Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Nicușor Dan: Poliția Locală a amendat proprietarul zonei retrocedate din Parcul IOR cu 35 de milioane de euro

Primarul General al Bucureștiului, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă în care a anunțat faptul că Poliția Locală a Municipiului București a amendat proprietarul terenului retrocedat din Parcul IOR cu 35 de milioane de euro în baza unui articol de lege care penalizează reducerea suprafeței spațiului verde. 

”Am venit să anunţăm amenda pe care Poliţia Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 milioane de euro. Ţin să felicit Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru acest gest! (…)  Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public care, în sfârşit, este penalizată de autoritatea publică care trebuie să apere interesele cetăţenilor”, a afirmat Nicușor Dan, citat de Agerpres.

Amenda, acordată pentru o diminuare a spațiului verde pe o suprafața de aprox. 9.000 mp2

De asemenea, potrivit unei postări pe pagina de Facebook al lui Nicușor Dan, acesta explică faptul că, în mod concret, pe o suprafață de 9.000 mp din cele 12 hectare proprietate privată, copacii au fost scoși din rădăcini, s-a decopertat stratul de iarbă și s-a nivelat terenul cu buldozere. Astfel, din spațiul verde a rămas doar o zonă cu pământ.

“La faţa locului s-a constatat o diminuare a spaţiului verde pe o suprafaţă de 8.738 de metri pătraţi prin acţiuni succesive de decopertare a stratului de iarbă, de escavare, de extracţie a rădăcinilor copacilor. Faţă de cele constate se reţine în sarcina proprietarului încălcarea obligaţiei prevăzute de articolul 5, litera h din Legea 24 pe 2007, aceea de a nu diminua spaţiul verde. În consecinţă, a fost aplicată proprietarului amenda în valoare de 174.760.000 de lei pentru săvârşirea acestei fapte”, a explicat Eduard Valentin Stroe, Şeful Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, citat de Agerpres.

Nicușor Dan: Situația din zona retrocedată a Parcului IOR, unde copacii au fost incendiați sau tăiați, este o bătaie de joc la adresa cetățenilor

Edilul a mai explicat și importanța legii în baza căreia a fost aplicată amenda. Astfel, Nicușor Dan a precizat în cadrul aceleași postări:

”Există un articol din Legea 24/2007 – Legea spațiilor verzi – care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24. Atât prin anumite propuneri care s-au făcut pe Codul Urbanismului, cât şi prin propuneri de modificare a Legii 24/2007, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar fi urmat să dispară. Este un articol foarte important, care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 10.000 şi 20.000 de lei pe metru pătrat, nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişa spaţiul verde.”

”Invit societatea civilă să urmărească cu atenţie dezbaterile atât pe Codul Urbanismului, cât şi pe Legea Spaţiilor Verzi, Legea 24/2007, astfel încât acest articol să rămână în lege şi să poată fi aplicat și altora care atacă spațiul verde al Capitalei.”, a completat Nicușor Dan.

Via Facebook / Nicușor Dan și Agerpres

Total
0
Shares
Pe aceeași temă