Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Bucureștenii se pot plimba în premieră cu trenul metropolitan, în cadrul unor curse demonstrative. Ce se mai întâmplă în Capitală cu ocazia Săptămânii Mobilității?

Colaj fotografii postate de edilul Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook

Ne aflăm în Săptămâna Europeană a Mobilități (EUROPEAN MOBILITY WEEK) 2024, o campanie anuală organizată cu sprijinul Comisiei Europene, care încurajează comunitățile de pe continent să implementeze și să promoveze măsuri pentru un transport durabil.

Tema „Shared Public Space” („Spațiul Public Comun”) a fost aleasă în acest an pentru a sublinia importanța gestionării spațiului public într-un mod echitabil și responsabil. Aceasta evidențiază necesitatea de a crea medii urbane în care toată lumea, inclusiv pietonii și bicicliștii, să se poată deplasa în siguranță și confortabil.

Primele curse demonstrative ale Trenului Metropolitan pe relația Gara de Nord – Gara Obor, expoziții de trenuri, de tramvaie și de alte vehicule de epocă, trasee speciale operate cu vehicule care au făcut istorie pe străzile Municipiului București, expoziții și dezbateri pe tema soluțiilor de mobilitate și a gestionării spațiului public comun, muzică de fanfară, ateliere de creație și întâlniri cu animale de companie pentru copii, toate acestea și încă multe alte surprize vor fi oferite publicului de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), împreună cu Primăria Capitalei, Consiliul Județean Ilfov și ceilalți parteneri.

Când te poți plimba cu Trenul Metropolitan?

Trenul Metropolitan – primele curse, demonstrative, în premieră pentru public, pe viitorul traseu dintre Gara de Nord și Gara Obor, 21-22 Septembrie, opt curse pe zi (patru curse pe fiecare sens) asigurat cu automotoare Siemens Desiro (Săgeata Albastră).

Tot în aceeași perioadă, în Gara de Nord, poți vedea Trenul Prezidențial și Locomotiva LEMA modernizată, dar și rama electrică nouă Alstom Coradia – la liniile 13 și 14.

Pe 21 septembrie este deschis și Salonul regal, printr-un eveniment organizat ce are loc între orele 10:00-18:00, unde vor fi invitați reprezentanți din domeniul transporturilor. Reprezentanții Muzeului CFR vor pune la dispoziție șevalete cu imagini semnificative din istoria transportului feroviar

Conferința despre mobilitate

Mobilitatea Urbană și Reorganizarea Spațiului Public: Prioritizarea Transportului Sustenabil – Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București – 19 Septembrie, de la ora 14:00.

Asociația Română pentru Smart City (ARSC) și TPBI, în parteneriat cu Primăria Capitalei, organizează conferința ce reprezintă o oportunitate unică de a discuta cu lideri din domeniul mobilității urbane și de a explora soluții concrete pentru viitorul orașelor noastre. Participanții vor învăța din experiențele europene și vor avea ocazia să contribuie la discuții strategice esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă.

Obiectivele Conferinței:

  • Promovarea conceptului de „shared public space”
  • Discutarea relației dintre urbanism și mobilitate
  • Identificarea soluțiilor tehnologice pentru mobilitate urbană
  • Facilitarea schimbului de bune practici din Europa

„PRINCIPIUM MOBILITAS” la Muzeul Municipiului București

Proiectul „PRINCIPIUM MOBILITAS” este organizat cu scopul este de a promova mobilitatea durabilă, de a prezenta evoluția transportului bucureștean cu beneficiile asupra dezvoltării orașului, reducerii /atenuării emisiilor de gaze poluante și a efectelor negative asupra calității mediului cauzat de traficul excesiv cât și de scoatere în evidență a importanței gestionării spațiului public într-un mod echitabil. Are loc pe 20 septembrie, între 10:00 – 17:00.

Eveniment pentru copii în Parcul Mogoșoaia

Acțiunea #ShareSpaceForKidsAndPets pe care o organizăm sâmbătă, 21 septembrie, în intervalul orar 10:00-14:00, este destinată copiilor pentru a-i implica într-un mod distractiv și interactiv și pentru a promova educația în mobilitatea durabilă. Vom aduce copii din cadrul centrului „Casa Speranței DGASPC Sector 4”, care vor desfășura activități sportive și vor crea desene ce ilustrează moduri creative și reprezentative legate de tema „Spațiul Public Comun”.

  • Ateliere de educație rutieră pentru copii
  • Ateliere de creație – Sesiuni de pictură și desen specifice temei
  • Zona de adopție a animalelor: activități de joacă și interacțiune între copii și cățeluși, pentru a promova responsabilitatea și empatia față de animale.
  • Activități sportive în aer liber
  • Street Dance organizat de copiii talentați din cadrul școlii de dans „Ana Dance”
  • Concert – invitat special, solista Andreea Ionela Roată (Jolie)

Expoziție de vehicule istorice și tramvaie de epocă

Organizarea unei expoziții de vehicule istorice pe Bd. Gheorghe Duca aduce un plus de atractivitate Săptămânii Europene a Mobilității, integrând istoria cu tema „Shared Public Space”.

  • Expoziția vehiculelor Kraz și Roman;
  • Expoziția celor trei tramvaie de epocă (Thomson, tip P și Simmering);
  • Înființarea traseelor speciale cu următoarele capete de linie:

– Linia 58: Gara de Nord – Gara Obor: un traseu istoric, pe care vor circula tramvaiele Tatra T4R, atât solo cât și în cuplu;

– Linia 59: Gara de Nord – Depoul Victoria: traseu pe care publicul va călători cu tramvaiele Rathgeber P3.16 („Cofetărie”) și EP/V3A 6001, restaurate la URAC;

– Linia 75: Gara de Nord – Depoul Vatra Luminoasă: marcând 75 de ani de exploatare a serviciului cu troleibuze în București, pe această linie vor circula troleibuze Ikarus415T, respectiv #5102 – cel mai vechi astfel de vehicul aflat în exploatare și #5135 – troleibuzul de „Școală” al Depoului Berceni, care nu a circulat niciodată în serviciul comercial.

Expoziție în Parcul Herăstrău

Expoziție soluții de mobilitate – Păstrând tradiția, va fi organizată o expoziție în Parcul Regele Mihai I pentru promovarea temei „Shared Public Space” (Spațiul Public Comun)

Desfășurare:

  • promovarea ideii conform căreia spațiile publice pot fi proiectate și utilizate pentru a promova interacțiunea socială și sustenabilitatea;
  • încurajarea utilizării vehiculelor nepoluante, odată cu informarea despre beneficiile acestora;
  • promovarea imaginii PMB, CJ Ilfov și TPBI, ca promotori ai mobilității durabile și active la nivelul Regiunii București-Ilfov;
  • amplasarea unor standuri TPBI-PMB-CJI-Lime-MAI – trotinete, biciclete etc;
  • invităm publicul călător să ne trimită fotografii în perioada 16-20.09.2024, care să ilustreze conceptul „Shared Public Space”, după care să le afișăm pe un panou în cadrul evenimentului;
  • expoziție vehicule operatori;
  • expoziție biciclete.

Curse speciale de autobuze

Având în vedere succesul înregistrat în anii trecuți, la cererea publicului călător vor fi înființate și în acest an trasee de autobuz cu puncte de oprire la principalele atracții ale regiunii București – Ilfov, în special la Parcul Regele Mihai I și Parcul Mogoșoaia.

Linii speciale transport public. Credit foto: TPBI

Cursele vor fi efectuate cu autobuze decorate cu materialele specifice din manualul de brand al Săptămânii Europene a Mobilității. Traseele sunt următoarele:

– Linia 700: Parcul Regele Mihai I – Gara de Nord (cu autobuze electrice ZTE Granton 12m);

– Linia 701: Parcul Regele Mihai I – Palatul Brâncovenesc (cu autobuze electrice Karsan e-ATA 12m);

– Linia 702: Parcul Regele Mihai I – Piscu Muzeul Atelier (cu autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid);

– Linia 703: Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Pasărea (cu autobuze VDL Berkhof Ambassador)

– Linia 704: Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Sitaru (cu autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid).

Total
0
Shares
Pe aceeași temă