Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Regenerare urbană a Pieței Cibin din Sibiu. Cum va fi regândită zona, potrivit proiectului câștigător al unui concurs internațional de soluții

Regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin din Sibiu – Concursul internațional de soluții, organizat de către OAR, în colaborare cu Primăria Municipiul Sibiu, a ajuns la final. Proiectul realizat de către VLADOSTUDIO SRL și ATELIER DE ARHITECTURA TERCHILA SRL a fost selectat câștigător de către juriul format din mai mulți arhitecți români și străini.

Proiectul câștigător – Regenerarea zonei Piața Cibin, Sibiu – foto: Facebook OAR Concursuri

În perioada 9-12 iunie 2023 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții pentru regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin, Sibiu, competiție lansată oficial pe data de 9 martie 2023, organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a OAR, Autoritate Contractantă – Municipiul Sibiu.

Proiectul vizează regândirea și regenerarea zonei Pieței Cibin din Sibiu

Potrivit OAR, obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea regenerării urbane a zonei Pieței Cibin din Sibiu, pentru atribuirea contractului de proiectare. Procesul de regenerare vizează (1) regândirea zonei alocate actualmente pieței Cibin, completând funcțiunea principală de piață agroalimentară cu un set de funcțiuni complementare; (2) aduce în discuție valoarea istorică a acestei zone și maniera în care inserțiile propuse reușesc să o pună în valoare; (3) urmărește optimizarea relației acestui areal cu centrul istoric și râul Cibin prin creșterea calității spațiilor publice.

Proiectul câștigător – Regenerarea zonei Piața Cibin, Sibiu – foto: Facebook OAR Concursuri

Obiectivele de investiție asumate de Autoritatea Contractantă sunt (1) regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin prin construirea unei clădiri în care să funcționeze piața agroalimentară și parcarea Pieței Cibin, împreună cu dezvoltarea urbană a acestor spații publice și (2) dezvoltarea urbană a zonei de legătură dintre Piața Cibin și centrul istoric prin integrarea valorii patrimoniale a zonei și prin punerea în dialog a soluției propuse cu țesutul istoric și Râul Cibin.

Concursul a fost câștigat de către VLADOSTUDIO SRL și ATELIER DE ARHITECTURA TERCHILA SRL

Marți, 13 iunie, a avut loc Conferința de Presă pentru anunțarea rezultatelor jurizării competiției, eveniment găzduit de Stadionul Municipal Sibiu.

Premiul întâi a fost câștigat de către VLADOSTUDIO SRL și ATELIER DE ARHITECTURA TERCHILA SRL – Autori principali: Alexandru Vladovici, Ovidiu Constantin Terchila, Tamas Fodor, Adrian Niculas. Premiul întâi presupune semnarea contractului de servicii de proiectare cu valoarea estimată la 3.734.608 LEI fără TVA. 

Juriul a apreciat atenția şi rezolvările detaliate ale tuturor cerințelor exprimate prin tema de concurs, raționalitatea rezolvărilor arhitecturale şi funcționale ale construcției pieței și parcajului public, precum și maniera de relaționare a intervenției propuse cu contextul urban complex. Propunerile urbane şi cele arhitecturale pentru ambele obiective ale proiectului sunt viabile şi realiste, propunând rezolvări funcționale şi abordări formale coerente şi complete.

Prin atenţia acordată relaţiilor cu vecinătăţile imediate, precum şi prin compoziţia volumetrică propusă, clădirea se integrează atent în contextul urbanistic complex, mediind între zona cursului Cibinului, zona de ţesut urban istoric – înainte de demolarea fortificaţiilor amplasată intra muros – şi, cele două fragmente de ţesut urban din vecinătatea străzii Malului, una rezultat al intervenţiilor de extindere a funcţiunilor industriale după demolarea Cazărmii Honvezilor şi cealaltă, rezultat al evoluţiilor recente, lipsite de reglementări evidente. – se arată în aprecierea juriului, publicată pe site-ul OAR, în pagina oficială a concursului.

Proiectul câștigător – Regenerarea zonei Piața Cibin, Sibiu – foto: Facebook OAR Concursuri

Premiul II a fost obținut de către SYYA PLUS SRL 

Proiectul care a obținut Premiul II – SYYA PLUS SRL – foto: Facebook OAR Concursuri

Premiul III a fost obținut de către SFERA ARHITECTURA SRL

Proiectul care a obținut Premiul III – SFERA ARHITECTURA SRL – foto: Facebook OAR Concursuri
Total
0
Shares
Pe aceeași temă