Banca Locală de Alimente Sector 6 a primit un premiu la categoria Community Strengthening and Social Inclusion în cadrul ”European Social Services Awards”, într-o competiție la care au participat 140 de proiecte din Europa. Informația a fost anunțată de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Gala ESSA 2025 a avut loc la Madrid, Spania. În competiție au fost depuse 140 de proiecte sociale din majoritatea țărilor europene. După evaluarea experților europeni, 70 de proiecte au fost selectate în competiția finală, împărțite în 10 categorii distincte ale European Social Services Awards. Practic, Banca Locală de Alimente Sector 6 a fost aleasă din cele 7 proiecte finaliste de la categoria Community Strengthening and Social Inclusion.
Distincția recunoaște activitatea instituției publice în primul său an de funcționare, perioadă în care au fost colectate 525 de tone de alimente, evaluate la 1,4 milioane de euro, provenite din donații ale companiilor și distribuitorilor.

Impactul proiectului în primul an
Conform datelor comunicate de Primăria Sectorului 6:
- au fost gătite și livrate 135.000 de mese calde elevilor înscriși în programul „Școală după Școală”;
- au fost distribuite 100.000 de porții de hrană și 44.000 de pachete alimentare persoanelor vulnerabile;
- activitățile au însumat peste 30.000 de ore de voluntariat;
- rețeaua de sprijin numără peste 300 de voluntari, companii donatoare și ONG-uri partenere.
GreenCommunity a relatat anterior despre extinderea funcției sociale a Băncii, inclusiv prin furnizarea zilnică de mese calde în mai multe școli din cartiere precum Giulești, la un cost de producție de 12,5 lei/porție.
Cum funcționează Banca de Alimente
Banca Locală de Alimente Sector 6 este prima instituție publică din România autorizată special pentru reducerea risipei alimentare. Colectează alimente donate de mari producători, le procesează și le distribuie către beneficiari.
Alimentele colectate sunt depozitate, procesate sau gătite în spații dotate cu echipamente profesionale și apoi distribuite către copii sau către persoane vulnerabile din comunitate.
Unitatea dispune de spații de depozitare moderne, inclusiv camere frigorifice și echipamente de gătit profesionale. Mâncarea este preparată și ambalată în condiții similare celor dintr-un bloc operator de spital, pentru a garanta siguranța alimentară, spun reprezentanții administrației.
Pe lângă acestea, banca de alimente este dotată și cu un compostor profesional de 350L, unitate care transformă resturile vegetale rezultate din procesarea hranei în compost, în doar 24 de ore. Îngrășământul rezultat este distribuit serelor din Sectorul 6.