Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Brașovul extinde colectarea selectivă: municipalitatea instalează 100 de ecoinsule inteligente pentru colectarea deșeurilor pe 5 fracții

Municipiul Brașov lucrează la modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor, urmând să instaleze 100 de ecoinsule digitalizate pentru colectarea selectivă a cinci tipuri de deșeuri. Astfel, după cele 74 de ecoinsule montate anii trecuți, de săptămâna viitoare începe montarea primelor 100 de astfel de sisteme, finanțate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență. 

Noutatea acestor platforme digitalizate este că vor putea prelua cinci tipuri de deșeuri de la populație, față de patru cum a fost până acum. Astfel, pe lângă deșeurile reziduale, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton, noile platforme vor avea și container pentru deșeuri biodegradabile.

În acest container brașovenii vor putea depozita: deșeuri de origine organică, care se descompun natural prin acțiunea microorganismelor, cum ar fi: resturi de fructe și legume, coji de ouă, zaț de cafea, pliculețe de ceai, resturi de plante, flori uscate, frunze.

Ce sunt ecoinsulele digitalizate?

Aceste platforme vor fi amplasate în mai multe cartiere ale Brașovului, înlocuind vechile platforme de depozitare a deșeurilor. Demontarea acestora a început deja în cartierul Astra și va continua în celelalte cartiere în perioada următoare.

Demontarea vechilor platforme de colectare a deșeurilor. Credit foto: Primăria Brașov

Noile ecoinsule sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și referitoare la persoanele care introduc deșeurile în containere.

Implementare și planuri viitoare

Primarul George Scripcaru a declarat că până la sfârșitul anului viitor, toate cele 275 de ecoinsule finanțate prin PNRR vor fi funcționale. În paralel, municipalitatea este în discuții cu Ministerul Mediului pentru a standardiza tipologia ecoinsulelor, asigurând astfel o gestionare mai eficientă a sistemului de colectare.

Pentru a preveni depozitarea ilegală a deșeurilor și deteriorarea echipamentelor, vor fi instalate sisteme de supraveghere video în zonele unde sunt amplasate ecoinsulele.

Valoarea contractului subsecvent pentru cele 100 de ecoinsule digitalizate este de 8.195.887 lei, TVA inclus, furnizorul fiind Asocierea Grădinaru Import Export S.R.L. și Teksin Konteyner Vegalvaniz San.Tic.St.

Citește și: Sectorul 6 scapă de țarcurile insalubre pentru reciclare. Primăria montează containere moderne de colectare selectivă, disponibile 24/7 în 12 locații-cheie

Total
0
Shares
Pe aceeași temă