Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

”Delirul continuă la Sectorul 3”, spune Nicușor Dan. Proiectul controversat de schimbare a reglementărilor urbanistice, blocat de Consiliul Local

Credit foto cu Robert Negoiță și Nicușor Dan pentru colaj: Inquam Photos / George Calin

Un proiect controversat de schimbare a reglementărilor urbanistice în Sectorul 3 a fost ieri pe masa Consiliului Local. Acesta a fost blocat după ce şedinţa în trebuia dezbătut a fost suspendată din lipsă de cvorum. 

Proiectul controversat prevede o împărțire a sectorului în 3 zone – ULTRACENTRALĂ, CENTRALĂ și CU POTENȚIAL DE DEZVOLTARE. Regulamentul spune că în zona CU POTENȚIAL DE DEZVOLTARE (adică zona de periferie) se poate construi după reglementările urbanistice pe care le avem deja, în schimb pentru a construi 1 metru pătrat în zona ULTRACENTRALĂ trebuie demolați 3 metri pătrați, iar în zona CENTRALĂ ar trebui demolați 2 metri pătrați.

Zonele Sectorului 3 din regulamentul controversat

Mai multe detalii despre proiectul controversat pot fi regăsite aici.

Într-un interviu pentru Buletin de Bucureşti, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a atras atenția asupra toxicității acestui proiect și l-a numit aberant: ”Este efectiv aberant să vii cu o astfel de măsură care este pur cantitativă, la metru pătrat! Oraşul nu se măsoară la metru pătrat, el are o serie întreagă de valori suprapuse şi un potenţial funcţional uriaş.”, a spus Ștefan Bâlici pentru Buletin.de.

De altfel, consilierii locali din opoziție acuză faptul că acest regulament este cu dedicație, având în vedere terenurile deținute de familia edilului Robert Negoiță. ” Negoiță își număra deja milioanele de euro pe care le-ar fi primit atunci când ar fi explodat prețul terenurilor pe care le deține.”, a spus Lucian Judele, consilier local USR, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, atât Lucian Judele, cât și Nicușor Dan, au acuzat ilegalitatea acestui regulament. Astfel, Judele a atras atenția asupra faptului că regulamentul propus ar modifica modul de construire în zonele protejate din centru, însă fără avizele prevăzute de lege, inclusiv cel de la Ministerul Culturii.

”Pe lângă aceasta și așa cum ne-a obișnuit deja domnul primar, noul regulament de urbanism propus de 𝐍𝐞𝐠𝐨𝐢𝐭̦𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚̆ 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐠𝐨𝐚𝐫𝐞, pentru că în zona ultracentrală a Sectorului 3 există 23 de zone construite protejate unde s-ar aplica aceste măsuri. Or, nu putem să decongestionăm sectorul încurajând demolarea monumentelor protejate de Legea 422/2001.

Hotărârea aceasta ar fi modificat modul de construire și în zonele construite protejate din Sectorul 3 f̳ă̳r̳ă̳ ̳a̳v̳i̳z̳ ̳a̳l̳ ̳M̳i̳n̳i̳s̳t̳e̳r̳u̳l̳u̳i̳ ̳C̳u̳l̳t̳u̳r̳i̳i̳ ̳s̳a̳u̳ ̳v̳r̳e̳u̳n̳ ̳a̳l̳t̳ ̳a̳v̳i̳z̳ ̳p̳r̳e̳v̳ă̳z̳u̳t̳ ̳d̳e̳ ̳l̳e̳g̳e̳.”, a precizat Lucian Judele.

Zonele protejate din Sectorul 3

Cât despre Nicușor Dan, acesta a acuzat că astfel de reglementări se fac prin PUG de către Consiliul General, nu la nivel de Sector și a acuzat în termeni duri încercarea primarul Robert Negoiță:

”Delirul continuă la sectorul 3. Primarul a propus azi consiliului un regulament special de urbanism pentru sector, deși legea spune că astfel de reglementări se fac prin PUG de către Consiliul General. Din fericire, mulți profesioniști au reacționat și suficienți consilieri locali au refuzat să voteze.

Când statul nu are instituții, când același primar și același arhitect-șef au dat mii de autorizații ilegale și nu s-a întâmplat nimic, nu ne putem aștepta la altceva.

Am anunțat în seara alegerilor locale că voi solicita candidaților la alegerile prezidențiale să se angajeze la mai multe lucruri utile Bucureștiului. Intrarea în legalitate în urbanism și construcții va fi una dintre cele mai importante.”, se arată în mesajul postat de către Primarul General pe pagina sa de Facebook.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă