Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca derulează mai multe proiecte pentru valorificarea Someșului. Emil Boc anunță deschiderea Parcului Armătura

Someșul Mic străbate Municipiul Cluj-Napoca, o emblemă a orașului, un curs de apă care și-a pus amprenta asupra dezvoltării orașului. În urmă cu câțiva ani, Primăria a realizat că trebuie să reconsidere poziția Someșului în dezvoltarea viitoare a orașului. În 2017, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a primit sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin Filiala Teritorială Transilvania, care a organizat concursul de soluții Rethinking Someș (detalii, aici). 

Sensul concursului a fost să definească o viziune pe termen lung pentru valorificarea râului ca ax natural al orașului. Someșul Mic nu mai trebuia privit doar ca pe un curs de apă, în jurul lui pot apărea o succesiune de spații publice și diferite facilități, conectate prin trasee pietonale și piste pentru biciclete. De asemenea, el poate deveni loc de întâlnire, dar și oportunitate pentru a crea conexiuni între diferite zone ale orașului, care nu ar fi fost posibile fără remodelarea propusă prin concurs.

Parcul Armătura, în proces de recepție

În luna aprilie a acestui an, GreenCommunity scria despre modernizarea Parcului Armătura cu fonduri europene, lucrări ajunse la stadiul de 90% (detalii, aici). Zilele acestea, Parcul Armătura se pregătește să fie redat clujenilor, el aflându-se în proces de recepție. Edilul Emil Boc a anunțat prin intermediul paginii sale de Facebook faptul că deschiderea va avea loc până cel târziu pe data de 15 iulie 2023.

Date despre modernizarea Parcului Armătura:

  • Suprafață: 3,25 ha;
  • 205 arbori noi plantați;
  • Alei pietonale, piste pentru biciclete; 
  • Zone de relaxare, de joacă, dedicate sportului;
  • Mobilier urban modern, iluminat LED;
  • Valoare contract de execuție: 18.061.962,42 lei cu TVA.

Rethinking Someș – Regenerare urbană în cartierul Grigorescu

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a realizat la începutul lunii iulie o vizită la lucrările de regenerare urbană aferent Luncii Someșului Mic – ReThinking Someș, în cartierul Grigorescu, prilej cu care a oferit mai multe detalii despre proiect prin intermediul paginii sale de Facebook.

Mesajul postat de către edil precizează faptul că proiectul presupune amenajarea a 1,2 ha de spațiu verde în plus, plantarea a 957 de arbori, construcția de zone pietonale, piste pentru biciclete și diferite zone de agrement – plajă, locuri de joacă, terenuri de sport. Proiectul este finanțat prin fonduri europene, contractul de execuție având o valoare de 116.529.465 lei cu TVA. 

”Prin această investiție se urmărește crearea de spații verzi, zone moderne de promenadă și agrement dotate cu mobilier urban, piste velo și zone pietonale cu scopul de a îmbunătăți accesul la râu și condițiile de utilizare a modurilor nemotorizate de transport. De asemenea, în cadrul proiectului a fost construit un nou pod pietonal și velo care permite accesul în zona Parcul Rozelor.

De-a lungul râului Someș sunt amenajate și locuri de joacă pentru copii, zone de fitness și zone pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de baschet, fotbal sau handbal. 

Eficiența energetică în cadrul proiectului este determinată de iluminat public cu LED și stațiile de încărcare pentru biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid, având ca scop extinderea rețelei de încărcare la nivelul orașului. ”, a explicat primarul Emil Boc, prin intermediul paginii sale de Facebook.

Credit fotografii: Facebook Emil Boc
Total
0
Shares
Pe aceeași temă