Orașul Brașov se bucură de mai multe proiecte de investiții în educație și are în implementare construcția a mai multe creșe și grădinițe. Pe 15 aprilie, și-a deschis porțile prima grădiniță construită în cartierul Tractorul după 1989. Acum, primăria anunță semnarea contractului pentru construcția unei alte grădinițe în cartierul Bartolomeu Nord, dar și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru o altă grădiniță în cartierul Tractorul.
Grădinița deschisă în Tractorul
Este prima grădiniță construită în cartier în ultimii 30-40 de ani și are o capacitate de aproximativ 100 de copii. Primii care au pășit în noua grădiniță au fost prichindeii de grupa mică, două grupe, și mijlocie, o grupă, care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul, spune primăria.
Are 5 săli de grupă, o grupă multifuncțională, sală educatoare, sală de mese, bucătărie cu spații tehnice aferente, cabinet medical cu izolator, precum și holuri cu vestiare.
Lucrările au fost realizate de către firma Romconstruct Grup SRL, valoarea acestora fiind de 5.270.687,75 lei cu TVA. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional.
Primăria Brașov mai derulează alte trei proiecte de construire grădinițe în zona nouă a cartierului Tractorul, aflate în diferite faze de implementare
Una dintre ele este pe ordinea de zi a Consiliului Local din această săptămână. Pe lângă dotările clasice – săli de clasă, bucătărie, sală de mese, locuri de joacă – clădirea va fi dotată cu ascensor, pompe de căldură și panouri fotovoltaice.
Va fi cea de a patra grădiniță pe care municipalitatea o construiește în cartierul Tractorul, după cea de pe str. Ioan Popasu, deschisă săptămâna trecută, cea de pe str. Ioan Socec, aflată în faza de proiectare, și cea de pe str. 1 Decembrie 1918, aflată în faza de obținere autorizație de construcție.
De asemenea, este prima grădiniță care va avea o zonă verde care coboară de la etajul 1, iar iarna poate fi transformată în derdeluș, precizează municipalitatea în comunicatul de presă.
Grădinița va fi construită pe Str. Tudor Arghezi, pe un teren donat de către Coresi Tractorul. Conform studiului de fezabilitate, va avea 12 săli de clasă, fiecare pentru 20 de copii, bucătărie, sală de mese cu 80 de locuri, locuri de joacă, terenuri sportive, zonă verde și o mică piațetă. Sistemul de încălzire va fi completat de pompe de căldură, iar cel de energie electrică de panouri fotovoltaice. Această clădire va dispune și de o rampă înierbată, care va face legătura dintre etajul 1 și zona de recreație, rampă care poate fi transformată, iarna, în derdeluș.
Valoarea totală a proiectului, conform devizului general, este de 34.108.910,01 lei inclusiv TVA, din care valoarea lucrărilor de construire – montaj este de 19.526.881,04 lei inclusiv TVA. Durata de realizare a lucrărilor este de 24 de luni, la care se adaugă alte 6 luni pentru proiectare.
A fost semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord
Grădinița va fi edificată pe str. Pelicanului, pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar, și va avea o capacitate de 100 de locuri. Singura grădiniță publică din acest cartier funcționează într-o clădire construită în 1920.
Primăria Brașov a semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea dintre Romfit Grup SRL, lider asociere, cu HAR&H SRL, ofertant, și Procali Construct SRL, ofertant.
Grădinița, cu program prelungit, va avea o capacitate de 100 de locuri în cele 5 săli de grupă de la nivelul parterului și al etajului. Fiecare grupă va fi de circa 18-20 copii, cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. Se va amenaja și o sală de mese cu capacitatea de 80-90 de copii.
De asemenea, vor fi amenajate 9 dormitoare cu paturi fixe, nerabatabile, aferente sălilor de grupe.
Pentru preșcolari, părinți sau angajați în scaune cu rotile s-a prevăzut un lift.
Pe terasa circulabilă va fi amenajat un loc de joacă, pavat cu dale de cauciuc, împrejmuit, și dotat cu echipamente pentru copii, bănci și două umbrele retractabile, cu rol de protecție împotriva razelor soarelui. Un al doilea loc de joacă, amenajat în curte, oferă și posibilitatea de a cultiva diverse legume sau plante.
Termenul maxim pentru etapa de proiectare este de 5 luni, iar execuția lucrărilor poate fi realizată în 12 luni, se mai arată în comunicatul de presă remis de către primărie.
Valoarea lucrărilor de proiectare și construire a acestei grădinițe este de 25.272.700 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.