Banca Comercială Română (BCR) lansează cu succes o noua emisiune de obligațiuni verzi senior nepreferențiale, în valoare de 702 milioane de lei, continuându-și astfel strategia de diversificare a surselor de finanțare și contribuind la dezvoltarea pieței de capital din România.
Noua emisiune de obligațiuni verzi se înscrie în demersurile companiei de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, de a încuraja comportamentele responsabile față de mediu și de a reduce inegalitățile sociale.
În ultimii trei ani, banca a emis obligațiuni în valoare de 3,75 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenți activi de la Bursa de Valori București. Emisiunea constă în obligațiuni senior nepreferențiale cu o maturitate de 5 ani si reprezintă a doua tranzacție cu obligațiuni verzi a BCR, urmand să fie listată la Bursa de Valori București. Obligațiunile au primit un rating pe termen lung de BBB+ din partea Fitch.
Procesul de book building a evidențiat un interes puternic din partea investitorilor, astfel încât valorea emisiunii a fost majorată de la minimum 350 milioane de lei la 702 milioane de lei, în timp ce randamentul de 95 bps peste randamentul titlurilor de stat, care se translatează la o rată dobânzii de 9,079%, reflectă performanța solidă a băncii.
Semnal de încredere în piața de capital, chiar și într-un context internațional dificil
Distribuția a fost echilibrată între fonduri de pensii, administratori de fonduri, companii de asigurări și instituții de credit, beneficiind de asemenea de participarea notabilă a International Finance Corporation (IFC) si Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
“Rămânem consecvenți și extindem angajamentul nostru de a emite obligațiuni verzi, ca parte din viziunea noastră de transformare sustenabilă și pe termen lung a economiei românești. Investitorii sunt din ce în ce mai atenți la resursele pe care aleg să le susțină și ne bucură să vedem această preocupare tot mai prezentă în România. Este un semn de responsabilitate și totodată, de încredere în piața de capital, chiar și într-un context internațional dificil”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.
Emisiunea de obligațiuni s-a dovedit una de succes încă de la început, în condițiile în care la finalul primei zile de subscriere registrul de ordine era acoperit la peste 500 milioane lei, cu mult peste suma minima vizată de 350 de milioane de lei. În cea de a doua zi, registrul de ordine a fost supra-subscris semnificativ, ceea ce a dus la decizia închiderii mai devreme a ofertei si la cresterea valorii emisiunii la 702 milioane lei.
Volumul final reflectă angajamentul băncii față de piață în ceea ce privește planurile de emisiuni viitoare, precum și intentia ferma de a dezvolta o relație bazată pe încredere cu investitorii noștri. Prin această emisiune, BCR a mai făcut un pas înainte în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o dețină băncile pentru a absorbi pierderile, cerințele minime pentru fonduri proprii și pasive eligibile (MREL) și ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluție.