Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Un București bun de trăit începe cu zona ta: La Muzeul Național al Hărților, o grădină istorică își recapătă strălucirea printr-un proiect ambițios

Oamenii ca tine schimbă ceva în comunitate. Amenajarea spațiilor verzi, transformarea curților interioare în grădini comunitare, crearea de grădini pedagogice la grădinițe, colectarea separată a deșeurilor, regenerarea urbană și folosirea energiei alternative sunt câteva dintre cele zece proiecte „În ZONA TA” selectate de Fundația Comunitară București prin Platforma de mediu pentru București, cu susținerea ING Bank România.

Unul dintre cele 10 proiecte: „Grădina Comunitară de la Muzeul Hărților”

La Muzeul Național al Hărților, o grădină istorică își recapătă strălucirea printr-un proiect ambițios: „Grădina Comunitară de la Muzeul Hărților”. Inițiat de Club Clorofila și Asociația Alte Abilități – Other Abilities, acest proiect nu doar că înfrumusețează spațiul din jurul muzeului, dar transformă grădina într-un loc de socializare și relaxare pentru locuitorii din zonă, inspirând și alte instituții să adopte practici ecologice similare.

Grădina muzeului va fi revitalizată prin plantarea de plante native și flori sălbatice. Vor fi organizate ateliere de grădinărit și evenimente ecologice, pentru transformarea grădinii într-un spațiu de socializare și relaxare, cu scopul de a inspira și alte instituții să adopte practici ecologice similare.

Pentru Cătălina și Cristina, inițiatoarele proiectului, „cea mai presantă problemă era lipsa spațiilor verzi cu o funcție comunitară bine definită. Sănătatea acestor spații verzi părea la fel de precară ca sănătatea locuitorilor din București. Ne-am dorit să readucem spațiile verzi publice în atenția comunităților pe care acestea le deservesc, să-i fac pe oameni să se atașeze de aceste locuri și să simtă că ele le aparțin. Am realizat că, dacă începem să îngrijim o grădină și să refacem în mod intenționat și conștient legătura noastră cu natura, vom reînvăța să avem mai multă grijă și de noi înșine”, spun ele.

„Grădina Comunitară de la Muzeul Hărților” este una dintre cele 10 inițiative „În ZONA TA” pe susținute cu până la 15.000 de euro și mentorat prin Platforma de mediu pentru București, cu sprijinul ING Romania. Participarea în incubator a fost „o experiență revelatoare”, după cum spun Cătălina și Cristina, ajutând echipa să transforme o idee într-un proiect fezabil. 

Deși detaliile finale ale proiectului sunt încă în lucru, impactul se simte deja: 42 de persoane au participat la prima întâlnire comunitară și 3 voluntari s-au alăturat echipei. Scopul? Ca „Grădina Muzeului Hărților” să devină o destinație în sine, nu doar pentru cei din zonă, ci pentru toți bucureștenii preocupați de ecologie și sustenabilitate. 

Căutați-i pe site, Instagram și Facebook Club Clorofila, mai ales că și ei caută acum voluntari dornici să ajute la întreținerea grădinii. E suficient un mail la clubclorofila@protonmail.com cu subiectul Voluntariat Grădină Comunitară de la Muzeul Hărților, precizează cei de la Platforma de mediu pentru București.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă