Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Piața de mașini electrice bate record după record și este la un pas de 25.000 de unități înmatriculate. Dacia Spring e preferată de români

În primele nouă luni din 2022, în România s-au înregistrat 8.375 de noi mașini electrice, cumulând, astfel, un total de 21.258 de unităţi înmatriculate, arată indexul Lektri.co, un start-up din Timișoara specializat în soluții de încărcare pentru vehicule electrice.

Septembrie este luna care a adus cel mai mare număr de maşini electrice din acest an. Astfel, cu o creştere de peste 250% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în septembrie 2022 s-au înregistrat 1.373 de înmatriculări. ”Suntem tot mai convinși că până la sfârșitul anului vom atinge borna celor 25.000 de vehicule electrice înmatriculate în România”, consideră specialiștii Lektri.co.

Sursa grafic: Lektri.co

7.234 de mașini electrice sunt Dacia Spring

Dacia Spring se menţine, în continuare, în topul preferinţelor românilor, înregistrând 642 unităţi înmatriculate doar în septembrie. Per total, în anul curent, au fost înscrise 4.168 de unităţi Dacia Spring, marcând o creştere de aproape 50% faţă de 2021 şi fiind urmată de Tesla Model 3, cu 651 înmatriculări în 2022.

În topul general, Dacia Spring se remarcă cu 7.234 de unităţi, pe locul doi se regăseşte Renault ZOE – cu 2.084, urmat de VW E-UP- cu 1.175 de unităţi.

”Creşterea acestei pieţe trebuie susţinută şi de o infrastructură dedicată solidă”

“Piaţa de mobilitate electrică se află într-un proces continuu de evoluţie, cifrele ne demonstrează acest lucru, cu precădere în ultimii doi ani. Adoptarea vehiculelor electrice devine o tendinţă tot mai vizibilă şi în rândul românilor, iar creşterea acestei pieţe trebuie susţinută şi de o infrastructură dedicată solidă. Perspectivele sunt optimiste în acest sens, iar inovaţiile din domeniu ne ajută să menţinem ritmul accelerat de dezvoltare a acestui segment”, a precizat Claudiu Suma, CEO Lektri.co.

2.896 de stații de încărcare

Potrivit indexului Lektri.co, la capitolul infrastructurii de încărcare contabilizăm doar încărcătoarele publice, fără restricții, iar cele mai utilizate sunt încărcătoarele AC Type 2 și cele de tip fast-charger CCS/CHAdeMO. Conform portalului PlugShare*, în data de 10.10.2022 pe teritoriul României sunt 2.896 încărcătoare publice, dintre care 719 CCS/CHAdeMO și 2.147 Type 2 distribuite în 1.313 locații.

În continuare, 30 de încărcătoare aparțin rețelei Tesla Supercharger, fiind distribuite în 5 locații: Timișoara, Sibiu, Pitești, București și Constanța. Numărul locațiilor de încărcare a crescut cu 2.5%, cel al încărcătoarelor Type 2 cu 1.1%, iar cel al încărcătoarelor rapide de tip CCS/CHAdeMO cu 4.5%. Creșterile sunt raportate la luna precedentă. În comparație, numărul total al mașinilor electrice a crescut în aceeași perioadă cu 6.9%.

Credit foto: meowKa / Shutterstock.com

Total
0
Shares
Pe aceeași temă