Primarul General al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat revenirea demersului ”Străzi deschise” începând din acest weekend – 12-13 aprilie. Edițiile trecute ale evenimentului s-au dovedit un succes, atrăgând sute de mii de bucureșteni, veniți să se bucure de Calea Victoriei și alte străzi pietonale, spații deschise dedicate comunității, artei și recreerii.
Ediția de anul acesta a „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” va avea loc din 12 aprilie până în 12 octombrie, timp de 24 de weekend-uri.
Festivalul stradal care a reconfigurat centrul Capitalei revine cu concerte live, spectacole stradale, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate de redescoperire a patrimoniului arhitectural al orașului și zone pentru mișcare și sport.
Ce aduce nou ediția 2025?
Conform unui comunicat remis de către Primăria Capitalei, pentru prima dată, „Străzi deschise” propune o colaborare cu alte proiecte importante dedicate comunității locale în cartierele orașului. Anul acesta, „Străzi deschise” – în cartiere – are loc în parteneriat cu evenimente de referință precum: Street Delivery, Dâmbovița Apă Dulce, Bazar de Cotroceni, Dorobanți Street Art Festival și New Urban Habits.
Orașul ar trebui să aparțină oamenilor
Primăria Capitalei afirmă că misiunea „Străzi deschise” este aceeași de la prima ediție: orașul este al oamenilor, ei au nevoie de spații de întâlnire, interacțiune și dialog. Din păcate, în oraș există extrem de puține astfel de spații, multe străzi sunt practic sufocate de mașini, iar administrația Bucureștiului nu a făcut pași prea mari către remedierea situației.
Tocmai succesul de care se bucură evenimentul „Străzi deschise”, aglomerația de acolo, ar trebui să dea de gândit decidenților, pentru că arată un apetit serios al oamenilor pentru spații pietonale, spații comunitare, pentru petrecerea timpului în oraș, pentru cultură, pentru socializare, pentru mai mult verde și pentru o viață mai activă.
Puteți semna aici petiția inițiată de ONG-ul Străzi pentru Oameni pentru Calea Victoriei – pietonală permanentă. ”Avem nevoie de locuri unde să ne putem întâlni unii cu alții, fără să fim expuși poluării aerului, poluării fonice, poluării vizuale. Succesul Căii Victoriei ca stradă pietonală poate fi fructificat ca un prim pas al recuperării orașului de către oameni.”, spun inițiatorii petiției.
Până acum, petiția a fost semnată de peste 28.000 de oameni.
Restricții rutiere
În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”; Calea Victoriei devine pietonală, între orele 10:00 și 22:00, pe segmentul de drum cuprins între Bulevardul Dacia până la intersecția cu Splaiul Independenței, fără afectarea intersecțiilor. Se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Știrbei Vodă, strada C. A.Rossetti, strada Dem I. Dobrescu, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta. Traficul mijloacelor de transport STB va fi deviat, fără afectarea călătorilor.
Citește și: Primăria Capitalei vrea să monteze stâlpi retractabili pentru blocarea circulației pe Calea Victoriei, care să fie folosiți în timpul evenimentului Străzi Deschise
Traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.
Calendarul weekendurilor în care Calea Victoriei și alte artere ale Capitalei vor fi închise va fi disponibil pe arcub.ro și proedus.ro.