Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Raport: Țările din Uniunea Europeană se bazează din ce în ce mai mult pe energia solară. Producția a crescut cu 25%

Un nou raport al asociației SolarPower Europe arată că echipamentele solare instalate în anul 2022 în Europa produc o cantitate de energie cu aproape 50% mai mare față de cele instalate în anul 2021.

Anul acesta, țările Uniunii Europene au instalat echipamente solare care generează 41,4 GW de energie verde, în creștere cu 47% față de cei 28,1 GW instalați în 2021. Conform SolarPower Europe, 41,4 GW reprezintă suficientă capacitate pentru a alimenta echivalentul a 12,4 milioane de locuințe europene. De asemenea, reprezintă echivalentul a 4,45 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz sau 102 tancuri de gaz natural lichefiat (GNL).  

Flota totală de producție a energiei solare din Uniunea Europeană a crescut, astfel, cu 25%, de la 167,5 GW în 2021 la 208,9 GW în acest an. Agenția Internațională pentru Energie recomandă ca Uniunea Europeană să instaleze echipamente care să producă în jur de 60 GW de energie solară în 2023 pentru a compensa lipsurile de aprovizionare cu gaze rusești. Cu sprijin rapid și țintit, energia solară ar putea umple golul, ajungând până la 67,8 GW de instalații în 2023 într-un scenariu ridicat. 

Care sunt țările cu cele mai multe echipamente solare instalate în 2022? 

La fel ca anul trecut, Germania este țara din Europa care a instalat cele mai multe echipamente de producere a energiei solare în 2022 (7,9 GW capacitate instalată în 2022), urmată de Spania (7,5 GW), Polonia (4,9 GW), Țările de Jos (4,0 GW) și Franța (2,7 GW).

Capacitatea de generare a energiei solare a crescut rapid în 2022, comparativ cu 2021, Germania fiind lider în ceea ce privește noi capacități instalate în UE. Sursa: SolarPower Europe

Când vine vorba despre producția totală de energie solară, Germania își menține rolul de cel mai mare operator de centrale solare din Uniunea Europeană. Pe locul 2 se află Spania, ajungând la un total de 26,4 GW, mulțumită unei creșteri exponențiale a pieței. 

Conform informațiilor prezentate în raport, în anul 2022, 26 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au instalat mai multă infrastructură de producere a energiei solare decât anul precedent.

Care sunt scenariile de viitor? 

Potrivit unui scenariu al SolarPower Europe, prezentat în raport, noile ambiții ale Uniunii Europene în materie de climă, stabilite în cadrul planului REPowerEu, împreună cu necesitatea de a aborda situația prețurilor ridicate ale energiei electrice de la momentul actual, vor conduce la producția a 53,6 GW de energie solară în anul 2023. Totodată, este de așteptat ca în anul următor Germania și Spania să depășească producția anuală de energie solară de 10 GW pentru prima dată.

Mai mult de atât, scenariul anticipează că în 2024 va exista o rată de creștere a producției de energie solară de 16% – 62,3 GW, urmat de 74,1 GW în 2025 și 85,2 GW în 2026, mai mult decât dublul dimensiunii actuale a pieței.

Ce spun experții?

“Numerele sunt clare. Energia solară oferă un colac de salvare pe fondul crizelor energetice și climatice. Nicio altă sursă de energie nu crește atât de rapid și de fiabil ca energia solară. Construim o Europă sigură, verde și prosperă pe o bază solară”, declară Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe. 

Dries Acke, director de politici la SolarPower Europe, afirmă: “Este timpul să luăm în serios energia solară. Asta înseamnă să abordăm direct provocările. Avem nevoie de mai mulți electricieni și de o reglementare stabilă a pieței de energie electrică. O Europă alimentată cu energie solară se poate baza doar pe procese administrative mai fluide, conexiuni mai rapide la rețea și lanțuri de aprovizionare rezistente”. 

*Informațiile prezentate în cadrul acestui articol sunt extrase din raportul intitulat EU Market

Outlook For Solar Power 2022 – 2026, realizat de agenția SolarPower Europe. Acesta poate fi consultat în întregime aici.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă