Hub-ul M100, proiect național prin care România își propune să sprijine orașele românești în tranziția lor verde, a anunțat numele celor 10 orașe selectate în Misiunea M100 în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, ce are loc la București în perioada 29-30 octombrie la Mina Museum.
Acestea vor primi în următorii ani sprijin în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică și vor fi finanțate pentru a implementa acțiuni care să le ajute în tranziția verde. Cele 10 orașe au fost alese de către un juriu internațional format din specialiști în urbanism și dezvoltare urbană, în cadrul unei competiții desfășurate în perioada iunie-septembrie 2024.
În perioada următoare, cele 10 orașe vor dezvolta cu ajutorul consultanților din echipa M100 Climate City Contracts, un model de plan de acțiune dezvoltat la nivel european care să le ajute să identifice soluțiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic. Ulterior, prin intermediul M100, orașele vor putea aplica pentru finanțări pentru a implementa acțiunile din planurile dezvoltate în domenii precum: energie verde, sustenabilitate și mobilitate smart, economie circulară, guvernanță verde etc. Cele 10 orașe vor învăța, de asemenea, din experiența celor trei orașe deja incluse în Misiunea Europeană și vor putea deveni, la rândul lor, exemple de bună practică pentru alte orașe românești.
Ce spune Nicușor Dan, edilul Capitalei
”Felicit și celelalte orașe selectate – Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița și Timișoara. Asta înseamnă că asistăm la o schimbare de mentalitate și la o încercare de dezvoltare sustenabilă a multor orașe din România.
Cele 10 orașe vor beneficia de suport, sprijin și expertiză (ghiduri și documente programatice) în vederea elaborării planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică, dar și a celor de investiții, precum și de facilitarea accesului la fonduri europene.
Pentru București, ne dorim reducerea emisiilor din sectorul transporturi, esențială pentru îmbunătățirea calității aerului. Atingerea acestei ținte face parte dintr-o strategie mai amplă, care acoperă domenii cheie precum utilizarea terenurilor și spațiilor deschise, transportul public, energia staționară și generarea de energie, clădirile publice și multifamiliale, precum și managementul apei și al deșeurilor.”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
Ce spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei
”Timișoara a fost selectată astăzi, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, pe lista celor 10 orașe din România care vor implementa proiecte pentru tranziția climatică, reducerea poluării și atingerea neutralității climatice până în 2035. O primă finanțare, în valoare de 10 milioane de euro, o putem atrage direct după aprobarea de către Guvern a programului național de investiții Energie Verde – 100.
Pentru cele 10 orașe românești selectate azi – printre care și Timișoara – vor exista linii de finanțare dedicate pentru dezvoltare sustenabilă. Proiectele de regenerare urbană din Traian sau Mocioni/Sinaia, schimbarea flotei de transport public sau înverzirea sistemului de termoficare au cântărit în favoarea noastră când juriul internațional a selectat orașele.
Investițiile într-un oraș sustenabil nu sunt un moft ideologic, ci dezvoltă infrastructura și cresc calitatea vieții timișorenilor. Proiectele care transformă Timișoara într-un oraș în care îți place să trăiești sunt investiții pe termen lung cu rezultate în câțiva ani. Faptul că am fost selectați între cele 10 orașe este un semnal clar că ne îndreptăm în direcția corectă.”, a scris Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook