Nicușor Dan, edilul general al Capitalei, a anunțat prin intermediul paginii sale de Facebook, câți kilometri de conducte magistrale de termoficare au fost schimbate anul acesta.
Este vorba despre 73 de kilometri de conducte din rețeaua primară de transport al agentului termic. ”Am depășit, astfel, obiectivul stabilit la începutul lui 2024, de 70 km conducte schimbate, față de cei 50 km modernizați anul trecut.”, spune Nicușor Dan.
2024 este așadar anul în care s-au modernizat cei mai mulți kilometri de conducte magistrale de termoficare din istoria Bucureștiului. De asemenea, luând în considerare acest an, în mandatul lui Nicușor Dan s-au înlocuit nu mai puțin de 180 de kilometri din rețeaua principală.
180 de kilometri rețea principală, înlocuiți în 4 ani
Potrivit informațiilor obținute de publicația HotNews la începutul anului, de la Primăria Capitalei, în anii de mandat al lui Nicușor Dan au fost înlocuiți:
- În anul 2021 au fost înlocuiți 28,16 kilometri;
- În anul 2022 au fost înlocuiți 29,063 kilometri rețea primară;
- În anul 2023 au fost înlocuiți 50,075 kilometri de rețea primară;
- Acum, în anul 2024, au fost înlocuiți 73 kilometri de rețea primară.
Capitala ajunge astfel la un total de 180 de kilometri de rețea principală de termoficare, modernizați în decursul ultimilor 4 ani.
Despre conductele schimbate anul acesta
Potrivit informațiilor furnizate de Nicușor Dan, fondurile necesare au fost asigurate atât prin finanțare europeană nerambursabilă, cât și prin bugetul local și cofinanțare în proporție de 85% obținută de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Prin POIM, au fost modernizați 40,7 km conducte magistrale, pe cele 14 șantiere deschise în prezent cu finanțare europeană, din totalul de 210 km, respectiv 25 de obiective ale programului.
Prin finanțare de la bugetul local și cofinanțare MDLPA, s-au schimbat 11 km de conducte magistrale, pe cele 5 șantiere deschise.
Alți 21,3 km au fost modernizați de Compania Municipală Termoenergetica.
”Pe lângă cele 19 șantiere deschise in acest moment în Capitală, vom deschide și altele în cel mai scurt timp, pentru a schimba conductele vechi de peste 50 de ani, din cauza cărora se produc avarii dese, iar bucureștenii se confruntă cu lipsa apei calde și a căldurii.”, a afirmat edilul general în postarea de pe pagina sa de Facebook.
Încălzirea individuală, sursă importantă de poluare în perioada friguroasă
Potrivit unui raport #AerLive, atunci când temperaturile scad sub 10 grade Celsius, principala sursă de poluare din București se schimbă – de la trafic, la încălzirea rezidențială. Totodată, în unele momente se formează și fenomenul de SMOG, care apare în urma arderilor de combustibili solizi în instalații de încălzire și a arderilor de diverse tipuri de deșeuri în instalații de încălzire (precum sobe) sau în gospodării.
Chiar și Nicușor Dan a afirmat că o sursă importantă de poluare pe timpul iernii o reprezintă încălzirea individuală. Tocmai de accea, într-un interviu pentru Starea Nației, el a reiterat importanța sistemului centralizat de încălzire și a afirmat că investițiile vor continua: ”Oamenii abia acum încep să aibă încredere în sistemul centralizat.”
Informații folosite în articol via HotNews, raport AerLive și canalele oficiale de comunicare ale edilului Nicușor Dan