Credit foto: LCV / Shutterstock.com
Grupul de Inițiativă Civică Pallady a inițiat o petiție pe site-ul Declic intitulată ”Grădini și parcuri de cartier pentru Pallady”. Lansată acum aproximativ o săptămână, petiția a strâns deja 2.000 de semnături și este adresată Primăriei Sectorului 3, condusă de către edilul Robert Negoiță.
”Subsemnații, locuitori ai cartierului Pallady din Sectorul 3 al municipiului București, vă solicităm alocarea urgentă de resurse bugetare pentru obținerea de terenuri și amenajarea de grădini publice și parcuri de cartier, astfel încât fiecare locuitor al cartierului să beneficieze de 26 mp de spațiu verde, și să poată accesa un astfel de spațiu la cel mult 300m de locuința sa.”, sună revendicarea principală a grupului de inițiativă.
Petiția poate fi semnată accesând acest link.
Aceștia își argumentează doleanța prin faptul că Pallady se confruntă cu o lipsă de spații verzi publice, ceea ce afectează grav calitatea vieții locuitorilor. Conform textului din petiție, cele mai mari probleme sunt:
- Lipsa arborilor bătrâni: Cartierul nu dispune de arbori maturi care să ofere umbră, să purifice aerul și să creeze un mediu plăcut.
- Lipsa sistemelor de management al apelor pluviale: În lipsa unor sisteme adecvate de drenaj, ploile abundente provoacă inundații și disconfort.
- Numeroase șantiere: Activitatea intensă de construcții generează praf, zgomot și poluare, afectând sănătatea și bunăstarea locuitorilor.
- Lipsa spațiilor de socializare: Cartierul nu oferă suficiente locuri unde oamenii să se poată întâlni, să se relaxeze și să interacționeze.
Ce soluții propune grupul de inițiativă?
În textul petiției, Grupul de Inițiativă Civică Pallady oferă și câteva exemple de soluții pentru ca administrația publică condusă de Robert Negoiță să creeze mai multe spații verzi.
”Solicităm ca fiecare locuitor al cartierului Pallady să beneficieze de cel puțin 26 mp de spațiu verde, conform art. 2 din OUG 114/2007 pentru modificarea și completarea OUG 195/2005 privind protecția mediului. Acest lucru poate fi realizat prin:
- Interzicerea dezvoltării de noi proiecte imobiliare fără alocarea de către dezvoltator a 26 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor ce se va muta în noile construcții;
- Identificarea și achiziționarea de terenuri adecvate pentru amenajarea de parcuri;
- Elaborarea de proiecte de amenajare peisagistică care să răspundă nevoilor comunității;
- Alocarea resurselor bugetare necesare pentru implementarea acestor proiecte.
Din urbanismul absurd al cartierului Pallady: trotuarul amenajat pe proprietate privată
Pentru a arăta urbanismul defectuos al cartierului, Grupul de Inițiativă povestește și cazul unui trotuar amenajat din bani publici pe o proprietate privată, care acum este blocat cu un lanț.
”Într-o zi, când ajungi din nou în dreptul numărului 30 de pe Gura Crivățului descoperi un lanț care blochează trotuarul pe unde treci de obicei și un semn cu „Atenție Proprietate Privată”. Pozezi semnul, să ai dovezi când o să povestești și lumea n-o să prea vrea să creadă că cineva a blocat un trotuar ca să parcheze acolo. Faci și o sesizare prin aplicația Primăriei de Sector.
După o săptămână și mai bine, primești un răspuns. Poliția Locală Sector 3 a constatat că omul cu lanțul are act de proprietate pe trotuarul amenajat de Primăria Sectorului 3 din bani publici. Mai mult, în autorizația de construire are acolo trecute locuri de parcare.
Cum de nu s-a gândit nimeni din Direcția de Urbanism a Sectorului 3 că sunt necesare trotuare? Cum de a amenajat Primăria Sectorului 3 trotuar (unul îngust și prost, ce-i drept) peste o proprietate privată fără niciun fel de act care să-i dea dreptul să facă acest lucru? De ce s-a amenajat un trotuar pe care proprietarul ne împiedică să-l folosim?
Această situație se repetă în tot cartierul Pallady. Din incompetență sau corupție.”, scrie Grupul de Inițiativă Civică Pallady într-o postare de pe pagina de Facebook.