Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ghid pentru reciclarea uleiului alimentar uzat, unul dintre cei mai mari poluatori ai apelor

Uleiul vegetal este unul dintre cele mai utilizate ingrediente din bucătării și, în același timp, o sursă reprezentativă de poluare a apelor și a mediului înconjurător. După ce acesta se uzează în urma procesului de gătire, majoritatea oamenilor aleg să îl arunce fie la coșul de gunoi, fie în chiuvetă, ajungând în rețeaua de canalizare – comportamente deloc sustenabile.

Prin natura proprietăților fizice, deversarea incorectă a uleiurilor vegetale prezintă niveluri asemănătoare de poluare precum a celor petroliere, iar de aceea este important să fie eliminate într-o manieră în care să nu afecteze mediul natural. 

25% din poluarea apei este cauzată de uleiul uzat

Conform unui studiu realizat de compania Septek Systems și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, un litru de ulei alimentar uzat aruncat în mod necorespunzător poluează circa un milion de litri de apă, cantitate suficientă pentru ca o persoană adultă să supraviețuiască timp de 14 ani. Ajunsă pe suprafața apelor naturale (lacuri, râuri sau mări), pelicula de ulei ars împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele subacvatice, provocându-le moartea.

Mai mult decât atât, dacă un litru de ulei alimentar uzat este aruncat pe sol, fertilitatea acestuia este afectată pentru 5 ani de zile, timp necesar descompunerii acestui reziduu. Aruncat la chiuvetă, uleiul se poate solidifica pe conducte, producând blocarea acestora, iar ajuns în rețeaua de canalizare poate produce defecțiuni ale sistemelor stațiilor de epurare. O soluție viabilă pentru protecția mediului ar fi ca oamenii să recicleze uleiul alimentar folosit. 

Marile companii derulează programe pentru reciclarea uleiului alimentar uzat provenit de la populație.

Având scopul de a contribui la un viitor sustenabil și la păstrarea unui mediu curat, unele lanțuri de magazine și benzinării din România desfășoară proiecte prin care colectează ulei vegetal uzat de la populație. În schimbul predării uleiului ars se oferă diferite beneficii, conform reglementărilor campaniilor.  

Listă a locurilor unde uleiul alimentar uzat poate fi reciclat: 

  •  Carrefour 

Campania derulată în România de retailerul francez se desfășoară pe o perioadă nedeterminată în oricare dintre magazinele Carrefour participante (o listă a acestora și informații detaliate ale regulamentului pot fi accesate aici). Drept beneficiu, persoanele care aduc 4 litri de ulei alimentar uzat primesc la schimb 1 litru de ulei de floarea soarelui nou, marca proprie Carrefour.

  • Auchan

 În toate cele 33 de hipermarketuri Auchan din România există puncte de colectare a uleiului alimentar uzat. În funcție de cantitatea predată, clienții sunt răsplătiți cu detergent de vase Fairy, ulei de floarea soarelui Floriol sau apă plată AQUA Carpatica.

  • Cora

La predarea unui litru de ulei vegetal uzat, hipermaketurile Cora din România oferă drept recompensă un detergent de vase, iar la predarea a 3 litri de ulei uzat se oferă în schimb un litru de ulei de gătit proaspăt de floarea soarelui.  

  • MOL România 

Este prima rețea de benzinării care în august 2012 a inițiat un program pentru colectarea de la populație a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecția mediului și la educația civică privind acest subiect. O listă a benzinăriilor care participă și alte detalii ale acestei campanii pot fi accesate aici.

  • OMV

Colectarea de ulei uzat casnic este posibilă în 50 de stații OMV din întreaga țară. Pentru minimum 2 litri de ulei alimentar uzat colectat se oferă din partea benzinăriei o cafea VIVA Clasic. Lista stațiilor de carburant implicate în campanie se poate consulta aici.

Pentru persoanele care din anumite motive nu pot transporta uleiul uzat la magazinele sau benzinăriile care derulează astfel de campanii, există societăți care oferă servicii de colectare direct de la domiciliu. 

  • Bracos Oil colectează gratuit aceste tipuri de deșeuri atât de la persoane juridice, cât și de la persoane fizice. Pentru a beneficia de acest serviciu, cantitatea de ulei uzat trebuie să fie de minimum 5 litri, iar în schimb se oferă detergent de vase Fairy sau ulei nou de floarea soarelui. 
  • OilRight este o companie care colectează ulei uzat și îl transformă în lumânări. Serviciul de colectare oferit este gratuit și se adresează cu precădere persoanelor fizice, oferindu-se servicii și celor juridice, din Timișoara și zona sa metropolitană. 

Cum se colectează uleiul pentru a putea fi reciclat?

Pentru a fi reciclat, uleiul alimentar uzat trebuie colectat ținând cont de câteva reguli. Înainte de toate, uleiul trebuie lăsat la răcit după terminarea preparării hranei. După ce acesta s-a răcit, trebuie strecurat/filtrat pentru a elimina eventualele resturi alimentare. În final, uleiul trebuie depozitat în recipiente transparente de plastic de minimum 0,5 litri. Pentru a putea fi reciclat, uleiul trebuie să fie curat, fără depuneri de resturi alimentare sau apă. 

În ce poate fi transformat uleiul uzat reciclat? 

Aruncat în mod necorespunzător, uleiul alimentar ars provoacă efecte dăunătoare asupra mediului, însă acesta poate fi transformat în urma reciclării în săpun natural, soluții de curățare, lumânări sau biodiesel. La fel ca motorina petrolieră, biodieselul este folosit pentru a alimenta motoarele cu aprindere prin compresie, fiind un combustibil mai puțin costisitor, regenerabil, cu ardere curată. 1 singur litru de ulei folosit generează 900 de mililitri de biodiesel. 

Total
0
Shares
Pe aceeași temă