Credit foto: Mihai Maxim / Shutterstock.com
După aproape 40 de ani de funcționare, vechile trenuri de pe Magistrala 4 de metrou vor fi înlocuite. Metrorex intenționează să achiziționeze 12 trenuri electrice de metrou care să deservească această magistrală.
Proiectul, în valoare de peste 1 miliard de lei, are ca obiectiv modernizarea flotei existente, creșterea confortului călătorilor și reducerea costurilor operaționale.
Pe Magistrala 4 circulă trenuri vechi de 40 de ani
Magistrala 4 este în prezent operată cu trenuri de tip IVA, construite în anii ’80, care au atins și chiar depășit de peste două ori durata lor normală de funcționare. Vechimea medie a ramelor care circulă pe această magistrală este de 39 de ani, astfel nu mai corespund standardelor tehnice, de siguranță și confort prevăzute în legislația actuală sau în contractul de servicii publice.
Uzura accentuată, frecvența defecțiunilor și dificultățile legate de mentenanță (piese de schimb tot mai greu de găsit, manoperă specializată insuficientă) au dus la indisponibilități frecvente și la probleme în respectarea graficelor de circulație.
Ce vor aduce cele 12 trenuri noi?
Conform Notei de fundamentare propusă spre aprobare Guvernului, cele 12 trenuri electrice vor aduce o serie de îmbunătățiri:
- vor crește frecvența de circulație la un interval de 5 minute între trenuri,
- vor oferi mai mult confort: climatizare modernă, iluminat eficient, reducerea zgomotului și acces facil,
- vor contribui la siguranța călătorilor, fiind dotate cu tehnologii de ultimă generație,
- vor reduce costurile de mentenanță și consumul energetic,
- vor îmbunătăți calitatea serviciilor publice de transport, atrăgând între 4,8 și 5,3 milioane de noi călători anual pe acest tronson.
Și sistemul de automatizare va fi schimbat
Sistemul de automatizare și control al traficului pe M4 este de asemenea învechit și incompatibil cu sistemele mai noi implementate pe alte magistrale. Această problemă este relevantă în contextul extinderii rețelei, având în vedere că Magistrala 6 (1 Mai – Aeroport Otopeni), aflată în fază de execuție, va funcționa pe un tronson comun cu M4 între stațiile Gara de Nord și 1 Mai.
Citește și: Prima ”cârtiță” începe treaba la metroul spre aeroport. S-a dat startul lucrărilor de forare a galeriilor pe prima secțiune a Magistralei 6 între stațiile 1 Mai și Tokyo
Achiziția noilor trenuri este, astfel, corelată cu modernizarea infrastructurii și a sistemelor de control, pentru a permite o exploatare armonizată a celor două magistrale interconectate.
Pentru a asigura frecvența propusă de 5 minute între trenuri, este necesară prezența a 9 rame în circulație simultan. Alte 3 rame vor fi utilizate ca rezervă tehnică și pentru asigurarea mentenanței zilnice.
Cum ar urma să fie finanțat proiectul?
Valoarea totală a investiției este de 201.434.076,01 euro cu TVA, echivalentul a 1.002.718.686,96 lei cu TVA. Durata estimată pentru implementarea proiectului este de 48 de luni.
Finanțarea este asigurată din mai multe surse:
- Fondul pentru modernizare, instrument european care susține tranziția către o economie verde;
- Alocații bugetare de la stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii;
- Alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual în programele de investiții publice.