Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Sectorul 6 propune o reamenajare în zona Orizont, după modelul străzilor școlare din Paris și Barcelona: cu verdeață, trafic calmat și spațiu pietonal în fața școlii

Pe o stradă aparent banală, pe care se află mai multe blocuri, Școala Gimnazială Orizont, un loc de joacă și piața agroalimentară Orizont, Primăria Sectorului 6 pregătește o intervenție urbană care iese din tiparul proiectelor de infrastructură cu care ne-am obișnuit în București.

Este vorba despre refacerea completă a străzii Mihaela Ruxandra Marcu – o propunere de reamenajare cu trotuare mai largi, spații verzi, mobilier urban și trafic domolit, gândită să creeze o legătură sigură și plăcută pentru pietoni, în special pentru copii. Proiectul este mic ca dimensiune, dar amintește de abordarea străzilor ”școlare” din alte orașe europene, precum Paris sau Barcelona și ar reprezenta o premieră pentru Capitala noastră.


Citește și: București, una dintre capitalele cu cea mai nesigură infrastructură pentru copii din Europa. Ce lipsește și cum putem schimba asta


Potrivit proiectului de hotărâre aflat în dezbatere publică privind aprobarea studiului de fezabilitate (deja finalizat) și a indicatorilor tehnico-economici, Strada Mihaela Ruxandra Marcu, cu o lungime de aproximativ 320 de metri, va fi reamenajată complet: se vor amenaja alei pietonale, spații verzi, mobilier urban și câteva locuri de parcare, mai puține decât există în prezent.

Planul pentru refacerea străzii Mihaela Ruxandra Marcu. Credit foto: Primăria Sectorului 6

Cum va arată strada după modernizare

După modernizare, strada din Sectorul 6 va fi în primul rând mai aerisită și mai sigură pentru pietoni și în special pentru copiii de la Școala Gimnazială Orizont. Trotuarele urmează să fie exitnse, la fel și suprafața de spații verzi, elemente ce vor fi obținute prin reducerea numărului de locuri de parcare și prin instituire unui sens unic pe direcția de mers dinspre mall-ul AFI spre Orizont.

Carosabilul nu va mai fi complet drept de la un capăt la celălalt al străzii, așa cum este în prezent, ci vor exista două șicane pentru descurajarea ciruclației auto cu viteze crescute.

În dreptul școlii, trotuarul va fi lărgit astfel încât să poată găzdui și activități școlare sau sociale – de la mici expoziții până la simple interacțiuni comunitare. În plus, carosabilul din fața școlii va fi ridicat la nivelul trotuarului și colorat în roșu, pentru a semnaliza clar trecerea de pietoni care leagă școala de părculețul situat vis-à-vis.


Citește și: Începe școala, în zgomot de claxoane. Tot mai multe orașe europene regândesc, calmează și înverzesc străzile din jurul unităților de învățământ, Bucureștiul nu prea


Practic, proiectul include o serie de măsuri simple, gândite ca un tot unitar, prin care primăria vrea să obțină:

  • Siguranță pentru copii, traversări pietonale sigure și bine iluminate;
  • Accesibilitate pentru persoane cu dizabilități, prin elemente tactile pentru nevăzători și pante pentru persoane cu dizabilități locomotorii;
  • Descurajarea traficului în zonă și unei limite de viteză scăzute printr-un design care încetinește automat traficul;
  • Participarea comunității în configurarea spațiului;
  • Reducerea poluării fonice prin scăderea vitezelor.

Implementarea proiectului ar urma să dureze 18 luni – 6 luni pentru proiectare și 12 luni pentru lucrări, care se vor realiza sub trafic. Modernizarea străzi va costa aproximativ 5,3 milioane de lei cu TVA.

Piața Orizont, proiect complementar în capătul străzii

Intervenția pe strada Mihaela Ruxandra Marcu nu este izolată. La unul dintre capetele străzii se află Piața Orizont, pentru care Primăria Sectorului 6 are în lucru un alt proiect de reamenajare. Cele două intervenții par gândite complementar, urmărind același obiectiv: crearea unui traseu urban coerent, sigur și atractiv pentru pietoni, inclusiv cei care vin la cumpărături sau folosesc transportul public.

Proiectul Pieței Orizont include:

  • modernizarea spațiului pietonal și a pieței agroalimentare;
  • pergole, jardiniere cu locuri de șezut, cișmele și mobilier urban;
  • stații de reîncărcare pentru mașini electrice;
  • parcări pentru biciclete și motociclete;
  • aducerea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor.

Citește și: Sectorul 6: Proiect de regenerare pentru Piața Orizont. Se vor amenaja spații publice, cu zone înverzite și accent pe siguranța pietonală

Total
0
Shares
Pe aceeași temă