Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Bugetul Capitalei, aprobat cu scandal. Ce amendamente au fost votate și ce spune Nicușor Dan: ”Este un buget minimal, sunt foarte puțini bani pentru investiții”

Bugetul Bucureștiului pentru acest an a fost aprobat joi seară, la a doua încercare, după o ședință de consiliu maraton, care s-a încheiat după ora 22:00 și a fost marcată de tensiuni și scandaluri. Până la urmă, 38 de consilieri din 55 au votat în favoarea aprobării bugetului.

Deși inițial, pe ordinea de zi, figura doar Proiectul de buget pentru București, acesta ajuns să fie votat la final –  ultimul pe ordinea de zi, asta după ce consilierii au dezbătut și votat alte 34 de proiecte care vizau Sectoarele, adăugate pe ordinea de zi suplimentară.

Un cetățean a protestat și a provocat întreruperea ședinței. „Băi, puneți bugetul pe primul loc, nu înțelegeți limba română?”, a strigat acesta, potrivit HotNews

Buget local de 7,3 miliarde de lei

Pentru anul 2025, bugetul Capitalei prevede venituri totale de 11 miliarde de lei. Din această sumă, veniturile bugetului local sunt estimate la 7,318 miliarde de lei, bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local ajungând la 923 milioane de lei, iar bugetul instituțiilor complet finanțate din venituri proprii se ridică la 3,2 miliarde de lei.

Din bugetul local de aproximativ 7,3 miliarde de lei, mai mult de 70% vor fi destinați funcționării primăriei și a societăților din subordine, iar pentru dezvoltare sunt alocate doar 2,1 miliarde de lei.

Ce amendamente au fost votate

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat amendamentele propuse la proiectul de buget de primarul Capitalei, Nicușor Dan, consilierul general Ștefan Oprea (AUR), precum și grupurile politice REPER, PSD, PNL și PUSL.

Printre amendamentele susținute de primar se numără alocarea unor credite de angajament de 89 de milioane de lei și credite bugetare de 64 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea. De asemenea, bugetul Administrației Lacurilor, Parcurilor și Agrementului București (ALPAB) este majorat cu 10 milioane de lei pentru consolidarea malurilor lacului Herăstrău.

Amendamentul susținut de AUR prevede o majorare de 5,8 milioane de lei a bugetului de investiții al Administrației Străzilor, pentru consolidarea pasajelor Lujerului și Bucur Obor, dar și a Podului Băneasa. De asemenea, AUR a propus alocarea a 4 milioane de lei pentru realizarea documentației tehnico-economice necesare exproprierii unei suprafețe de 12 hectare din Parcul IOR, în scopul amenajării unui parc public.

Suma destinată bugetării participative a fost, de asemenea, crescută cu 20 de milioane de lei, la propunerea REPER.

Un amendament comun al PNL, PSD și PUSL prevede alocarea a 10 milioane de lei pentru derularea procedurii de expropriere în vederea extinderii Parcului Tudor Arghezi și pentru construirea unei creșe și a unei grădinițe pentru Școala Gimnazială nr. 194.

În plus, au fost majorate bugetele mai multor instituții, printre care: Direcția Generală de Asistență Socială (111 milioane lei), Administrația Străzilor (50 milioane lei), Administrația Spitalelor (20 milioane lei), Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (24 milioane lei), ALPAB (18 milioane lei), Clubul Sportiv Municipal (6,1 milioane lei), AFI (5,4 milioane lei), Proedus (2 milioane lei), ARCUB (2,5 milioane lei), Creart (1,5 milioane lei), Biblioteca Metropolitană București (1,5 milioane lei), Teatrul Dramaturgilor Români (1 milion lei), Teatrul Bulandra (976.000 lei), Teatrul Nottara (30.000 lei), Teatrul Evreiesc de Stat (110.000 lei), Centrul pentru Tineret (346.000 lei) și Administrația Cimitirelor (100.000 lei).

Au fost alocați 20 de milioane de lei și pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Nicușor Dan: ”Este un buget minimal, sunt foarte puțini bani pentru investiții”

Potrivit declarațiilor primarului Nicușor Dan, citate de Agerpres, principalele investiții care vor fi realizate anul acesta vor fi continuarea lucrărilor de schimbare a conductelor de termoficare și începerea proiectelor de modernizare a liniilor de tramvai (după apariția ghidului pentru Programul Operațional Regional, pentru a obține fonduri europene).

„Este un buget minimal, care asigură funcționarea serviciilor și care are foarte puțini bani pentru investiții. Este un buget de avarie, care asigură funcționarea serviciilor, dar nu lasă prea mulți bani pentru investiții. (…) Vom continua termoficarea, pentru că avem fonduri europene și împrumuturi semnate cu BEI. Avem bani de la Ministerul Dezvoltării pentru celelalte proiecte. Deci, termoficarea va continua. Așteptăm ghidul pentru Programul Operațional Regional pentru a putea moderniza tramvaiele și liniile de tramvai pentru care avem deja contracte semnate. Avem un acord prealabil cu BEI și imediat după vom căuta și alte împrumuturi. Acestea sunt principalele investiții relevante pentru 2025”, a spus Nicușor Dan, într-o declarație acordată presei la sediul PMB, citată de Agerpres.

„Din impozitele pe venit ale bucureștenilor, în 2023 am avut 6 miliarde, în 2024 am avut 5 miliarde, iar în 2025 avem 4 miliarde. Nu poate să fie nimic fericit în momentul în care pierzi 30% din buget în doar doi ani, în condițiile în care asta este principala problemă a Bucureștiului de ani de zile: repartiția injustă între Primăria Capitalei și primăriile de sector, în condițiile în care Primăria Capitalei are și infrastructura, spitalele, teatrele, transportul public, termoficarea și multe altele”, a adăugat edilul general.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă