Credit foto: Facebook / Primăria Cluj-Napoca
O demonstrație cu un autobuz autonom a avut loc ieri în Cluj-Napoca, în cadrul Summitului Internațional pentru Neutralitate Climatică. Autobuzul electric produs de constructorul turc Karsan a circulat în mod autonom pe străzile adiacente Parcului Central.
Primăria Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin Electric Mobility Applied Research Center (EMARC) au organizat o demonstrație publică cu un autobuz autonom electric de nivel 4 – Karsan e-Atak, ca acțiune parte a eforturilor comune de promovare a mobilității urbane inteligente și sustenabile.
Emil Boc: Vrem să fim primul oraș din România pe unde să circule autobuze autonome
”Astăzi, viitorul circulă prin Cluj-Napoca. Fără șofer, dar cu viziune. Prima dată în istoria acestui oraș, într-o zonă restrânsă, va circula primul autobuz fără sofer, autonom. Tehnologia a avansat enorm de mult și mă bucur că și aici la Cluj, la fel ca în Europa, putem să testăm tehnologia viitorului.
Obiectivul nostru este ca după ce am adus primele autobuze electrice în România și le-am pus pe drum, după ce pregătim primele autobuze cu hidrogen, după ce realizăm trenul metropolitan, să venim și la etapa transportului cu autobuze autonome pe străzile orașului. Bani avem, n-avem încă legislație.
Ce facem aici e un proiect pilot, special adaptat și aprobat de Poliție, ca să nu avem niciun risc. Nu există însă legislație pentru mașini sau autobuze autonome în România încă. Și Europa lucrează și noi lucrăm la asta. Până atunci, însă, să lăsăm experții să-și prezinte munca.”, a declarat primarul Municipiului Cluj Napoca, Emil Boc.
Autobuzul poate circula fără intervenția omului doar în condiții controlate
Potrivit unui comunicat remis de către primărie, demonstrația a fost realizată în parteneriat cu Karsan, producătorul autobuzului, și Adastec, compania responsabilă cu implementarea funcției de conducere autonomă. Tehnologia prezentată permite autobuzului să circule fără intervenție umană în condiții controlate, folosind senzori și algoritmi inteligenți pentru a asigura siguranța pasagerilor și eficiența în trafic.
Pe parcursul demonstrației, participanții au putut urca în autobuz și observa comportamentul acestuia în regim autonom: oprirea în stații, deschiderea ușilor, pornirea din loc și interacțiunea cu semafoarele și traficul.
Semir Aydin, AV sales manager Karsan și Harun Sencer Yesevi, perception & prediction engineer ADASTEC Corp., au fost prezenți alături de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca și ai Companiei de Transport Public, respectiv ai partenerilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru a explica detaliat funcționalitățile tehnice ale vehiculului și modul în care acesta procesează datele din trafic pentru a lua decizii în timp real.
Care sunt sistemele care îi permit autobuzului să ruleze în mod autonom
Autobuzul autonom produs de compania Karsan e-ATAK, dezvoltat cu tehnologia de conducere autonomă a ADASTEC, este electric, are o atonomie de 300km și este echipat cu:
- LiDAR – cartografiere 3D a mediului
- Radar – detectare obiecte în orice vreme
- Camere RGB – recunoaștere vizuală (indicatoare rutiere, pietoni etc.)
- Camere termice – vizibilitate pe timp de noapte
- GNSS – poziționare precisă prin satelit