Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Guvernul vrea să salveze mai multe trenuri de epocă, printre care și Trenul Regal. Ministerul Transporturilor primește donație material rulant de patrimoniu și intenționează să înființeze un muzeu

Credit foto: Paul Horia Malaianu / Shutterstock.com

Guvernul încearcă să salveze mai multe trenuri de epocă printr-o hotărâre care autorizează Ministerul Transporturilor să accepte o donație de material rulant de patrimoniu, care se află acum în proprietatea Societății Feroviare de Turism, aflată în faliment din anul 2018.

Este vorba despre 23 de vagoane și 15 locomotive, clasate in categoria „TEZAUR” potrivit OMC 2686/2000 și OMC 2883/31.12.2015. Vagoanele formează trenuri de epocă renumite, precum Trenul Regal, Trenul Moldovița, Trenul Călugăreni, Trenul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Trenul Nostalgia și Trenul Dracula.

Materialul rulant este evaluat, conform donatorului, la suma de 22.840.486,00 lei. Activele, respectiv locomotivele și vagoanele, reprezintă o importantă valoare istorică.

Ministerul Transporturilor vrea să înființeze un muzeu de istorie feroviară

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii intenționează să înființeze un Muzeu al Căilor Ferate Române, o instituție cu personalitate juridică, ce va prelua și actuala Colecție Publică de Istorie Feroviară Românească cu tot patrimoniul său, și va avea drept scop promovarea istoriei feroviare, organizarea de manifestări culturale specifice (expoziții, seminarii, publicarea de materiale documentare) și efectuarea cercetării istorice în domeniul transportului pe șine. 

”În acest sens, a fost analizată posibilitatea efectuării unei donații din partea Societății Feroviare de Turism „S.F.T. – C.F.R.” S.A., având ca beneficiar Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în condițiile art. 291 din Codul Administrativ, aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, a bunurilor mobile prezentate în anexă. Bunurile vor fi incluse în domeniul public al statului, iar ulterior vor fi date în administrare Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară – Direcția Muzeistică și Documentare Feroviară, urmând ca după înființarea noului Muzeu al Căilor Ferate Române, să fie trecute în administrarea sa.”, se mai arată în aceeași motivare.

Via Ministerul Transporturilor și Club Feroviar
Total
0
Shares
Pe aceeași temă