Astăzi, 02 decembrie 2024, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul privind achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, precum și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații a acestor automotoare, necesare funcționării respectivelor automotoare pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea extinderii la 30 de ani.
Ultimele 3 licitații pentru rame pe hidrogen au fost anulate
Reamintim că licitația a fost anulată succesiv de trei ori, din cauza lipsei ofertelor, în cazul a două proceduri, dar și a depunerii unei oferte neconforme, în cazul celei de a treia.
La ultima încercare de a realiza această achiziție, singura ofertă a venit din partea asocierii formate din S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. (lider) și Linde Gaz Romania S.R.L. (asociat).
La acel moment, secretarului de stat Ionel Scrioșteanu spunea că ramele vor deservi rutele din nordul Municipiului București și județul Ilfov, în conexiune cu județele învecinate Argeș, Dâmbovița și Giurgiu, dar și Olt și Dolj. Astfel, se vor asigura serviciile de transport feroviar de călători care vor conecta Capitala României cu:
- Municipiul Curtea de Argeș (de 3 ori pe zi)
- Aeroportul Internațional Henri Coandă, precum și centrele urban-economice Chitila și Titu (la fiecare 30 min.)
- Municipiile reședință de județ Pitești și Târgoviște, precum și centrul urban-economic Găești (la fiecare oră)
- Municipiile reședință de județ Craiova și Slatina, precum și centrul urban-economic Balș (de 4 ori pe zi)
Proiectul de achiziție, derulat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezintă un pas esențial către adoptarea tehnologiilor verzi și îmbunătățirea mobilității sustenabile în România.
Valoarea totală estimată a contractului este între 1.596.354.562 RON și 2.468.146.243 RON (fără TVA), iar durata acestuia este de 225 de luni.
Evaluarea ofertelor se va face pe baza celui mai bun raport calitate-preț, factorii de evaluare fiind divizați, după cum urmează:
- 70% – componenta financiară;
- 8% – plusvaloarea (capacitate mai mare de transport);
- 12% – program de livrare;
- 10% – disponibilitatea RE-H în perioada de garanție și în perioada de mentenanță.
Termen limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este 15 ianuarie 2025, ora 15:00.Procedura de atribuire este licitație deschisă, iar modalitatea de desfășurare este online, anunțul fiind disponibil aici: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100187368