Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Valentin Boldeiu, UniCredit Bank: ”Am ferma convingere că PNRR este un suport real pentru tranziția României la economia verde”

Experiența de 15 ani a României în implementarea proiectelor cu finanțare europeană ne-a arătat că ar trebui evitată orice fel de întârziere în implementare, iar țintele asumate față de Uniunea Europeană, procedurile de achiziții publice, precum și alinierea legislației la liniile strategice cuprinse în PNRR sunt elementele esențiale care pot asigura absorbția fondurilor alocate, susține, în cadrul unui interviu acordat GreenCommunity, Valentin Boldeiu, Coordinator Finanțare Fonduri Europene la UniCredit Bank. În opinia sa, țara noastră trebuie să optimizeze atragerea de fonduri în domenii strategice cum sunt infrastructura rutieră și feroviară sau sănătate. Valentin Boldeiu subliniază că Planul Național de Redresare și Reziliență pune un accent puternic pe “tranziția la verde” – 41% din alocarea totală a fost propusă pentru inițiativele “verzi”, peste nivelul minim de 37% solicitat de Uniunea Europeană.

Ce înseamnă Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dezvoltarea României și care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, domeniile unde ar trebui accelerată atragerea fondurilor disponibile?

Cu cele 215 reforme și 292 de investiții propuse spre implementare, PNRR reprezintă o inițiativă strategică pentru dezvoltarea României. Considerăm că toți pilonii incluși în PNRR vor aduce România la îndeplinirea obiectivului Programului Național de Reformă 2021, prin reforme și investiții în toate sectoarele strategice, pornind de la tranziția la verde și continuând cu tranformarea digitală, creștere economică și coeziune socială și, nu în ultimul rând, în domeniile educației și sănătății. Considerăm că ar trebui optimizată atragerea de fonduri în domenii strategice cum sunt infrastructura rutieră și feroviară sau sănătate. Experiența de 15 ani a României în implementarea proiectelor cu finanțare europeană ne-a arătat că ar trebui evitată orice fel de întârziere în implementare, iar țintele asumate față de Uniunea Europeană, procedurile de achiziții publice, precum și alinierea legislației la liniile strategice cuprinse în PNRR sunt elementele esențiale care pot asigura absorbția fondurilor alocate.

Care este rolul băncilor în procesul efectiv de derulare a PNRR și cum pot contribui instituțiile de credit în mod direct la reușita planului?

Băncile au un rol important în derularea PNRR atât prin susținerea beneficiarilor direcți (autorități publice, companii), cât și a celor indirecți (contractanți/subcontractanți la licitațiile care se vor deschide pentru proiectele de investiții). Atât pentru componentele dedicate direct sectorului privat (exemplu digitalizarea IMM-urilor), cât și pentru investițiile din sectorul public (exemplu partea de infrastructură, digitalizarea autorităților publice, etc.) băncile pot oferi soluții de finanțare în toate stadiile proiectului.

Băncile vor fi implicate direct în implementarea schemelor de garantare finanțate din PNRR prin care întreprinderile românești vor beneficia de facilitarea accesului la finanțare în condiții avantajoase de preț și de garanții.

Cum se implică UniCredit Bank și ce obiective vizează banca în activitatea departamentului de Fonduri Europene?

UniCredit Bank susține proiectele de investiții incluse în PNRR. La nivelul băncii avem o echipă dedicată, cu expertiză multiplă, în măsură să asigure asistență 360 grade beneficiarilor și contractanților acestora în implementarea proiectelor cuprinse în cei 6 piloni PNRR. Echipa cuprinde specialiști în fonduri europene, finanțări companii mici, mijlocii și mari precum și sector public, structurări de tranzacții. Punem la dispoziție o gamă extinsă de produse și servicii pentru susținerea proiectelor: cont curent pentru derularea investiției, scrisoare de garanție pentru participarea la licitații, scrisoare de confort, credit punte pentru partea de grant, credit de investiții pentru co-finanțare, sau credit pentru cheltuieli neeligibile, credit pentru finantarea cheltuielilor curente. Cei interesați pot găsi informații despre PNRR și pe site-ul UniCredit Bank, AICI, sau ne pot scrie la fabricadeproiecte@unicredit.ro dacă au un proiect eligibil. Ne dorim ca toate proiectele de investiții incluse în PNRR să fie implementate cu succes și suntem dornici să susținem companiile sau autoritățile publice în finanțarea strategiilor de investiții.

Poate constitui PNRR un element esențial pentru tranziția României la economia verde? Cât de pregătită este societatea românească (companiile și populatia) pentru această transformare și ce tipuri de afaceri sunt vizate de banii verzi din PNRR?

Da, avem ferma convingere că PNRR este un suport real, alături de fondurile europene disponibile în cadrul perioadei de programare 2021-2027. Planul pune un accent puternic pe “tranziția la verde” – 41% din alocarea totală a fost propusă pentru inițiativele “verzi”, peste nivelul minim de 37% solicitat de Uniunea Europeană.

Cele mai de impact inițiative de investiții sunt cele din sectorul energetic (decarbonizare și focus pe energia din surse regenerabile), eficiența energetică a clădirilor, infrastructura rutieră și feroviară, inclusiv partea de infrastaructură de încărcare a mașinilor electrice și infrastructura de management a apei și a deșeurilor.

Deci, contextul actual și dezvoltările ulterioare ne vor face să aderăm la această tendință. Vedem această abordare cu privire la tranziția spre verde în majoritatea inițiativelor de fonduri europene, fie că vorbim despre partea de instrumente structurale, fie despre partea de instrumente financiare.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă