Două imagini apărute pe rețelele de socializare, într-o postare a grupului civic ”Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure”, surprind din același unghi zona retrocedată din Parcul IOR în luna mai a anului 2019 și în luna octombrie a acestui an. Cadrele demonstrează cum a fost complet distrus spațiul verde în decursul a 5 ani și dezvăluie transformarea acestui spațiu dintr-o zonă plină de arbori într-un teren pârjolit.
Defrișări ilegale în ultima săptămână
De-a lungul acestor ultimi ani, zona retrocedată din parcul IOR a fost distrusă prin diferite metode – cea mai cunoscută dintre acestea fiind chiar incendiile care au afectat deseori suprafețe importante. Spre exemplu, în ultimii 2 ani, aici au avut loc nu mai puțin de 30 de incendii, ce au afectat cumulat peste 50.000 de metri pătrați.
În ultima săptămână însă, cei de ”Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” au reclamat aproape zilnic tăieri ilegale de arbori pe acest teren. Drujbele au răsunat, oamenii au sunat la poliție, însă proprietarii terenului nu se lasă descurajați. De altfel, amenda pentru tăiere unui copac fără aviz (fie el chiar și pe proprietate privată) este ridicol de mică în București – doar 25 lei.
Bucureștenii au făcut lanț uman pentru Parcul IOR
La mijlocul lunii octombrie a avut loc și un protest, la care au luat parte câteva sute de oameni. Aceștia au format un lanț uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR și și-au exprimat nemulțumirea față de starea în care a ajuns spațiul verde, dar și dorința a acesta să devină un teren public, să reîntregească Parcul IOR pentru comunitate.
Majoritatea participanților la protest au adus pancarte prin care și-au exprimat sentimentele față de ceea ce se întâmplă cu spațiul verde distrus sistematic în ultimii ani. S-au regăsit mesaje precum: ”Fără copaci nu există viață”, ”Dreptul la spațiu verde = Dreptul la respirație”, ”E parcul construit de bunicii noștri pentru nepoții noștri”, ”Vrem parc” sau ”Anchetați distrugerile din Parcul IOR”.