Construirea unei ”case verzi” aduce o mulțime de avantaje. Dintre acestea, se remarcă costurile reduse la utilități, economia de resurse energetice, reducerea impactului asupra mediului înconjurător, o durată de viață mai mare a locuinței, timp de construcție scăzut și, mai ales, asigurarea unui nivel superior de confort.
Ce înseamnă o casă eco-frendly?
O casă ecologică (eco-friendly) reprezintă, în primul rând, o construcție care respectă mediul înconjurător, este realizată din materiale non-toxice și este eficientă din punct de vedere energetic atât în construcție, cât și în utilizare.
Caracteristicile unei locuințe eco-frendly
1. Designul: casa trebuie să fie în armonie cu împrejurimile, dar și cu mediul natural, încă din momentul în care sunt întocmite planurile;
2. Construcția: materialele selectate trebuie să fie naturale, reciclabile și nepoluante;
3. Electrocasnice: în exploatarea locuinței trebuie folosite aparate care au un consum redus de energie.
Așadar, obiectivele unei case ecologice sunt să producă cea mai mică cantitate de poluanți, să reducă orice pierderi de energie și să economisească bani. Astăzi, mai mult ca oricând, există diferite tipuri de case ecologice: bioclimatice, pasive, din lemn, ciment ecologic, cărămidă. În Romania, cele mai multe case verzi construite se încadrează în categoria caselor pasive.
Ce sunt casele pasive?
Casele pasive se identifică prin faptul că au un consum foarte scăzut de energie. Caracteristica lor distinctivă este producerea aproximativ a tuturor nevoilor lor de încălzire prin energie solară. Prin urmare, acestea trebuie să fie foarte bine izolate și majoritatea ferestrelor lor ar trebui să fie orientate spre sud.
Astfel, primul pas spre o casă pasivă include sisteme care folosesc energie regenerabilă pentru a funcționa. Apoi, sunt importante materialele folosite – acestea trebuie să respecte principiile sustenabile. Și nu în ultimul rând, izolația casei – atât cea termică, cât și cea fonică.
TOP 3 cerințe pentru o casă ecologică/ pasivă
1. Folosește sisteme care utilizează energie regenerabilă
Energia eoliană, solară, hidroelectrică, geotermală, cea a oceanelor, biomasa și biocombustibilii reprezintă surse de energie regenerabilă. Pentru a cataloga o casă ca fiind „eco”, este necesar să incluzi sisteme care folosesc cel puțin una dintre aceste alternative la combustibilii fosili. Energia regenerabilă este inepuizabilă, nu produce gaze cu efect de seră și este gratuită.
Spre exemplu, alege pompa de căldură aer apă. Această soluție de încălzire, răcire și de preparare a apei calde menajere utilizează 75% energie regenerabilă extrasă din aer și doar 25% energie electrică. Mai mult, ea se poate combina cu panouri solare performante care produc până la 70% din energia pe care o consumă pompele de căldură și centralele termice pentru alimentarea cu apă caldă.
Pentru a minimiza impactul aspra mediului dar si pentru a respecta principiile arhitecturii durabile, casele ecologice trebuie să fie dotate cu electrocasnice verzi, ecologice, cu un consum redus de energie. Atunci când alegeți astfel de electrocasnice pentru casă, aveți garanția că aparatele nu reduc doar consumul de energie al locuinței, ci permit și economii la factura de energie electrică.
2. Folosește materiale de construcție sustenabile
Astăzi, există o multitudine de materiale de construcție ecologice, durabile și sustenabile pe care le poți folosi pentru a-ți ridica locuința sau pentru a o amenaja. Iată câteva exemple:
- bambus: are o rezistență foarte mare și poate fi folosit la construirea mobilierului. Spre deosebire de alte tipuri de lemn, bambusul crește repede, iar despădurirea este aproape imposibilă;
- plăcile OSB: sunt plăci din așchii de lemn orientate, cu proprietăți excelente de izolare. Pot fi folosite pentru uși și construcția mobilierului sau în diferite proiecte de design, întrucât au un aspect foarte plăcut;
- pluta: un alt material pe care îl poți folosi pentru a realiza piese de mobilier, accesorii sau să acoperi pereții în scop decorativ;
- vopsele naturale: orice renovare sau construcție a casei presupune utilizarea vopselelor, lacurilor și emailurilor. Poți găsi pe piață soluții care fac parte din clasa A+, sigure atât pentru mediu, cât și pentru tine.
3. Folosește izolație de bună calitate. Izolează termic și fonic
O componentă importantă a unei case ecologice este izolația termică. Aceasta nu este o dorință, ci o necesitate, întrucât te ajută să faci economii de energie, să controlezi umiditatea din locuință și să asiguri un confort termic optim în fiecare încăpere. Din nou, pentru a evita repercusiunile asupra stării tale de sănătate și pentru a construi o casă ecologică, este necesar să utilizezi soluții sustenabile, potrivite pentru izolarea pereților.
Izolația din celuloză, din lână de oaie, cu spumă pe bază de soia sau cea din bumbac reprezintă doar câteva opțiuni prietenoase cu mediul. De exemplu, izolația din bumbac este fabricată din resturile de materiale folosite la confecționarea articolelor vestimentare, fiind o soluție 100% reciclată și cu proprietăți asemănătoare vatei minerale. Izolația din lână de oaie este un alt izolator termic excelent, non-toxic, ignifug și rezistent la apă.
Așadar, construirea unei case ecologice presupune utilizarea responsabilă a resurselor pe care le avem la dispoziție, atât la ridicarea ei, dar și pe parcursul anilor pe care îi petreci în locuință.