Dușuri stradale cu vapori de apă. Credit foto: Facebook / Primăria Municipiului București
Luni, 7 iulie, Bucureștiul se află sub o alertă extremă de caniculă, marcată de un cod roșu meteo și completată de mesaj Ro-Alert, transmis în această dimineață pe telefoanele locuitorilor. Valul de căldură care a cuprins sudul și sud-estul țării aduce temperaturi de până la 41°C și un disconfort termic sever.
Alertă Ro-Alert, transmisă în Capitală
În această dimineață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a emis un mesaj Ro-Alert prin care bucureștenii sunt sfătuiți să evite deplasările, expunerea directă la soare și efortul fizic intens în exterior. Este recomandată apelarea serviciului de urgență 112 doar în cazuri de necesitate.
Alerta este valabilă până marți, 8 iulie, ora 10:00. Este prima zi de cod roșu în Capitală în acest episod de caniculă, după ce duminică, 6 iulie, Bucureștiul s-a aflat sub cod portocaliu, cu temperaturi de până la 39°C și un indice de disconfort termic ridicat.
Ce prevede avertizarea meteo pentru București și zona metropolitană
- Temperaturile maxime: 38–41°C
- Indice temperatură-umezeală (ITU): peste 80, prag critic pentru disconfort termic
- Minimele nocturne: 21–24°C – nopți tropicale
- Avertizarea este valabilă: 7 iulie, ora 10:00 – 8 iulie, ora 10:00
Citește și: Dușuri stradale cu vapori de apă și puncte de prim ajutor: Cum încearcă Bucureștiul să-i protejeze pe pietoni în fața caniculei
Măsuri recomandate
Ministerul Mediului, alături de autoritățile sanitare, recomandă:
- Evitați expunerea în intervalul 11:00–18:00
- Hidratați-vă frecventă, chiar și în absența senzației de sete
- Purtați haine lejere, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare
- Evitați efortului fizic în aer liber
- Nu lăsați copii sau animale în mașini, nici măcar pentru scurt timp
Cum arată Capitala sub valurile de căldură tot mai frecvente
Într-un oraș deja sufocat de trafic, betoane și lipsă de vegetație, canicula devine mai mult decât o problemă de confort: este un risc real pentru sănătatea publică. Efectul de insulă termică urbană amplifică temperaturile resimțite în cartierele dense și lipsite de arbori maturi, în timp ce accesul inegal la spații verzi, natură și umbră accentuează inechitățile deja existente.
Este timpul să realizăm că orașele nu înseamnă doar beton. Este timpul să ne adaptăm mobilitatea urbană, spațiile publice și modul cum construim clădirile la temperaturile tot mai ridicate cu care ne confruntăm pe timpul verii. Avem nevoie de mai multă natură, de o centură verde, de spații verzi accesibile, pe străzi, care să-i protejeze pe oameni, avem nevoie să integrăm Dâmbovița și toate resursele de apă în viața Capitalei.
Și, ar trebui să nu uităm de serviciile publice. Pentru că zilele acestea, cu temperaturi de peste 41°C la umbră, prin București încă circulă mijloace de transport în comun fără aer condiționat.