Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

29 de incendii au avut loc în zona retrocedată din Parcul IOR în ultimii ani. Europarlamentar Nicu Ștefănuță: Autoritățile locale pare că închid ochii, în interesul rechinilor imobiliari.

Colaj GreenCommunity: Zona incendiată din Parcul IOR (credit: Cristian Noru) și Nicu Ștefănuță (credit: Iustin Ichim)

Ieri, 9 septembrie, s-a consumat un nou episod din serialul de incendii de vegetație care au avut loc în zona retrocedată din Parcul IOR. Conform ISU București-Ilfov, incendiul a afectat o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați.

Este al 29-lea incendiu ce are loc în zona retrocedată din Parcul IOR, în intervalul 17.01.2022 – prezent. Vorbim despre o suprafață de spațiu verde de 12 hectare, care a fost distrusă sistematic în ultimii ani. Chiar și Poliția Locală a Municipiului București a amendat în 2023 proprietarul terenului retrocedat din Parcul IOR cu 35 de milioane de euro în baza unui articol de lege care penalizează reducerea suprafeței spațiului verde.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, din Grupul Verzilor, a avut și el o reacție despre acest subiect, pe care o redăm integral:

”Parcul IOR din Capitală are un loc special în sufletul meu, fiind fix locul unde am ieșit în prima zi de strâns semnături în precampania mea. 

Ei bine, Parcul IOR arde! Și nu de ieri, de azi! În ultimii ani am avut nu mai puțin de 29 de incendii în zona retrocedată pentru care autoritățile se judecă acum constant. Chiar anul trecut am vizitat zona fix după un incendiu…

Astfel de evenimente se țin lanț de acest parc întrucât autoritățile locale pare că închid ochii, în interesul rechinilor imobiliari. 

Este inacceptabil ca într-o capitală europeană să ne confruntăm cu riscuri de incendiu care pot fi prevenite prin acțiuni simple, dar decisive. Autoritățile au obligația să acționeze preventiv și să asigure un mediu sigur pentru toți cetățenii. 

Legea nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apărarea împotriva incendiilor impune proprietarilor de terenuri obligații clare în vederea prevenirii și stingerii incendiilor, indiferent dacă aceste terenuri sunt publice sau private. 

Trebuie musai să avem grijă de și așa puținul spațiu verde din București.

Așa că am cerut Primăriei Sectorului 3 conduse de Robert Sorin Negoiță informații cu privire la sancțiunile aplicate până în prezent. Am cerut lămuriri inclusiv la măsurile preventive adoptate de Poliția Locală a Sectorului 3 în această zonă.

Parcul IOR trebuie să fie salvat în întregime! Bătrânii din zonă mi-au povestit că acolo a fost cândva o pădure frumoasă! Trebuie să redevină la acest stadiu!”, a afirmat Nicolae Ștefănuță pe pagina de Facebook.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă