Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Audi investește în cercetarea unui proces de reciclare a metalelor de înaltă tehnologie din deșeurile electronice

Audi Environmental Foundation s-a asociat cu Universitatea Tehnică de Mine din Freiberg pentru a dezvolta noi modalități de recuperare a materiilor prime prin reciclare, informează producătorul auto german printr-un comunicat.   

Potrivit Audi, elemente precum indiulgaliul sau staniul sunt finite și totodată esențiale pentru tehnologiile moderne, cum ar fi fibra opticăsistemul fotovoltaic și semiconductori. Fiecare dispozitiv electronic este alcătuit din părți care conțin aceste elemente. Audi planifică un proces de extracție selectivă prin care să fie recuperate aceste materii prime din deșeurile incinerate. 

În prezent, astfel de materiale se pierd atunci când piesele electronice care le conțin sunt aruncate împreună cu deșeurile menajere. Noul proces este conceput pentru a menține aceste metale valoroase de înaltă tehnologie în ciclu, comunică Audi.

Elemente rare și importante, pierdute odată ce dispozitivele electronice vechi sunt aruncate în gunoiul menajer

Materiile prime metalice sunt resurse epuizabile și sunt adesea rare sau găsite doar în locații dispersate. În plus, minereurile conțin și cantități mari de “rocă oarbă”, ceea ce înseamnă că metalele nu sunt prezente în forma lor pură, ci trebuie extrase prin procese chimico-termice complexe înainte de a putea fi procesate. 

Cu toate acestea, astfel de elemente naturale sunt esențiale pentru multe tehnologii viitoare, inclusiv electromobilitateatelecomunicațiile și sistemele fotovoltaice. Cererea de materii prime și metale, precum și semiconductori fabricați din acestea, este în creștere odată cu numărul de dispozitive electronice în uz din întreaga lume. 

În ciuda faptului că sunt elemente rare și importante, ele sunt adesea pierdute odată ce dispozitivele vechi sunt scoase din uz. Mulți oameni aruncă în mod incorect dispozitivele electrice mici, cum ar fi lanternelestick-urile USBmufele și cablurile de încărcare sau chiar telefoanele mobile în gunoiul menajer, în loc să le direcționeze către punctele de colectare. 

Proiectul Audi – o abordare care poate reduce impactul asupra mediului al mineritului

Potrivit sursei citate, în Germania, deșeurile menajere sunt de obicei prelucrate termic, adică incinerate. Acest proces nu conduce la recuperarea eficientă a materiilor prime valoroase conținute în deșeuri. În schimb, acestea rămân în zgură și în cenușa volantă (fly ash). Rămase în reziduurile depozitate, elementele tehnologice părăsesc ciclul și se pierd pentru utilizare ulterioară.

În acest sens, proiectul Audi Environmental Foundation urmărește extragerea metalelor conținute în cenușa volantă sau în reziduurile rămase în urma incinerării deșeurilor menajere, pentru a fi utilizate ulterior în produse noi.

Prin reutilizare și reciclare, materiile prime nu trebuie să fie extrase din pământ, o abordare care poate reduce impactul asupra mediului al mineritului și emisiile din comerțul internațional cu minereuri și materiale forjate.

Ionii metalici, extrași cu ajutorul unei “pensete” cu formă specială 

Pe baza metodei de extracție selectivă, un proces de reciclare este în prezent dezvoltat în laborator de către Betty Leibiger, doctorand în chimie la Universitatea de Mine și Tehnologie Freiberg

Provocarea este de a produce molecule care leagă în mod specific ionii metalici doriți”, susține Leibiger, potrivit sursei menționate. Mai simplu spus, Leibiger trebuie să dezvolte o “pensetă” cu formă specială, care să poată alege pentru separare ionii metalici doriți, dintr-o soluție de cenușă volantă. Fiecare “cap de pensetă” personalizat – cunoscut în terminologia tehnică ca ligand – se potrivește doar unui ion metalic specific, cum ar fi, de pildă, indiul. 

Apoi folosim un acid pentru ca penseta să elibereze ionii”, a mai explicat cercetătorul. Această abordare permite separarea treptată a ionilor metalici individuali din amestec și transformarea lor în elemente pure, care să îi facă utilizabili în aplicații tehnologice.

În această etapă a proiectului, accentul este pus pe dezvoltarea unui număr de capete de pensetă adecvate, care vor fi apoi testate și optimizate în continuare la scară mică”, declară Leibiger. Odată optimizat, procesul ar putea fi extins. 

“Materiile prime sunt limitate” 

Proiectul și teza de doctorat asociată sunt programate să se deruleze pe o perioadă totală de trei ani și vor fi finanțate inițial de Audi Environmental Foundation până anul viitor. 

Materiile prime sunt limitate. De aceea, metodele de conservare a acestora sunt cu atât mai importante – mai ales în cantități mari care sunt utile industriei. Acest proces nu este doar o contribuție științifică suplimentară la stabilirea ciclurilor de resurse, ci leagă și ecologismul tradițional cu tehnologiile inovatoare, în conformitate cu abordarea noastră Greenovation”, este de părere Rüdiger Recknagel, director al Audi Environmental Foundation. 

via Audi

Credit foto: AUDI AG 

Total
0
Shares
Pe aceeași temă