Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Tot ce trebuie să știi despre noua stație de metrou din București, Tudor Arghezi

Linia albastră M2, una dintre cele mai lungi și mai tranzitate magistrale de metrou din București, care face legătura între nordul și sudul orașului, se prelungește cu încă o stație, precizează un comunicat de presă remis de către Primăria Sectorului 4.

Tudor Arghezi, stația de metrou pe care administrația locală de sector a construit-o pe Șoseaua Berceni, în apropierea Șoselei de Centură, în asociere cu operatorul rețelei de transport subteran din București – Metrorex S.A., este finalizată și urmează să intre în procedură de recepție și de efectuare a probelor, de către personalul tehnic Metrorex S.A. și Autoritatea Feroviară Română,  pentru ca, ulterior, să fie dată în folosință călătorilor.

„De astăzi, am predat stația de metrou Tudor Arghezi către Metrorex. Urmează procedurile de recepție și probele, astfel încât, în cel mai scurt timp, oamenii să poată folosi această stație construită de comunitatea Sectorului 4! Este o zi absolut specială pentru comunitatea noastră. O promisiune pe care ne-am făcut-o în urmă cu mulți ani de zile, aceea de a valoriza această zonă a Bucureștiului, de a genera un real hub de business, un loc care să genereze locuri de muncă bine plătite. N-am fi putut face acest lucru fără bani europeni. Acești bani care reprezintă șansa acestei comunități. A fost foarte importantă și solidaritatea instituțională și iată că, în premieră, o primărie a semnat acorduri de colaborare cu Metrorex și cu Ministerul Transporturilor și, împreună, am reușit să finalizăm acest obiectiv de investiții cu două luni mai devreme decât era prevăzut. În plus, așa cum se cunoaște, am început deja demersurile pentru ca împreună cu Consiliul Județean Ilfov, să facem în așa fel încât linia de metrou M2 să se oprească în Comuna Berceni”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4. 

Noua stație de metrou Tudor Arghezi. Credit foto: Primăria Sectorului 4

Investiție de 50 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile

Urmare a unei investiții de 50 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, noua stație de metrou Tudor Arghezi este unica investiție de acest gen realizată de către o administrație locală din România și urmează să fie dată în folosință călătorilor după finalizarea probelor tehnice.  

„Vom intra în faza de recepție a lucrărilor și, de asemenea, concomitent cu faza de recepție, se va desfășura și perioada de probe, pentru că siguranța călătorilor este criteriul principal pentru noi. De aceea, în perioada următoare, împreună cu Autoritatea Feroviară Română, avem un program de testări și, în funcție de rezultatele pe care le vom evalua și de atingerea parametrilor necesari, se va trece și la utilizarea metroului și de către călători. Totodată, vreau să îl asigur pe domnul primar că noi, și în continuare vom fi un partener de încredere și vom asigura tot suportul necesar și ne dorim să extindem și mai mult rețeaua de metrou pentru publicul călător.”, a declarat Mariana Miclăuș, director general al Metrorex S.A.

Împreună cu linia de legătură, noua stație are o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați, între stația Berceni, actualul capăt al Magistralei 2 și Șoseaua de Centură, și are un traseu cu o lungime totală de 1,6 kilometri. Stația este construită la nivel suprateran și are un regim de înălțime de P+2E. Peronul stației se află la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje. 

Totodată, stația Tudor Arghezi este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situată vizavi de stația de metrou și asigură legătura cu peronul noii stații, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce sub-traversează Șoseaua Berceni. Mai mult, accesul călătorilor pe peron este facilitat de șapte scări rulante, precum și de șapte lifturi care vor ușura accesul persoanelor cu dizabilități.

Noua stație de metrou Tudor Arghezi. Credit foto: Primăria Sectorului 4

Noua stație de metrou va fi însoțită de o parcare de tip PARK&RIDE

Toate aceste investiții au fost realizate pentru a dezvolta infrastructura de metrou, un mijloc de transport nepoluant și sustenabil, care să interconecteze în viitor localitățile din zona de sud a Capitalei și care să reducă poluarea prin diminuarea numărului de mașini care intră în traficul rutier bucureștean. 

În acest scop a fost proiectată și noua parcare pe care Primăria Sectorului 4 o construiește pe Șoseaua Berceni, în imediata apropiere a stației de metrou Tudor Arghezi. Având o funcționalitate de tip PARK&RIDE, parcarea are o capacitate de 300 de locuri, atât pentru autoturisme, motociclete, dar și locuri dedicate persoanelor cu dizabilități. Aceasta va fi dată în folosință la jumătatea anului viitor. 

Realizată pe două nivele din structură metalică, având „pereți verzi” și panouri fotovoltaice menite să asigure energia electrică necesară iluminatului propriu și funcționării instalațiilor de automatizare, această parcare îi va deservi pe șoferii care vin în Capitală dinspre localitățile învecinate. Aceștia își pot lăsă autoturismele într-un loc sigur, corespunzător amenajat pentru ca, ulterior, să-și continue călătoria spre centrul orașului cu metroul. 

Total
0
Shares
Pe aceeași temă