Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Soluții pentru un oraș sufocat: Ce prevede planul prin care Bucureștiul ar putea deveni mai verde. 32 de măsuri prioritare și o investiție de peste 6 miliarde de euro

Credit foto: Shutterstock / Dragos Asaftei

Bucureștiul vrea să devină, până în 2040, un oraș mai verde, mai rezilient în fața schimbărilor climatice și mai prietenos cu locuitorii săi. Cel puțin asta se afirmă în Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde (PAOV), lansat în consultare publică miercuri, 16 aprilie.

PAOV este realizat sub egida Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și realizat în colaborare cu experți naționali și internaționali, fiind prima strategie integrată care propune intervenții majore în toate domeniile esențiale pentru un mediu urban sănătos și funcțional.

6 miliarde de euro pentru a reduce emisiile Capitalei cu 10%

Cu un buget estimat de peste 6,5 miliarde de euro pentru următorii ani, PAOV propune 32 de acțiuni-cheie, dintre care 19 sunt investiții directe, 10 sunt acțiuni mixte (investiții și politici), iar 3 vizează exclusiv politici publice.

„Vreau să subliniez că acest plan nu este doar un demers tehnic sau administrativ. Este un angajament pe termen lung pentru transformări sistemice cu impact real. Este dovada că putem transforma Bucureștiul într-un oraș care respiră, care inspiră și care funcționează pentru toți locuitorii săi. Nu vorbim despre promisiuni, ci despre o viziune clară, structură, priorități și instrumente concrete. Este un plan pentru un oraș care pune oamenii în centru, valorifică resursele și se dezvoltă cu grijă și responsabilitate”, a declarat Lucian Judele, city manager al Municipiului București.

Implementarea Planului ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 1.151 kilotone CO₂e/an, ceea ce înseamnă aproximativ 9-10% din emisiile actuale ale orașului

Partea bună este că peste 90% din fondurile necesare pentru punerea în aplicare a acțiunilor PAOV pot fi asigurate cu bani de la UE (Planul de redresare și reziliență, InvestEU, fondurile de coeziune, Horizon Europe, programul LIFE), BERD sau instituțiile financiare internaționale.

Planul este în prezent în consultare publică, iar locuitorii Capitalei sunt încurajați să contribuie activ cu observații și sugestii până la 25 mai 2025. PAOV poate fi consultat accesând acest link, iar mai multe detalii despre proiect se regăsesc accesând acest link.

Investiții masive într-un transport public mai ecologic și mai eficient

Una dintre componentele centrale ale PAOV este modernizarea profundă a transportului public, cu accent pe electrificare, înnoirea infrastructurii și prioritizarea mijloacelor de transport în comun:

  • Tranziția către o flotă complet electrică, prin înlocuirea autobuzelor diesel și achiziția de tramvaie noi, mai eficiente, ar putea reduce emisiile cu peste 134.200 tone CO₂/an și ar aduce economii anuale de peste 65 de milioane de euro.
  • Modernizarea depourilor și crearea infrastructurii de încărcare pentru vehiculele de transport electrice, esențială pentru electrificarea flotei.
  • Înlocuirea șinelor de tramvai degradate și prioritizarea autobuzelor și tramvaielor la semafoare prin sisteme inteligente de management al traficului.

Crearea unei zone cu emisii scăzute (LEZ)

În această zonă se va restricționa treptat accesul celor mai poluante vehicule, cu un calendar clar de eliminare treptată care face diferența între tipurile de combustibil (de exemplu, motorină, benzină) și vârsta vehiculului. Vehiculele diesel și cele mai vechi se vor confrunta cu restricții mai stricte, accelerate, în comparație cu alte mașini.

Reducerile costurilor de sănătate generate de un aer mai curat în zonele LEZ ar putea varia între 1,3 și 3,9 milioane EUR/an, cu reduceri ale bolilor respiratorii și cardiovasculare datorate nivelurilor mai scăzute de poluanți și îmbunătățirii calității vieții.

Rețea extinsă de infrastructură pentru biciclete 

PAOV prevede și implementarea Masterplanului Velo pentru București, care vizează:

  • O rețea principală de 150 km de piste pentru biciclete,
  • O rețea secundară de 415 km, toate integrate și interconectate,
  • Infrastructură tip bike-sharing cu biciclete electrice, plus facilități precum parcări de biciclete.

Apă, deșeuri, energie

Decarbonizarea sistemului de termoficare și cartografierea riscurilor de congestie a rețelei electrice sunt două dintre măsurile importante din PAOV.

În domeniul deșeurilor, se propune construirea a două instalații de tratare mecano-biologică pentru deșeurile municipale, alături de extinderea infrastructurii de colectare separată în toate cele șase sectoare.

Modernizarea rețelei de apă potabilă este completată de investiții în sisteme de drenaj durabil – grădini pluviale, rigole verzi, acoperișuri vegetale – pentru a crește reziliența orașului în fața schimbărilor climatice.

În plus, planul propune cadre legale pentru retenția și reutilizarea apelor pluviale, o măsură esențială în contextul schimbărilor climatice.

Regenerare urbană, spații verzi și centura verde a Bucureștiului

PAOV prevede și regenerare urbană și creșterea spațiilor verzi în cartierele dense, reabilitarea parcurilor existente și de crearea unei centuri verzi în jurul orașului, pentru a îmbunătăți microclimatul urban și calitatea aerului.


Citește și: Parisul respiră mai bine: nivelul de poluare a scăzut cu 40% în ultimii 10 ani, spune primărița Anne Hidalgo. Cum au reușit francezii?

Total
0
Shares
Pe aceeași temă