Credit foto hartă MasterPlan Velo: Facebook / Primăria Municipiului Bucureşti
O nouă dezbatere publică pentru proiectul MasterPlanului Velo al Bucureștiului va avea loc săptămâna viitoare, luni, la sediul ARCUB din Centrul Vechi al Capitalei.
După ani de bâlbâieli și sute de kilometri de piste promise doar pe hârtie, Bucureștiul face doar pași prudenți către a avea o infrastructură coerentă pentru biciclete. De câteva luni, suntem aproape de a avea în sfârșit un MasterPlan Velo dedicat acestei probleme, care să determine exact cum urmează să se dezvolte infrastrucutra, însă se pare că adoptarea acestei documentații trenează.
MasterPlanul Velo a mai fost în dezbatere publică în luna februarie, timp de două săptămâni, și ar fi trebuit să fie adoptat în Consiliul General, însă se pare că administrația condusă de primarul interimar Stelian Bujduveanu consideră că este oportun ca documentul să treacă de o nouă rundă de discuții cu cetățenii.
„Pentru mine, finalizarea Masterplanului Velo este un moment important. După luni de muncă, consultări și dezbateri, documentul este gata și îl voi transmite în curând Consiliului General pentru aprobare.”, scria edilul Stelian Bujduveanu pe pagina sa de Facebook pe 11 iunie.
Documentaţia poate fi consultată la sediul Primăriei Municipiului București, B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5, de luni până vineri în intervalul orar 8.00-16.00, precum și pe site-ul primăriei, accesând următorul link: https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte
Când și unde va avea loc dezbaterea?
Primăria Municipiului București organizează luni, 07 iulie 2025, de la ora 17:00, la sediul ARCUB, str. Lipscani, nr. 84-90, dezbaterea publică pentru elaborarea „Proiectului de hotărâre privind aprobarea MasterPlan Velo București”.
Dezbaterea va fi transmisă și online, prin intermediul platformei de videoconferință WebEx, precum și pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului București. La eveniment pot participa persoane fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate, precum și reprezentanți mass-media.
Persoanele interesate să participe, prin prezență fizică sau prin intermediul platformei online, sunt rugate să se înscrie până la data de 03.07.2025, ora 16.00 și să transmită numele și prenumele. Cei care doresc să ia cuvântul la dezbatere prin una din cele două modalități de participare să menționeze acest lucru la înscriere și să comunice suplimentar numărul de telefon și adresa de e-mail la care să primească invitația de participare, în cazul în care participă online.
Cei care doresc să participe online, fără a lua cuvântul, sunt rugați să urmeze aceiași pași pentru înscriere, pentru a primi linkul cu invitația de participare și să menționeze că nu doresc să ia cuvântul.
Cum te poți implica cu propuneri
Persoanele interesate să prezinte verbal propunerea lor în cadrul dezbaterii sunt rugate să se înregistreze online la adresa de e-mail: dana.duca@pmb.ro sau direct la Registratura P.M.B. (C.I.D.R.C.), cu sediul în B-dul Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5, în zilele de luni, marţi, joi și vineri între orele 08.30-16.30, și în ziua de miercuri, în intervalul orar 8:30-18:30, persoana de contact Dana Duca, telefon: 0213055500, interior 3021/3022.
Propunerile, sugestiile și recomandările privind acest proiect se pot transmite până la data de 07.07.2025, pe adresele de e-mail: relatiipublice@pmb.ro/ și proiecte.supuse.dezbaterii.publice@pmb.ro.
De asemenea, acestea pot fi trimise prin poştă, pe adresa P.M.B. – Bd. Regina Elisabeta nr. 47, sector 5 – Directia Asistenţă Tehnică şi Juridică sau pot fi depuse la Registratura P.M.B. (C.I.D.R.C.), la adresa Bd. Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5, în zilele de luni, marţi, joi și vineri între orele 08.30-16.30, și în ziua de miercuri, în intervalul orar 8:30-18:30.
Materialele transmise vor purta mențiunea ”Propuneri privind Proiectul de hotărâre privind aprobarea MasterPlan Velo București.
Opinia Asociației Pro Infrastructura despre MasterPlanul Velo
MasterPlanul Velo prevede realizarea unei rețele magistrale de piste pentru biciclete de 150 de kilometri, alături de o rețea secundară de 415 kilometri. Propune standarde minime de amenajare a pistelor, atât din punct de vedere al siguranței, confortului, atractivității sau coeziunii între trasee
Asociația Pro Infrastructura a salutat demersul de a elabora un MasterPlan Velo pentru Capitală: ”E inspirat în mare parte din ghidurile țărilor vest europene și conține numeroase concepte, prevederi și acțiuni sănătoase. De exemplu, recomandă separarea fizică a pistelor velo de traficul auto.”
Totuși, reprezentanții asociației au criticat unele prevederi din versiunea actuală a documentului, cum ar fi lățimile minime considerate nesigure: „Recomandăm responsabililor să meargă pe bicicletă pe o bandă de 1 metru cu mașinile vâjâind pe lângă cap”, au transmis reprezentanții ONG-ului. Ei cer lățimi minime de 1,8 metri pentru pistele unidirecționale, similar cu normele din Olanda.
”Bicicleta este a doua cea mai bună soluție de a descongestiona traficul auto, după transportul public, fiindcă oferă o alternativă la condus unora dintre actualii șoferi, cel puțin pentru anumite deplasări în oraș, scoțând o parte din mașinile de pe străzile super-aglomerate.”, au mai explicat experții de la Pro Infrastructura.