Enel Green Power România, linia de business dedicată producerii de energie din surse regenerabile a grupului Enel în România, a pus în funcțiune parcul fotovoltaic Lumina, în localitatea Călugăreni, județul Giurgiu, și a finalizat preluarea acestuia de la compania MYTILINEOS.
Potrivit unui comunicat remis luni, 31 iulie, de grupul Enel, centrala fotovoltaică Lumina are o capacitate instalată de 63 MW și o producție de energie electrică anuală de aproximativ 99 GWh, fiind cea mai mare de până acum din portofoliul fotovoltaic al companiei.
Parcul fotovoltaic de la Călugăreni se întinde pe 88 de hectare și are circa 120.000 de panouri fotovoltaice
După cum informează Enel România, noul parc beneficiază de cea mai nouă tehnologie fotovoltaică și produce energie verde prin intermediul a aproximativ 120.000 de panouri bifaciale de tip monocristalin, model JA Solar 540 și 535 W, cu o durată de viață de 30 ani. Energia produsă este injectată în rețeaua națională de distribuție a energiei electrice cu ajutorul a 248 de invertoare.
Parcul Lumina se întinde pe o suprafață de 88 de hectare și are o lungime liniară de aproape 2 kilometri. Conform sursei citate, în acest perimetru au fost instalate și 8 posturi de transformare dotate cu stații meteo de monitorizare a parametrilor de mediu și a gradului de împrăfuire a panourilor, precum și o stație de transformare dedicată, cu o capacitate instalată de 60 MVA, ale cărei componente sunt produse în România.
Mai mult, în cadrul parcului sunt instalate peste 1.200 de dispozitive pentru monitorizarea resursei solare, care ajută și la creșterea eficienței în ceea ce privește utilizarea energiei solare.
Producția de energie estimată va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 112.387 de tone pe an
Centrala fotovoltaică este conectată la rețeaua de înaltă tensiune (110 kV) a operatorului de distribuție concesionar E-Distribuție Muntenia, iar producția de energie estimată va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 112.387 de tone pe an. Proiectul fotovoltaic permite, totodată, și adăugarea unor capacități de stocare a energiei.
În prezent, Enel Green Power România are un portofoliu de energie verde operațional de aproximativ 600 MW, format din proiecte eoliene și fotovoltaice. Compania operează parcuri fotovoltaice cu o capacitate de aproximativ 100 MW în județele Dolj, Giurgiu și Prahova, și are în lucru proiecte similare aflate în diverse stadii de dezvoltare. Enel Green Power România a investit 1,13 miliarde de euro de la înființarea sa, în 2007. În 2022, Enel Green Power România a produs 1,24 TWh de energie regenerabilă.
Enel Green Power, parte a grupului Enel, dezvoltă și operează centrale de energie regenerabilă la nivel mondial și este prezentă în Europa, America, Asia, Africa și Oceania, mai informează comunicatul. Lider mondial în domeniul energiei curate, cu o capacitate totală de peste 59 GW și un mix de producție care include energie eoliană, solară, geotermală și hidroelectrică, Enel Green Power conduce procesul de integrare a tehnologiilor inovatoare în centralele cu energie regenerabilă.
via Enel România
Credit foto: American Public Power Association – Unsplash