Credit foto: AMCCRS
Hanul Solacolu, o clădire emblematică a Capitalei, situată pe Calea Moșilor, la numărul 134. Un monument istoric, construit în 1859, practic unul dintre cele mai vechi imobile care mai există astăzi în București.
În ultimii ani, spațiul a fost complet abandonat și transformat într-o groapă de gunoi, iar clădirea a ajuns la un asemenea grad de degradare încât ar fi putut să se prăbușească în orice moment.
În luna aprilie a anului trecut au început, într-un final, lucrări de conservare și punere în siguranță a clădirii. Acum, am trimis o solicitare către AMCCRS (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic) pentru a ne furniza informații despre stadiul lucrărilor de punere în siguranță, dar și despre ceea ce urmează după finalizarea acestora.
Valoarea proiectului de punere în siguranță a Hanului Solacolu este de 8,2 milioane lei. Lucrările sunt realizate de către Trustul de Clădiri Metropolitane
Potrivit AMCCRS, aceste lucrări de punere în siguranță au caracter provizoriu și sunt menite a preveni prăbușirea integrală sau parțială a clădirii, până la începerea lucrărilor de consolidare propriu-zise. Până la acest moment, au fost finalizate 70% din lucrări.
A fost finalizată punerea în siguranță a fațadei principale, organizarea de șantier a eliberat carosabilul, iar tramvaiele și-au reluat circulația pe ambele sensuri pe Calea Moșilor.
Au fost puse în siguranță bolțile de cărămidă ale corpului principal. Lucrările continuă conform graficului stabilit și constau în punerea în siguranță a corpurilor secundare ale imobilului și realizarea unui acoperiș provizoriu peste tot ansamblul.
Un concurs de soluții va fi organizat ”în perioada imediat următoare”
Proiectul de consolidare, restaurare și refuncţionalizare a Hanului Solacolu va fi obținut în urma unui concurs național de soluții. În acest sens, AMCCRS va iniția în perioada imediat următoare procedura de achiziție a serviciilor de organizare a concursului de proiectare, ne-au precizat reprezentanții instituției.
AMCCRS a constituit Grupul de lucru pentru elaborarea documentației aferente organizării concursului de soluții pentru obiectivul de investiții Restaurarea, punerea în valoare și refuncţionalizarea Hanului Solacolu.
Au fost cooptați membri din exteriorul instituției, din organismele profesionale de resort, Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 2, specialiști din mediul socio-profesional, autorități din România și Bulgaria, precum și organizații non-guvernamentale. Participarea acestor membri se face pe bază de voluntariat.
Acest Grup de lucru a avut deja mai multe întâlniri în care s-a discutat stabilirea etapelor de organizare ale concursului de soluții, definirea funcțiunii imobilului, calendarul de lucru etc.
Hanul Solacolu ar putea deveni un hub cultural
În răspunsul acordat pentru GreenCommunity, reprezentanții AMCCRS au precizat că, în principiu, se dorește ca destinația Hanului Solacolu să fie un HUB (CENTRU) CULTURAL, un loc unde vor fi organizate evenimente socio-culturale, expoziții etc. Destinația finală, însă, va fi stabilită în urma organizării concursului de soluții.
În București există exemplul unei alte clădiri de secol XIX transformată în hub cultural. Este vorba despre Hanul Gabroveni de pe strada Lipscani, astăzi sediul ARCUB.
De altfel, în 2009, ARCUB, în colaborare cu Ministerul Culturii, demarează Proiectul de Restaurare și Extindere a Hanului Gabroveni – Pasajul Comercial. În 2014, Hanul Gabroveni reintră în circuitul socio-cultural al Capitalei ca hub cultural, dotat cu spații multifuncționale, săli de expoziție și săli de conferințe.