Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Primele rame electrice regionale produse de PESA pentru România, aproape gata: ARF a făcut recepția preliminară. Când va fi livrată prima ramă?

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat efectuarea recepției preliminare a primei rame electrice regionale RE-R aflate în producție la uzina PESA Bydgoszcz, Polonia. Vizita tehnică a avut loc în perioada 23–25 aprilie 2025, marcând un moment important în derularea contractului de achiziție a celor 62 de rame electrice de scurt parcurs, destinate transportului feroviar regional din România.

În total, România a achiziționat 82 de trenuri electrice de la producătorul polonez PESA. Alături de aceste 62 de rame, se mai adaugă încă 20, cumpărate cu finanțare din PNRR.

Cum vor arăta ramele electrice regionale, achiziționate de la producătorul PESA. Foto: Facebook / ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Recepția preliminară, la fabrica PESA din Bydgoszcz, Polonia

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul acestei deplasări, delegații ARF au efectuat o inspecție vizuală în care au fost prezentate următoarele etape ale producției, și anume: recepția ramelor boghiurilor, montarea ușilor exterioare, a scaunelor pt. pasageri și a echipamentelor pe șasiu ale primei rame electrice RE-R1 care va fi expediată în România.

Responsabilii ARF au recepționat:

  • ramele boghiurilor, 
  • modelul final,
  • modul de amplasare și montare al scaunelor 
  • a fost constatată furnizarea tuturor scaunelor necesare echipării acestei rame electrice.

Fotografiile publicate de ARF oferă o privire în exclusivitate asupra modului în care vor arăta noile trenuri regionale, care promit un standard de confort semnificativ îmbunătățit față de actualul parc rulant din România.

Prima ramă va fi livrată până la finalul lunii mai

Livrarea primei rame – RE-R1 – este estimată pentru 31 mai 2025, în vederea certificării, omologării și autorizării. Aceasta va fi urmată de punerea pe piață și, ulterior, introducerea în circulație.

Valoarea totală a proiectului este de peste 2,77 miliarde de lei (561 milioane euro), finanțarea fiind asigurată prin:

  • Fondul pentru Modernizare (fonduri UE nerambursabile) – 2,33 miliarde lei (470 milioane euro),
  • Cofinanțare de la bugetul de stat – 450 milioane lei, din care cea mai mare parte reprezintă TVA.

Citește și: FOTO. Ce trenuri va mai cumpăra România și cum vor arăta. Avem 135 de vehicule feroviare contractate: rame și locomotive electrice de la producători francezi și polonezi

Total
0
Shares
Pe aceeași temă