Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Jan Demeyere, Speedwell: ”Este greu să vorbești despre un oraș sustenabil blocând construcțiile din interiorul lui”

Jan Demeyere, arhitect, cofondator și partener Speedwell, este de părere că nu poți dezvolta un oraș sustenabil blocând construcțiile în interiorul lui. Acesta a vorbit despre interacțiunea între public și privat în proiectele din oraș, despre ce înseamnă ”mixed-use” cu adevărat și care sunt planurile Speedwell pentru următorii ani.

Jan Demeyere a spus, în cadrul conferinței ”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, organizată de GreenCommunity, că proiectele mixed-use ar trebui să aibă ca punct central interacțiunea socială: ”Greșeala care se face mult prea des este că urbanismul nu înseamnă numai cifre statistice. Nu poți să spui că dacă am 20 mp de spațiu verde pe cap de locuitor am un oraș bun. Nu funcționează așa, trebuie să te adaptezi, trebuie să te uiți la cum trăiesc oamenii, cum pot interacționa oamenii. Acum sunt la modă proiectele ”mixed use”. Un proiect mixt cu adevărat este unul în care trăiesc oameni de diferite vârste, de la copii la oameni bătrâni între care există interacțiune socială. De asemenea, trebuie să existe retail, dar și producție, reparație de biciclete, haine etc. Așa poți să creezi comunități.”

”Principalul obiectiv ar trebui să fie deconectarea urbanismului de politică”

”Este greu să vorbești despre un oraș sustenabil blocând construcțiile din interiorul lui”, este opinia lui Jan Demeyere când vine vorba despre București. ”Oamenii se orientează către zonele suburbane, unde nu există transport public și asta creează și mai mult trafic. Așa, nu faci decât să-l sufoci. Trebuie să densificăm orașul chiar dacă oamenii se sperie de acest termen. Traficul trebuie abandonat – este un suicid politic să spui asta – dar mașina nu are ce căuta în oraș”, a explicat reprezentantul companiei Speedwell.

Jan Demeyere, cofondator Speedwell (Credit foto: Iustin Ichim)

”Toate proiectele din București sunt blocate acum – din perspectiva mea, asta este destul de cinic. Înțeleg sentimentul comun de frică, însă nu așa se face urbanismul. Principalul obiectiv ar trebui să fie deconectarea urbanismului de politică. Vă rog, nu poți să schimbi un oraș în patru ani, asta e imposibil. Îl susțin pe Nicușor Dan în decizia de a face un nou PUG, foarte bine, e necesar un master-plan, avem nevoie de o viziune pentru următorii 10-15 ani.”, a afirmat Jan Demeyere

”Am cumpărat un lot de teren în Timișoara, vrem să facem un concurs de arhitectură”

Cofondatorul Speedwell a vorbit și despre cum abordează compania sa problemele orașului și despre procesul ce stă la baza elaborării proiectelor. ”În dezvoltările noastre, ce facem acum este să cumpărăm o bucată de pământ, ne uităm ce este acolo deja și la istoricul zonei și începem cu asta. În loc să ne ducem la arhitect, mergem la urbanist și vedem cum este integrat acest teren în structura orașului și cum putem conecta, spre exemplu, un traseu pietonal. Așa facem acum proiectele, mergem cu un pas înainte. Am cumpărat un lot de teren în Timișoara, care include fosta fabrică de textile. Vrem să facem un concurs de arhitectură, eventual internațional – am discutat cu Ordinul Arhitecților din România. Vrem ca proiectul să se alinieze la conceptul de oraș la scară umană, să aibă diferite spații publice.”, a spus Jan Demeyere. 

”Cât timp interacțiunea între privat și public nu se întâmplă într-un mod adecvat suntem departe de a vorbi despre un oraș sustenabil”

Totodată, Jan Demeyere a mai vorbit și despre unul dintre proiectele pe care Speedwell le are în plan pentru București, dar și despre obstacolele cu care se confrunta compania sa. ”Avem proiectul CityZen, a fost unul dintre primele proiecte pentru care ne-am dus către autorități înainte să desenăm orice linie și am spus – ar trebuie să facem să facem un ”charrette” (n.r. un tip de proces de planificare participativă care reunește o echipă interdisciplinară). Să îi punem pe toți specialiștii implicați (arhitecți, urbaniști, reprezentanții autorităților, peisagiști) la aceeași masă și discutăm: ce are nevoie orașul. Din păcate, ei nu au vrut să participe. Și asta este o oportunitate ratată. Autoritățile și oamenii care locuiesc în zonă ar trebui să colaboreze cu noi și să spună <<îmi lipsește o grădiniță>>. Putem oferi multe oamenilor care locuiesc în apropiere, însă oamenii sunt speriați, este de înțeles. Dar măcar ar trebui să discutăm, inclusiv cu autoritățile.”, a explicat cofondatorul Speedwell.

Totodată, Jan Demeyere este de părere că la baza dezvoltării orașului ar trebui să stea chiar colaborarea dintre public și privat: ”Cât timp această interacțiune între privat și public nu se întâmplă într-un mod adecvat suntem departe de a vorbi despre un oraș sustenabil. Pentru că noi, ca investitori privați, trebuie să investim mulți bani și trebuie să facem profit. Poate fi o situație de win-win. A fost dovedit, mergi oriunde în Europa și vezi cum s-au dezvoltat orașele.” 

Proiectul CityZen, prezentat în cadrul expoziției ”Manifest pentru regenerare urbană durabilă” (Credit foto: Iustin Ichim)

Despre Speedwell și proiectul CityZen

Speedwell este o companie imobiliară fondată de către Didier Balcaen și Jan Demeyere, ce a dezvoltat mai multe proiecte rezidențiale, de birouri și retail în București, dar și în orașe precum Cluj-Napoca și Timișoara. 

CityZen este un proiect marca SPEEDWELL, menit să revitalizeze o zonă abandonată şi neutilizată din Bucureşti. Dezvoltat pe un teren de 9 hectare, acoperind un tronson al fostei fabrici Griro, situată pe Calea Griviţei, CityZen este un proiect de tip mixed-use care va include apartamente, spaţii de birouri şi de retail.

Important de menţionat este faptul că o parte semnificativă a clădirilor şi a infrastructurii istorice deja existente va fi renovată şi integrată în dezvoltarea viitoare. CityZen va contribui la revitalizarea zonei şi la crearea unui mediu urban mai plăcut, cu un plus de valoare arhitecturală şi istorică adăugată noului ansamblu.

Astfel, mai multe hale masive vor fi transformate în spaţii publice deschise şi semideschise folosind pereţii originali şi structura metalică a acoperişului. În plus, prin aplicarea unui concept de peisagistică adaptat cerinţelor, o mare parte dintre aceste spaţii vor fi verzi, adăugând astfel un plus de viaţă locurilor unde în prezent lipseşte cu desăvârşire.

Despre proiectul ”Orașul la scară umană”, marca GreenCommunity

Dezbaterea și expoziția "Manifest pentru regenerare urbană durabilă" reprezintă un eveniment satelit al festivalului Romanian Design Week 2023. Evenimentul este organizat de GreenCommunity, prezentat de UniCredit Bank, cu susținerea partenerilor FIP Consulting, Speedwell, Exim Banca Românească și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București.

”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă” a adus în fața comunității un dialog între autorități din administrația locală, specialiști în urbanism și arhitectură, dezvoltatori imobiliari și reprezentanți ai societății civile pe tema reorganizării, revitalizării și reinventării spațiilor din oraș. Speakerii dezbaterii, moderate de Teodora Tompea (jurnalist DIGI24), au fost: Bogdan Suditu (Conferențiar Universitar Doctor Facultatea de Geografie – Universitatea din București și Preşedinte Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Municipiului București), Stelian Bujduveanu (Viceprimar General Municipiul București), Radu Mihaiu (Primar Sector 2 București), Irina Meliță (Vicepreședinte Ordinul Arhitecților din România – Filiala București), Maria Duda (Arhitect BAZA. Deschidem Orașul), Jan Demeyere (Co-founder & Partner Speedwell), Radu Andronic (Director general FIP Consulting) și Andrei Corbet-Nits (Arhitect Doctorand SDA Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București).

Conferința și expoziția organizate de GreenCommunity, în perioada 20 – 22 mai 2023, la POINT, reprezintă cel de-al doilea episod al seriei de evenimente ”Orașul la scară umană”, prin care publicația promovează concepte de sănătate urbană prin dezbaterea unor probleme ale orașului cu impact asupra calității vieții locuitorilor.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă