Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ce impact a avut asupra mediului flota electrică de transport public din Brașov, după cei aproape 10 milioane de km parcurși

Cele 72 de autobuze electrice ale flotei de transport public din Brașov au ajuns la peste 5 milioane de kilometri parcurși, iar cele 51 de troleibuze se apropie și ele de această cifră, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Municipiului Brașov.

Municipalitatea susține că electromobilitatea aduce o contribuție semnificativă la reducerea poluării, atât prin înlocuirea parcului auto diesel al societății de transport public local, cât și prin oferirea unei alternative reale la autoturismul propriu, mulțumită condițiilor bune de transport.

Potrivit comunicatului menționat anterior, introducerea în trafic a autobuzelor electrice și a troleibuzelor noi a însemnat o reducere de peste 8.000 de tone de dioxid de carbon, 179,6 tone de oxizi de azot, 75,4 tone de monoxid de carbon, 23,7 tone de hidrocarburi și 3,59 tone de particule (PM 2,5; PM 10 etc.). Oxizii de azot sunt substanțe ce produc iritarea și/sau lezarea căilor respiratorii și favorizează formarea ploilor acide și a smogului deasupra orașelor.

Alte 73 de autobuze electrice, finanțate prin PNRR, vor circula în curând la Brașov

“Astăzi, transportul electric în municipiul nostru a marcat o nouă bornă: 10 milioane de kilometri făcuți de transportul în comun electric. Dincolo de creșterea calității serviciului de transport pe care operatorul RATBV îl asigură, acești kilometri înseamnă un aer mai curat în Brașov, fără mii de tone de dioxid de carbon, de oxizi de azot, de oxizi de carbon și hidrocarburi și, nu în ultimul rând, de pulberi în suspensie – PM-urile care ne creează atâtea probleme”, a precizat primarul orașului Brașov, Allen Coliban.

Totodată, edilul a mai informat că în etapa următoare sunt așteptate să intre în circulație încă 73 de autobuze electrice, finanțate prin PNRR, apropiind “orașul de sub Tâmpa” de realizarea obiectivului unui transport 100% electric.

“Orașul nostru arată din ce în ce mai bine din punctul de vedere al transportului public și vă invit și pe voi să testați acest lucru. Doar așa, pe termen mediu și lung, vom avea o calitate a aerului mai bună și un oraș mai prietenos cu mediul, un oraș mai prietenos cu cetățenii săi”, a mai adăugat primarul Coliban.

Cum arată, în prezent, flota electrică de transport public din Brașov?

În acest moment, în Brașov sunt în circulație 60 de autobuze electrice SOR produse în Cehia (50 vehicule de 12 metri, 10 vehicule de 8 metri) și 12 autobuze electrice Karsan, cu lungimea de 18 metri.

Autobuzele electrice de 12 metri au câte trei uși duble, podea joasă integral, dar și rampă de acces pentru persoane cu dizabilități. Acestea au o capacitate de 102 călători, dintre care 35 pe scaune. Sunt dotate cu motor electric de tracțiune amplasat central, cu o putere nominală de 160 kW, sistem de recuperare a energiei la frânare și baterii de tracțiune cu o capacitate de 263 kWh și autonomie de minim 200 km.

Autobuzele electrice de 8 metri au câte două uși (ușa a doua dublă), podea joasă integral și, de asemenea, rampă acces persoane cu dizabilități. Acestea au o capacitate de 53 călători, dintre care 16 pe scaune. Ele sunt dotate cu motor electric de tracțiune de putere nominală 120 kW, sistem de recuperare a energiei la frânare și baterii de tracțiune cu o capacitate de 172 kWh și autonomie de 220 km.

Autobuzele Karsan au o capacitate transport de 154 pasageri (50 locuri pe scaune), cu 4 uși duble de acces pentru pasageri. Autobuzele sunt complet accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități (podea joasă, trapă pentru accesul cărucioarelor cu rotile, suspensie reglabilă). Propulsia este electrică cu 4 motoare electrice, cu o putere de tracțiune totală de 240 kW.

Troleibuzele Solaris au o lungime de 18 metri și o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune, și sunt dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, sistem de numărare automată a pasagerilor (senzori cu infraroșu în ușile de acces și sistem de supraveghere video, 9 camere video amplasate la interiorul și exteriorul vehiculului).

Transportul în comun, încurajat și la Cluj-Napoca

Potrivit unui alt comunicat remis recent de Primăria Cluj-Napoca, 240.000 bilete gratuite pentru transportul în comun au fost câștigate de clujeni în urma reciclării a 3,6 milioane ambalaje de plastic, aluminiu sau sticlă. Clujenii primesc, în schimbul a 15 ambalaje reciclate, bilete cu două călătorii pentru transportul public urban.

Din luna iulie a anului trecut și până în prezent, la punctele de colectare selectivă a ambalajelor (tip PET/plastic, doze, sticle) din Cluj-Napoca au fost colectate 3,6 milioane deșeuri.

Cele două containere amplasate în zona piețelor agroalimentare din cartierele Zorilor și Mănăștur fac parte dintr-un proiect pilot lansat în vara anului 2022. În următoarea perioadă, municipalitatea clujeană va achiziționa încă un astfel de aparat de reciclare, se mai arată în comunicat.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă