Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Băncile au dat în 5 luni credite verzi de aproape un miliard de lei. Au finanțat clădiri verzi, electricitate, sisteme de încălzire și răcire, eficiență energetică

Tabloul de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România 2022, realizat de specialiștii Direcției stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a României, relevă faptul că băncile au acordat companiilor, în perioada mai – septembrie a.c., credite verzi în valoare de 976 milioane de lei.

Raportarea creditelor verzi în Centrala Riscului de Credit a început în luna mai 2022, îndeplinindu-se astfel măsura nr. 12 din Recomandarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială nr. R/6/2021 privind sprijinirea finanțării verzi.

Cele mai importante destinații ale creditelor verzi au fost clădirile verzi (42 la sută din total credite verzi), electricitatea și sistemele de încălzire și răcire (24 la sută) și investițiile de eficiență energetică (13 la sută).

Cel mai probabil, piața creditelor verzi corporate are o voloare de circa 7 miliarde de lei

Precedentul raport, dat publicității de BNR în 2021, arăta că expunerea verde bancară s-a majorat începând cu luna iunie 2015, ajungând la un total de 5,1 miliarde lei la finalul lunii iunie 2021, însumând 4 la sută din totalul expunerilor față sectorul corporate.

Raportându-ne la aceste cifre comunicate de Banca Centrală în noiembrie 2021 și cumulând valoarea creditelor verzi accesate de companii în intervalul mai – septembrie 2022 este așteptat ca piața creditării verzi corporate să se situeze în prezent în jurul nivelului de 7 miliarde de lei.

În România, s-au emis în 2021 și 2022 obligațiuni verzi de 4 miliarde de lei

În anul 2021, valoarea obligațiunilor verzi emise la nivel mondial a fost de 607 miliarde euro, înregistrând o majorare semnificativă față de anul 2020 (+210 la sută), ceea ce arată un interes pregnant și în creștere pentru acest tip de instrumente din partea investitorilor, se mai precizează în raportul BNR.

Statele membre ale UE au deținut, în continuare, cea mai importantă pondere din totalul obligațiunilor verzi emise (45 la sută, respectiv 273 miliarde euro), fiind urmate de Statele Unite
ale Americii (9,6 la sută, 58 miliarde euro) și China (8 la sută, 48 miliarde euro). Emisiunea de obligațiuni verzi s-a menținut într-un ritm alert și în anul 2022, valoarea obligațiunilor emise până la finalul lunii octombrie fiind de aproximativ 430 miliarde euro.

În România au fost emise obligațiuni verzi și durabile în valoare de 2,3 miliarde lei în anul 2021, într-un total de cinci emisiuni. De asemenea, în anul 2022 (până în luna octombrie), în cadrul a trei emisiuni, valoarea obligațiunilor verzi și durabile a atins 1,7 miliarde lei.

Consumul de energie din surse regenerabile din România, peste media Uniunii Europene

Potrivit Tabloul de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România 2022 (disponibil aici), emisiile de gaze cu efect de seră din România au continuat tendința descrescătoare și în 2020, înregistrând 41,2 la sută din nivelul aferent anului 1990 și cu 1,6 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul precedent.

Astfel, România se menține în continuare pe primul loc în rândul statelor din regiune în procesul de decarbonizare a activităților economice. Consumul de energie din surse regenerabile din România se situează peste media statelor din regiune și, respectiv, peste media Uniunii Europene.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă