Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Arh. Irina Meliță, OAR București: ”Putem revitaliza zone din București prin parteneriate public-private cu ONG-uri din industriile creative”

Arh. Irina Meliță, Vicepreședinte OAR Filiala București, este de părere că proiectele de regenerare urbană trebuie să se fundamenteze pe un dialog solid între administrație, cetățeni, arhitecți și universități. Cheia în această problemă pot fi concursurile de arhitectură, dar și parteneriatele public private cu ONG-uri din industriile creative, susține Irina Meliță.

”Regenerarea urbană nu are cum să aibă loc decât printr-un dialog foarte strâns între toate specialitățile implicate: între administrație și arhitecți, între arhitecți și universități, administrație și cetățeni. Toate aceste părți trebuie să aibă un loc la masă înainte ca o decizie de genul acesta să fie luată. Noi, cei de la OAR București și Ordinul Arhitecților, am insistat pe cât de importante sunt consursurile de arhitectură pentru a lua niște decizii majore care să ducă la o arhitectură de calitate. În chestiunea asta de regenerare urbană mi se pare că acest cuvânt este cheie: trebuie să ne uităm la calitate, la calitatea orașului și la calitatea arhitecturii”, a spus reprezentanta OAR București în cadrul conferinței „Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, organizată de GreenCommunity.

Proiectele de regenerare urbană trebuie să meargă înainte chiar dacă se schimbă primarul

Arh. Irina Meliță a precizat faptul că regenerarările urbane pot ajuta zonele defavorizate ale orașului, punând accentul pe faptul că urbansimul trebuie depolitizat, pentru a nu mai depinde de mandatul unui primar: ”Dezbaterea ar trebui să fie despre cum ne uităm la niște zone din oraș care nu ne plac și pe care le considerăm abandonate, sărace, cu o populație pe care nu o vrea nimeni, fără școli, fără grădinițe. La asta ne uităm, la sărăcie, la subeducație, la faptul că nu există transport în comun”

”Este vorba despre ce politici implementează primăria cât să ajute acești oameni, cât să scoată din această stare de urâțenie aceste zone urbane. Trebuie să gândim proiecte pe termen foarte lung, să depolitizăm urbanismul pentru ca aceste proiecte de regenerare urbană pe termen lung să nu mai depindă un mandat de primar, să poate să fie implementate și duse la bun sfârșit chiar dacă se schimbă primarul”, a completat Vicepreședintele OAR Filiala București.

Arh. Irina Meliță a vorbit, în cadrul conferinței ”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, alături de Radu Mihaiu (Primar Sector 2), Stelian Bujduveanu (Viceprimar general București) și Radu Andronic (FIP Consulting) (Credit foto: Iustin Ichim)

Bucureștiul are o lume creativă extrem de efervescentă, poate fi un actor important în revitalizarea unor zone

De asemenea, Irina Meliță a pus pe masă o idee de a folosi industriile creative în proiectele de regenare urbană, susținând ideea de a realiza parteneriate public private între administrație și ONG-uri: ”Putem folosi ceea ce urmează să fie foarte finanțabil prin PNRR în curând – parteneriate public-private cu ONG-uri din industriile creative. Este o modalitate de a salva niște zone triste, niște clădiri pe care poate primăria le are în portofoliu. Există posibilitatea de a finanța un parteneriat public privat în care aceste industrii creative vin și folosesc aceste spații, primăria nu are decât de câștigat pentru că acea clădire va fi revitalizată, reconsolidată și repusă într-un circuit. Se crează un pol urban de creștere care nu este direct certificat, nu este un loc care brusc a căpătat niște apartamente foarte scumpe care se vor vinde către niște oameni bogați. Genul acesta de intervenție poate să ducă la o creștere organică a anumitor zone. Se întâmplă deja în alte orașe”

”Bucureștiul are o lume creativă extrem de efervescentă și putem să vedem acest lucru chiar în aceste zile când se desfășoară Romanian Design Week. Sunt foarte multe ONG-uri care vor să facă lucruri, sunt active și care au foarte multă tracțiune. Cu cât mai mulți oameni, care nu sunt arhitecți, nu sunt urbaniști, care nu nicio legătură cu calitatea vieții sau în fine vor vedea tipul acesta de creștere care poate fi adus prin acest mix. Piața Amzei, un spațiu gol, care a căpătat viață . Genul acesta de intervenție poate fi făcut în enorm de multe locuri din București”, a precizat Irina Meliță

Despre proiectul ”Orașul la scară umană”, marca GreenCommunity

Dezbaterea și expoziția "Manifest pentru regenerare urbană durabilă" reprezintă un eveniment satelit al festivalului Romanian Design Week 2023. Evenimentul este organizat de GreenCommunity, prezentat de UniCredit Bank, cu susținerea partenerilor FIP Consulting, Speedwell, Exim Banca Românească și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București.

”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă” a adus în fața comunității un dialog între autorități din administrația locală, specialiști în urbanism și arhitectură, dezvoltatori imobiliari și reprezentanți ai societății civile pe tema reorganizării, revitalizării și reinventării spațiilor din oraș. Speakerii dezbaterii, moderate de Teodora Tompea (jurnalist DIGI24), au fost: Bogdan Suditu (Conferențiar Universitar Doctor Facultatea de Geografie – Universitatea din București și Preşedinte Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Municipiului București), Stelian Bujduveanu (Viceprimar General Municipiul București), Radu Mihaiu (Primar Sector 2 București), Irina Meliță (Vicepreședinte Ordinul Arhitecților din România – Filiala București), Maria Duda (Arhitect BAZA. Deschidem Orașul), Jan Demeyere (Co-founder & Partner Speedwell), Radu Andronic (Director general FIP Consulting) și Andrei Corbet-Nits (Arhitect Doctorand SDA Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București).

Conferința și expoziția organizate de GreenCommunity, în perioada 20 – 22 mai 2023, la POINT, reprezintă cel de-al doilea episod al seriei de evenimente ”Orașul la scară umană”, prin care publicația promovează concepte de sănătate urbană prin dezbaterea unor probleme ale orașului cu impact asupra calității vieții locuitorilor.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă