape un kilometru, cu panouri de informare, punct de belvedere, bălți temporare și habitate vitale pentru fluturi și ale insecte polenizatoare, foarte importante pentru bunăstarea ecosistemelor urbane și pentru reziliența noastră în fața schimbărilor climatice.”, scria asociația într-un articol pe site-ul parculnaturalvăcărești.ro
De altfel, Asociația Parcul Natural Văcărești anunța și finalizarea studiului de fundamentare care stă la baza proiectului de hotărâre depus acum pentru ca Pajiștea Petricani să devină arie naturală protejată de interes local.
”În vederea conservării și îngrijirii sale, Asociația Parcul Natural Văcărești a finalizat studiul de fundamentare științifică pe baza căruia Consiliul Local al Sectorului 2 poate vota declararea zonei ca Arie Naturală Protejată de Interes Local. Acest tip de protecție creează premisele pentru asigurarea pazei, salubrizarea zonei, construirea infrastructurrii de vizitare și menținerea habitatelor speciilor în pericol, prevenirea incendiilor precum și administrarea speciilor invazive (precum ambrozia, cenușerul, țestoasa de Florida) care tind să copleșească ecosistemele urbane.”, se mai precizează în același articol.