România a înregistrat în ultimii ani progrese limitate în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Practic, țara noastră dă dovadă, din punctul de vedere al Comisiei Europene, de o lipsă generală de punere în aplicare a legislației Uniunii Europene privind pe de o parte gestionarea și depozitarea deșeurilor și pe de altă parte capacitatea de reciclare selectivă.
Această problemă este vizibilă mai cu seamă în București, fapt pentru care România este vizată de declanșsarea unei proceduri de infrigement. Pe scurt, România înregistrează cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din UE și o rată de reciclare scăzută.
O rezolvare pentru modul în care se face managementul deșeurilor la nivelul Capitalei ar putea fi dată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, organism creat de cele șapte primării din București, printre altele cu scopul de a realiza o nouă groapă de gunoi și un centru de tratare a deșeurilor, care în prezent sunt transportate și depuse la groapa de gunoi Vidra.
Operatorul de aici este acuzat de autoritățile locale din București că impune un monopol și preţuri mari pentru serviciile prestate, fapt pentru care primarii din Capitală își doresc amenajarea unei alte gropi de gunoi, în proximatatea căreia să construiască o stație de tratare a deșeurilor. Chiar dacă dețin puterea financiară de a implementa acest proiect, primăriile se confruntă cu problema identificării terenului.
”Nu avem unde să ducem gunoiul. De 30 de ani, ne confruntăm cu o problemă pe care nu a rezolvat-o nimeni. Suntem disperați pentru că suntem în situația în care trebuie să alegem: ori rămânem cu gunoiul pe stradă, ori încălcăm legea! În București, la 30 de ani de la Revoluție și după două cadre financiare multianuale pe care le-am avut cu Uniunea Europeană, din incompetență, nepăsare și iresponsabilitate nu avem o stație de tratare a gunoiului menajer. Nu putem lăsa orașul așa, ne paște infrigementul. Tocmai de aceea, toate cele șapte primării din București s-au unit pentru a rezolva problema”, a subliniat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloş şi edilul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
În opinia sa, problemele managementului gunoiului sunt atât de mari în București, încât efectiv ”nu merită să fii primar”. ”Suntem captivi acestui protocol (n.r. – groapa de gunoi Vidra). Am decis, noi – toți cei șapte primari din Capitală – indiferent de culoarea politică, să stăm împreună pe acest subiect. Am gândit un proiect integrat, care vizează o nouă groapă de gunoi cu stație de tratare, însă deocamdată de confruntăm cu problema lipsei unui teren. I-am propus domnului ministru Barna Tánczos, mai în glumă, mai în serios, dar mai mult în serios, să ne ajute Guvernul cu o expropiere undeva în Bărăgan și noi să venim cu investiția pentru acest obiectiv. Noi, cele șapte primării, avem suficientă forță financiară să facem această investiție, dar cea mai mare, și mai mare, și mai mare problemă este acel teren. Și acum vă zic ca să rămână zis: o să vedeți război, pentru că acei oameni care-și văd busuiness-ul monopol afectat o să sară pe noi pe toate părțile și o să inventeze fel de fel de chestii. Oameni buni, când șapte primari, dintre care doi independeți, doi useriști, un pesedist și un penelist se pun la masă să rezolve o problemă, credeți-mă, înseamnă că problema este extrem, extrem de gravă. Și nu este despre interese ascunse sau altceva. Cu toții nu vrem altceva decât să urmărim interesul public”, a atras atenția Ciprian Ciucu la evenimentul la care Primăria Sectorului 6 a semnat un contract de finanțare pentru cel mai mare proiect de mediu și de management integrat al deșeurilor din București (detalii aici).
”Aproximativ 800.000 de tone de gunoi din București merg anual la groapa de gunoi de la Vidra. Nu ne confruntăm cu o problemă tehnică de capacitate, pentru că această groapă mai poate prelua ani de zile gunoiul din Capitală. Problema este juridică și economică. Tocmai de aceea s-a creat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară între cele şapte primării din Bucureşti. Soluţia pentru a intra în normalitate este ca acest ADI să scoată în achiziţie o delegare pe ceea ce înseamnă tratare şi depozitare pentru un operator care să aibă tot ce înseamnă, toate posibilităţile pentru a o face. Şi foarte probabil asta se va face împreună şi cu Ilfovul. În ceea ce priveşte chestiunea tarifelor care se practică pe lanţul ăsta, din păcate, pe această situaţie de monopol, tarifele practicate între groapa de gunoi şi operatorii de salubritate nu sunt cele care sunt stabilite de hotărâre de Consiliu General şi asta va genera litigii în cascadă. Pe de altă parte, felicit Primăria Sectorului 6 pentru semnarea contractului de astăzi și aștept depunerea proiectelor celorlalte primării de sector, care se află în diferite faze. Sperăm că, în curând, în toate sectoarele din Bucureşti o să avem colectare selectivă şi o cantitate cât mai mică de deşeuri care ajung la groapa de gunoi”, a menționat, la rândul său, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.