Colaj GreenCommunity. Credit foto Nicușor Dan și București: Shutterstock / Vlad Ispas
Primarul General al Bucureștiului, Nicușor Dan, a discutat cu jurnalistul Dragoș Pătraru într-un interviu live, susținut pe canalul de YouTube Starea Nației. Edilul a abordat mai multe teme politice, despre candidați, sondaje, algoritmi și rețele sociale. A vorbit însă și despre oraș, iar noi am strâns aici cele mai importante declarații legate de poluare, spații verzi, Parcul IOR, sistemul de termoficare, trafic și transport public.
Nicușor Dan este de părere că poluarea din București este crescută din cauza a trei factori: traficul, încălzirea și cantitatea prea mică de spații verzi.
Despre trafic, acesta susține că soluția este încurajarea oamenilor să folosească transportul în comun. De asemenea, Nicușor Dan susține că în acest moment sunt prea multe mașini în Capitală.
”Pe trafic durează, dar trebuie să ducem oamenii către transportul public. De asta facem investiții și de asta taxăm parcarea. Avem prea multe mașini. În București, oricum ai lua-o, sunt prea multe mașini. De asta avem nevoie de transport public cât mai bun – și dacă o să avem bani, o să mărim frecvențele. Și ca să descurajăm oamenii să folosească mașina, taxăm parcarea.”
Acesta a vorbit și despre investițiile pe care le face primăria în transportul public: ”Avem contractele semnate pentru liniile de tramvai – să le modernizăm, să mărim viteza și să poată merge și autobuzele pe acolo să mai câștige timp. În trei ani o să vină tramvaie noi, o să mai și extindem liniile de tramvai. În trei ani o să funcționeze mult mai bine transportul public. Transportul public e soluția peste tot. Și în Londra dacă v-ați duce, nu v-ați gândi că puteți parca mașina în fața locului unde vreți să ajungeți.”
Nicușor Dan: Am vrea să cumpărăm CET-urile
Despre încălzire, acesta a spus că poluarea este mai crescută iarna din cauza utilizării centralelor de apartament și a sobelor. A reiterat faptul că investițiile în sistemul de termoficare vor continua, că oamenii abia încep să aibă mai multă încredere în acesta și a precizat că primăria ar avea în vedere achiziția CET-urilor.
”Pe termoficare acum avem un ritm. Dacă după referendum se centralizează bugetul la Primăria Capitalei, o să cumpărăm CET-urile. După ce toată lumea a vrut și nimeni n-a reușit, o să unificăm sistemul de termoficare: să facem noi și producția și transportul”, a precizat Nicușor Dan.
Nicușor Dan: În București avem prea puține spații verzi
Cât despre spațiile verzi, Nicușor Dan a spus că avem mult prea puține raportat la nevoia Bucureștiului. El spune faptul că prin PUZ-urile de sector am mai fi pierdut încă 600 de hectare.
Întrebat despre cum am putem avea mai multe spații verzi în București, acest acesta a spus: ”Oamenii pot spera și la noi spații verzi, dar trebuie să tranșăm odată regimul lor juridic. Sunt niște primari de sector care au mai cumpărat terenuri pentru parcuri, dar puține și de ordinul a 4 hectare, 6 hectare. Dar avem nevoie de mii de hectare”
”În cele 20 de puncte cu care m-am dus la prezidențiabili, le-am solicitat și transferul la Primărie a unor suprafețe mari unde să facem mari parcuri. Unul dintre terenuri este la așa numitele Sere Ghencea, alt teren este în spatele Stadionului Ghencea, unde este un fost teren de antrenament al armatei și unde am vrea să facem o pădure urbană.”, a explicat Primarul general al Bucureștiului.
Edilul este optimist cu privire la amenda acordată pentru zona retrocedată din Parcul IOR
Nicușor Dan a vorbit și despre parcul IOR și spune că e optimist că, prin amenda de 35 de milioane de euro acordate proprietarului zonei retrocedate, ar putea să reîntregească parcul.
”Pentru IOR noi am dat o amendă de 35 de milioane de euro pentru aceea bucată pe care au defrișat-o, ei au contestat-o în instanță, doar că proprietara care era doar o interfață, doamna Cocoru, a murit. Acum e o discuție juridică: eu cred în continuare că atunci când se va face procesul de succesiune, noi ne vom încadra cu acea amendă la masa succesorală. Eu sunt foarte optimist și ar fi foarte bine să reușim cu această amendă să luăm tot parcul.”, a explicat edilul.
Nicușor Dan a conchis: ”Când oamenii văd că un om taie un copac cu o drujbă în fața lor, evident că se urcă pe pereți. Așa aș face și eu.”