Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Cum văd românii transformarea verde a orașelor și ce soluții așteaptă de la administrațiile locale

În aceste zile, Primăria Municipiului Brașov derulează campania de selecție a proiectelor pe care orașul le va include în planul de investiții sau de lucrări din acest an, în cadrul programului de bugetare participativă. Cele 12 proiecte eligibile, care pot fi votate de brașoveni, fac parte din patru categorii distincte, respectiv «Orașul mobil», «Orașul verde», «Orașul relaxat» și «Orașul comunităților».

Cele mai multe voturi obținute până acum le au următoarele proiecte: ”Centrul Interactiv de Știință și Artă pentru Copii” – la categoria Orașul comunităților; ”Reducerea vitezei de circulație a mașinilor” – la categoria Orașul mobil; ”Intersecția verde” – la categoria Orașul verde și ”Un instrument muzical în fiecare școală” la categoria Orașul relaxat.

Cele mai populare proiecte din categoria «Orașul verde» în rândul brașovenilor

Categoria «Orașul verde», cu o valoare alocată de 500.000 de lei, urmărește realizarea unor proiecte pentru amenajarea de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea altora ce pot fi amenajate, dar și pentru noi locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și pentru toate vârstele: spațiu verde, de recreere și de joacă.

  1. Amenajare perdea verde pe str. 13 Decembrie

Amenajarea pe această stradă a unei perdele din brazi tuia, pe partea dreaptă, în dreptul blocurilor de la stradă, începând din dreptul Isaran până la Qualis Residence. În acest fel s-ar reduce poluarea aerului cauzată de traficul rutier și se va crea o amortizare a poluării fonice.

  1. Parcul Bronzului – Spațiu verde durabil pentru comunitate

Crearea unui parc verde modern și durabil, într-o zonă dens urbanizată, prin revitalizarea unui spațiu verde situat între blocurile de pe str. Bronzului nr. 7-9 și Argintului nr. 4. Proiectul presupune: plantarea de arbori, vegetație și flori; montarea de stâlpi cu panouri solare încorporate pentru iluminarea parcului; implementarea unui sistem de supraveghere video; instalarea de coșuri de gunoi inteligente „Big Belly“; alei pentru pietoni.

  1. Intersecția verde

Proiectul constă în amenajarea de spații verzi în jurul intersecțiilor foarte aglomerate, cu trafic intens, prin plantarea acelor soiuri de arbuști și arbori care reușesc să absoarbă cât mai bine emisiile cauzate de circulația rutieră.

La Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița se derulează un concurs de soluții pentru un oraș verde

Proiectul ”Soluții Inovative pentru Orașe Verzi”, derulat de UrbanizeHub, în parteneriat cu orașele Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița, a intrat în faza de organizare a concursului de soluții dedicat cetățenilor cu inițiativă din comunitate.

Concursul UrbanLab for Green Cities se va desfășura în perioada 21-23 aprilie, în format hibrid, cu posibilitatea participării atât online, cât și fizic, într-o locație din Timișoara. Cele mai bune soluții vor fi recompensate cu premii cu o valoare de până la 3000 euro. Fondul de premiere este pus la dispoziție de organizator.

Soluțiile create în cadrul acestui concurs vor fi prezentate în cadrul conferinței UrbanTalks care va avea loc la Timișoara în data de 27 aprilie și la care vor participa reprezentanți ai administrațiilor publice, lideri din societatea civilă, antreprenori, reprezentanți ai Comisiei Europene și experți în dezvoltare sustenabilă, pentru a discuta despre viitorul verde și smart al orașelor.

Oraș verde prin design urban, prin tehnologie și prin implicare

Lansarea concursului a fost precedată de organizarea unei campanii de consultare publică care a urmărit să afle cum prioritizează cetățenii investițiile și nevoile propriului oraș. În urma centralizării celor 1000 de răspunsuri primite de la cetățeni pe baza sondajului adresat celor patru orașe, au fost validate planurile de acțiune pentru comunitățile urbane.

Pornind de la nevoile cetățenilor, au fost identificate trei direcții principale pentru proiectele ce pot fi propuse, și anume:

  1. Oraș verde prin design urban (mobilitate, spații verzi, infrastructură verde-albastră);
  2. Oraș verde prin tehnologie (digital);
  3. Oraș verde prin implicare (educație, voluntariat).

Peste 95% dintre cetățenii care au participat la sondajul din cele 4 localități, au declarat că sunt dispuși să se implice în transformarea verde a orașului

În prima categorie de proiecte intră orice propunere de design urban, regenerare urbană, urbanism sau mobilitate sustenabilă. Pot fi propuse soluții de pietonalizare, de îmbunătățire a spațiilor nefolosite, de transformare a unor spații părăsite în spații verzi.

În cea de-a doua categorie se încadrează proiectele care propun aplicații ce pot îmbunătăți viața cetățenilor dintr-o comunitate urbană și care au legătură cu conceptul de oraș sustenabil și verde: aplicații de reducere a risipei de hrană, de mobilitate, de eficiență energetică, de digitalizare a administrației, de stimulare a folosirii energiei verzi, de educare și conștientizare a publicului.

Peste 95% dintre cetățenii care au participat la sondaj, au declarat că sunt dispuși să se implice în transformarea verde a orașului, fie prin acțiuni de voluntariat, fie prin schimbarea comportamentului, astfel încât să aibă un impact mai redus asupra mediului. Propunerile care se încadrează în această ultimă categorie au ca scop stimularea cetățenilor de a se implica prin acțiuni concrete, idei, proiecte ce pot angrena mai mulți oameni, în transformarea verde a comunității.

Credit foto: Primăria Brașov

Total
0
Shares
Pe aceeași temă